«Ν᾿ ἀγαπᾶς τὴν εὐθύνη. Νὰ λές: Ἐγὼ μονάχος ἔχω χρέος νὰ σώσω τὴ γῆς. Ἂν δὲν σωθεῖ ἐγὼ φταίω.» Ν. Καζαντζάκης


Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Διανομείς και Βαρέα...



Ενας στους τέσσερις διανομείς έχει πέσει θύμα κλοπής ή ληστείας- το θράσος των δραστών ξεπερνά κάθε όριο
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010


«Πακετάδες», κούριερ και «ντελιβεράδες». Νέοι, ανασφάλιστοι και με μεροκάματα-ψίχουλα διασχίζουν την πόλη πάνω στο μηχανανάκι τους και μοιράζουν παραγγελίες παίζοντας πολλές φορές τη ζωή τους κορόνα-γράμματα. Πότε με αντίπαλο τον χρόνο, την ταχύτητα, τις κάκιστες συνθήκες στους δρόμους, πότε - όλο και πιο συχνά τελευταίαέχοντας να αντιμετωπίσουν κλέφτες, ακόμη και επικίνδυνους κακοποιούς.

Οπως ο 43χρονος διανομέας που προχθές έπεσε θύμα ένοπλης επίθεσης στη Νέα Χαλκηδόνα την ώρα που μετέφερε φαγητό από το ψητοπωλείο όπου δούλευε. Και αν οι Αρχές δεν δίνουν πολλά στοιχεία για τη συγκεκριμένη υπόθεση (αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών), εν τούτοις καθημερινά οι επαγγελματίες του κλάδου που πέφτουν θύματα ληστείας ή κλοπής αυξάνονται... Περισσότεροι από 100.000 υπολογίζονται οι νέοι οι οποίοι απασχολούνται σε «ντελίβερι». Οι 50.000 δουλεύουν στην Αθήνα. Ενας στους τέσσερις έχει δεχθεί επίθεση για λίγα ευρώ, για ένα κινητό τηλέφωνο ή για την... παραγγελία, σύμφωνα με τα λιγοστά στοιχεία της Αστυνομίας, ενώ άλλοι τόσοι καθημερινά πέφτουν θύματα τροχαίων.

«Αν χτυπήσουμε την παραοικονομία στον κλάδο σας, θα χρεοκοπήσει το 40% των επιχειρήσεων».

Η ρήση ανήκει σε διατελέσαντα υπουργό Εργασίας και ειπώθηκε σε συνάντηση με εκπροσώπους σωματείου που «φιλοξενεί» ουκ ολίγους «ντελιβεράδες»। Η συντριπτική τους πλειονότητα εργάζεται ανασφάλιστη, αρκετοί εξ αυτών ασκούν το «ντελίβερι» ως δεύτερη εργασία και είναι πολύ λίγες οι επιχειρήσεις που τηρούν την εργατική νομοθεσία.

Περισσότερα : ΤΟ ΒΗΜΑ online