«Ν᾿ ἀγαπᾶς τὴν εὐθύνη. Νὰ λές: Ἐγὼ μονάχος ἔχω χρέος νὰ σώσω τὴ γῆς. Ἂν δὲν σωθεῖ ἐγὼ φταίω.» Ν. Καζαντζάκης


Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Η μελέτη του ΕΛΙΝΥΑΕ για το επάγγελμα τουΤαχυδρομικού Διανομέα.


ΘΕΜΑ : Εκτίμηση και πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων στις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες

Με το παραπάνω τίτλο κυκλοφόρησε από το ΕΛΙΝΥΑΕ το 2008 η μελέτη που στόχο είχε να αναλύσει τους παράγοντες που επηρεάζουν την σωματική και την ψυχική υγεία των εργαζομένων, προτείνοντας και τις διαδικασίες πρόληψης τους. Σημαντικό κομμάτι της έρευνας αφορά τους ταχυδρομικούς διανομείς. Στόχος της έρευνας ήταν να επικεντρωθεί στις επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων καθώς και στους κινδύνους που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν στο εργασιακό τους περιβάλλον.
Διερευνήθηκαν:
1. Η πρώτη ενότητα αφορά τη συλλογή δημογραφικών στοιχείων ( π.χ. ηλικία, φύλο, μορφωτικό επίπεδο, οικογενειακή κατάσταση, κάπνισμα, έτη υπηρεσίας, ειδικότητα, ωράριο. )
2. Οι κίνδυνοι για την υγεία ( π.χ. θόρυβος, δονήσεις, φωτισμός, αερισμός, υγρασία, θερμοκρασία, σκόνη, οξέα, ακτινοβολία. )
3. Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια ( π.χ. κίνδυνος από πτώσεις υλικών, από μεταφορικά μέσα, εύφλεκτα υλικά, κίνδυνος ολίσθησης, έκρηξης, ηλεκτροπληξίες, κίνδυνος εργατικού ατυχήματος. )
4. Οι εργονομικοί κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια ( π.χ. στάσεις εργασίας, ρυθμός εργασίας, μονοτονία, επαναληπτικότητα ).
5. Η Πέμπτη ενότητα του ερωτηματολογίου αφορά στην καταγραφή συχνότητας σωματικών συμπτωμάτων ( π.χ πονοκέφαλο, δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στον αυχένα, πόνος στην μέση, άγχος στην εργασία.
Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οι κίνδυνοι που φέρονται να αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι διανομείς στην έρευνα αλλά και τα συμπτώματα για την υγεία είναι αυτά που δηλώνουν οι ίδιοι και δεν ταυτίζονται κατ’ ανάγκη με τα συμπεράσματα της εργαστηριακής ή ιατρικής έρευνας.
Από τους. Διανομείς που συμμετείχαν στην έρευνα το 82% είναι άντρες και το 18% γυναίκες.
Η πλειοψηφία των εργαζομένων 60% είναι απόφοιτοι Λυκείου το 9% έχει αποφοιτήσει από κάποια επαγγελματική σχολή, το 6% είναι απόφοιτοι ΤΕΙ, το 4% απόφοιτοι ΑΕΙ, το 6% έχουν αποφοιτήσει από άλλου είδους ιδρύματα ( ΙΕΚ, ιδιωτικές σχολές κ.λ.π. ) ενώ το 6% είναι απόφοιτοι Γυμνασίου.
Η μέση ηλικία στο δείγμα είναι 40,3 με μικρότερη ηλικία τα 24 έτη και μέγιστη τα 57 έτη.
Οι μισοί ερωτηθέντες ανέφεραν ότι δεν καπνίζουν, ενώ οι άλλοι μισοί αναφέρουν ότι καπνίζουν με μέσο αριθμό τσιγάρων τα 22,8, ελάχιστο τα 5 και μέγιστο 60. Ο μέσος χρόνος καπνίσματος είναι τα 19,6 έτη με ελάχιστο τα 3 έτη και μέγιστο τα 38 έτη.
Το 96% απάντησε καταφατικά στο ότι εκτίθεται σε βλαπτικούς παράγοντες. Ο συχνότερα αναφερόμενος κίνδυνος για την υγεία των διανομέων του δείγματος είναι οι σκόνες ( 79,1% ) ακολουθεί ο κίνδυνος των λοιμώξεων ( 74,7% ), ο θόρυβος ( 70,3% ), τα αέρια ( 49,5% ), τα καυσαέρια ( 34,1% ), η ζέστη (33% ), το κρύο ( 29,7% ) και η βροχή (23,1% ).
Το 72,5% αναφέρει ότι η θερμοκρασία στο χώρο εργασίας το χειμώνα είναι χαμηλή, ενώ το 94,5% ‘ότι η θερμοκρασία στο χώρο εργασίας το καλοκαίρι είναι υψηλή.
Ζητήθηκε από τους Ταχυδρομικούς Διανομείς να αναφέρουν τους εργονομικούς κινδύνους που θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν στον εργασιακό τους χώρο. Το 45,1% ανέφερε ότι η στάση τους κατά την εργασία είναι κουραστική και το 48,4% ότι είναι επίπονη.
Το 93,4% ανέφερε ότι διακινεί βάρη χειρονακτικά με μέσο φορτίο κάθε φορά τα 16,1 κιλά ελάχιστο και μέγιστο τα 50 κιλά.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων 85,7% αναφέρει ότι ο ρυθμός εργασίας τους είναι έντονος.
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ανέφεραν ότι υποφέρουν συχνά από τα ακόλουθα συμπτώματα: υπερβολική κούραση μετά την δουλειά, ( 80,2% ), άγχος κατά την εργασία (80,2% ), πόνος στη μέση ( 63,7% ), τσούξιμο στα μάτια (62,6% ), πόνος στα πόδια ( 62,6% ), βάρος στα πόδια ( 62,6% ), πόνους στη πλάτη ( 58,2% ), κούραση στα μάτια ( 56,5% ), πόνος στα γόνατα ( 56% ),υπνηλία στην εργασία ( 56% ), πόνος στον αυχένα ( 54,9% ) και βάρος στα χέρια ( 53,8% ). Τα στοιχεία της παραπάνω έρευνας συγκεντρώθηκαν το διάστημα 2002-2003. η ομάδα εκπόνησης της μελέτης ήταν οι:
Δρίβας Σπύρος, Ειδικός Ιατρός εργασίας, συντονιστής της μελέτης ( ΕΛΙΝΥΑΕ )
Γεωργόπουλος Λ. Χαράλαμπος, Ηλεκτολόγος Μηχανικός & Μηχανικός H/Y EMΠ, MSc.
Κωνσταντοπούλου Σοφία, Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc. ( ΕΛΙΝΥΑΕ )
Πάτρα Άννα Μαρία, Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.
Μουρελάτου Ειρήνη, Τεχνολόγος Τροφίμων ( ΕΛΙΝΥΑΕ )
Πινότση Δήμητρα, Μαθηματικός, Στατιστικός, MSc ( ΕΛΙΝΥΑΕ )
Ραντίν Λορέντσο, Βιομηχανικός Υγειονολόγος ( ΕΛΙΝΥΑΕ ).