«Ν᾿ ἀγαπᾶς τὴν εὐθύνη. Νὰ λές: Ἐγὼ μονάχος ἔχω χρέος νὰ σώσω τὴ γῆς. Ἂν δὲν σωθεῖ ἐγὼ φταίω.» Ν. Καζαντζάκης


Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Tα νέα μέτρα του Υπουργείου Απασχόλησης...


Χωρίς λόγια
Αύξηση του ποσοστού απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, από 2% σε 4%, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, όπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ύψους της αποζημίωσης, αποκλείοντας το θέμα κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων προειδοποιώντας ωστόσο ότι «οι αλλαγές θα μπορούν να είναι και επί τω χείρω». Στη συνέντευξη τύπου, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί ύστερα από το υπουργικό συμβούλιο που προγραμματίζεται για την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Για το θέμα της αποζημίωσης, ο κ. Λοβέρδος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ύψους της, λέγοντας πως η μέθοδος και ο τρόπος καταβολής της, θα ρυθμιστούν με Προεδρικό Διάταγμα μετά από πρόταση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας. Η εισήγηση του υπουργείου Εργασίας είναι να μη διαφοροποιηθεί το ύψος της αποζημίωσης, είπε ο υπουργός, αλλά να καταβληθεί μέσα σε ένα εξάμηνο χωρίς προκαταβολή.

Σχετικά με την περίοδο μαθητείας ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως υπάρχει πρόβλεψη για μαθητεία ενός έτους με μικρότερη αμοιβή που θα καλύπτεται από τον ΟΑΕΔ ενώ για το ζήτημα του κατώτατου βασικού μισθού,υποστήριξε πως δεν τίθεται θέμα κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς προστατεύεται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ωστόσο ότι οι ρυθμίσεις των κλαδικών συμβάσεων μπορούν να τροποποιήσουν όχι μόνο προς το καλύτερο τις προβλέψεις της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά και προς το χειρότερο. «Οι αλλαγές θα μπορούν να είναι και επί τω χείρω» είχε δηλώσει και χθες το βράδυ σε συνέντευξή του ο υπουργός.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επιβεβαίωσε ότι προωθείται ρύθμιση, με στόχο την ανακοπή του κύματος παραιτήσεων στο Δημόσιο, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η ανάκληση της παραίτησης με τη ρητή διατύπωση ότι διατηρούνται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί μέχρι τη συνταξιοδότηση, με τους σημερινούς όρους.

Ο υπουργός Εργασίας γνωστοποίησε ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης παραμένει στα 65 έτη. «Καταφέραμε να διατηρήσουμε το όριο στα 65 έτη», δήλωσε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Λοβέρδος και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διατηρήσει τον 13ο και τον 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και ένα ποσό από τη 13η και 14η σύνταξη των φτωχότερων στρωμάτων. Βέβαια, ο απεσταλμένος του ΔΝΤ, Paul Thomsen, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα φέρεται να δήλωσε χθες ότι «Εμείς δεν ζητήσαμε την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα» συμπληρώνοντας στη συνέχεια ότι «με μια ύφεση που μόνο το 2010 θα φθάσει το -4%,θα πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι η μείωση των μισθών θα διαχυθεί από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα».

Είπε, επίσης, ότι απαλείφθηκε την τελευταία στιγμή η ρύθμιση που προέβλεπε την άμεση επιβολή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Για το ΛΑΦΚΑ ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι η παρακράτηση θα ισχύσει για τις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Χθες το βράδυ ο Α. Λοβέρδος, από το δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού σταθμού, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλει έκτακτη εισφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες. Σήμερα, ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά. Όπως είπε, υπήρξαν σκέψεις οι οποίες όμως τελικά δεν υιοθετήθηκαν.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το μαζικό κύμα φυγής των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε ότι όσοι έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά και όσοι θα θεμελιώσουν μέσα στο 2010, θα εξασφαλίσουν και με νόμο το δικαίωμα να βγουν όποτε θέλουν στη σύνταξη χωρίς να θιγεί ούτε το ύψος των αποδοχών τους αλλά ούτε και τα όρια συνταξιοδότησης. Ο υπουργός πρόσθεσε μάλιστα ότι όσοι έχουν ήδη καταθέσει τα χαρτιά τους, ακόμη και αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα μπορούν να κάνουν ανάκληση μέσα σε έναν μήνα από την ψήφιση του νόμου.

Σχετικά με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι αυτός θα ισχύσει από το 2018, ενώ αποκάλυψε ότι τα όρια συνταξιοδότησης θα αναπροσαρμόζονται με βάση το προσδόκιμο ζωής του λαού, σημειώνοντας ότι αν μετά το 2020 σημειωθεί αύξηση του προσδόκιμου ζωής του Έλληνα πολίτη κατά 3 έτη, τότε θα αυξηθεί και το όριο συνταξιοδότησης κατά τέσσερις μήνες.