«Ν᾿ ἀγαπᾶς τὴν εὐθύνη. Νὰ λές: Ἐγὼ μονάχος ἔχω χρέος νὰ σώσω τὴ γῆς. Ἂν δὲν σωθεῖ ἐγὼ φταίω.» Ν. Καζαντζάκης


Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Οι αλλαγές που θα μας "προσφέρει" το νέο Ασφαλιστικό

Η αύξηση του ποσοστού απολύσεων, η μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων με προειδοποίηση αλλά και η καταστρατήγηση του κατώτερου μισθού δη­μιουρ­γούν ένα εφιαλτικό τοπίο


Τον δρόμο για την «απόσυρση» από την αγορά εργασίας των... ακριβοπληρωμένων πενηντάρηδων και την «αντικατάστασή» τους με εκπροσώπους της γενιάς των 500 ευρώ ανοίγει η κυβέρνηση. Η αύξηση του ποσοστού των απολύσεων, η μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων με προειδοποίηση, αλλά και η καταστρατήγηση του κατώτερου μισθού για τους νέους, δημιουργούν ένα νέο εφιαλτικό τοπίο στην αγορά εργασίας.
Οι πρώτοι που θα πληρώσουν τα μέτρα είναι οι εργαζόμενοι από 45 έως 64 ετών, όπου το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο τέλος του έτους σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ Σάββα Ρομπόλη.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει, το ποσοστό ανεργίας της συγκεκριμένης ομάδας από 7.4% (με βάση τη Στατιστική Υπηρεσία) που ήταν το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, θα φτάσει τουλάχιστον το 9.5% στις αρχές του 2011.

Υφεση


«Η ηλικιακή ομάδα από 45 έως 64 ετών θα είναι αυτή που κατά κύριο λόγο θα θιγεί μέχρι το τέλος του 2010 από την ύφεση και τις αλλαγές στις απολύσεις και στις αποζημιώσεις που προβλέπονται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Εργασίας» τονίζει χαρακτηριστικά ο Σάββας Ρομπόλης.
Συνεχίζει, επισημαίνοντας πως «μετεξελίσσεται δυσμενέστερα η γενιά των 700 ευρώ στη γενιά των 500 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα πώς μπορεί κανείς να υποστηρίζει πως με τα συγκεκριμένα μέτρα θα υπάρξει ανάταξη της ελληνικής οικονομίας;» Με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, οι εργοδότες:

1 Θα μπορούν να «απαλλάσσονται» ευκολότερα (καθώς αυξάνεται το ποσοστό απολύσεων) και φθηνότερα (καθώς μειώνεται το ποσό της αποζημίωσης με προειδοποίηση) από τους μεγάλους σε ηλικία εργαζόμενους.

2 Στη συνέχεια θα προσλαμβάνουν νέους, καταβάλλοντας από το 70% έως το 85% του κατώτερου μισθού. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι νέοι εργαζόμενοι θα παίρνουν από 518 έως 629 ευρώ το μήνα, τη στιγμή που ο κατώτερος μισθός στη χώρα μας είναι 740 ευρώ.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η προωθούμενη ρύθμιση, ο υπουργός Εργασίας επανήλθε στο θέμα και διαβεβαίωσε πως «το υπόλοιπο το συμπληρώνει ο ΟΑΕΔ». Πρέπει να σημειωθεί πως στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος υπήρχε μία αόριστη αναφορά πως το υπόλοιπο ποσό «δύναται να καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ» και επομένως πρέπει να υπάρξει σαφής διόρθωση για να διασφαλιστούν οι αμοιβές των νέων.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι πού θα βρει τα απαραίτητα κονδύλια ο Οργανισμός Απασχόλησης, για τον οποίο ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε πει λίγους μήνες πριν πως «δεν υπάρχει σάλιο».
Ουσιαστικά «μεταφέρεται» ένα σημαντικό κομμάτι του μισθολογικού κόστους από τις εργοδότες στον ΟΑΕΔ, που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κρατικά κονδύλια για να... βοηθήσει τις επιχειρήσεις να βρουν φτηνό προσωπικό. Μάλιστα αυτό γίνεται σε μία κρίσιμη χρονικά στιγμή, όπου αναμένεται ένα νέο «κύμα» απολύσεων και εκτίναξη του πραγματικού αριθμού των ανέργων στο 1.5 εκατομμύριο στο τέλος του έτους.

Με μπαράζ προσφυγών στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια αλλά και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας «απαντά» η ΓΣΕΕ, που εκτιμά πως τα κυβερνητικά μέτρα ουσιαστικά καταστρατηγούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Τα συνδικάτα προχωρούν σε νέα απεργία στις 29 Ιουνίου τόσο για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις όσο και στο ασφαλιστικό.
Πρόσληψη νέων




Με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος για το ασφαλιστικό, η γενιά των 700 ευρώ «μετεξελίσσεται» σε γενιά των 500 ευρώ.

Οι νέοι από 21 έως 25 ετών θα αμείβονται με το 85% του κατώτερου μισθού

Οι νέοι από 18 έως 21 ετών θα αμείβονται με το 80% του κατώτερου μισθού

-Οι νέοι από 15 έως 18 ετών θα παίρνουν το 70% του κατώτερου μισθού.

Απολύσεις

Οι εργοδότες θα μπορούν να διώχνουν ευκολότερα και φθηνότερα εργαζόμενους.

Ελεύθερες στις επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα προσωπικό. Η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει και σήμερα.

Μέχρι 6 άτομα το μήνα στις επιχειρήσεις με 20 έως 150 εργαζόμενους

Μέχρι 5% του προσωπικού στις επιχειρήσεις με πάνω από 150 άτομα προσωπικό. Ωστόσο οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα μπορούν να απολύουν μέχρι 30 εργαζόμενους.

Ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 45-64

Α' τρίμηνο του 2009: 5.5%

Α' τρίμηνο του 2010: 7.4% *

Α' τρίμηνο του 2011: 9.5% **

* Με βάση τη στατιστική υπηρεσία
** Σύμφωνα με την πρόβλεψε του επιστημονικού διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη.

Σε όρια ηλικίας και συντάξεις

Οι δέκα αλλαγές στο Ασφαλιστικό
Βασικές αλλαγές στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή και θα ψηφιστεί στις αρχές Ιουλίου. Το βασικό «πακέτο» των αλλαγών θα τεθεί σε ισχύ το 2011 και οι παρεμβάσεις θα ολοκληρωθούν το 2013 στο Δημόσιο και το 2015 στον ιδιωτικό τομέα.
Οι νέες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό «κλείδωσαν» την Πέμπτη στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Αν. Λοβέρδου και του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη με τους επιτηρητές. Αναλυτικά οι βασικές αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

1 Η πλήρης σύνταξη θα καταβάλλεται στο 65ο έτος ή εναλλακτικά στο 60ο έτος μετά από 40 έτη δουλειάς. Το υπουργείο δίνει μάχη, ώστε ειδικές ρυθμίσεις να ισχύσουν για τις μητέρες ανηλίκων στον ιδιωτικό τομέα (θεμελίωση δικαιώματος στα 50 και σύνταξη στο 60ό έτος).

2 Για τη συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης θα υπολογίζονται μέχρι και πέντε πλασματικά χρόνια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κάποια από τα πλασματικά έτη θα εξαγοράζονται (π.χ. στρατός, τμήμα των σπουδών) και κάποια θα αναγνωρίζονται χωρίς εξαγορά (π.χ. λοχεία).

3 Για κάθε έτος που λείπει μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους -και εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί τα 40 έτη ασφάλισης- το πέναλτι θα είναι 6%. Ετσι κάποιος που αποχωρεί σε ηλικία 61 ετών θα δει τη σύνταξη του να περιορίζεται κατά 24%.

4 Από το 2011 ξεκινά η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση με 35ετία τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα. Η αύξηση θα είναι 6 μήνες τον χρόνο, προκειμένου το όριο ηλικίας να πάει σταδιακά από το 58ο στο 60ο έτος της ηλικίας.

5 Το όριο ηλικίας για «έξοδο» με 35ετία στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα πάει σταδιακά στο 60ό έτος.

6 Τον Ιούλιο του 2011 θα τεθεί σε ισχύ η νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Σε όσα επαγγέλματα «αποχαρακτηριστούν» το όριο πάει στο 65ο έτος.

7 Από το 2011 έως και το 2013 θα εφαρμοστεί η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στον δημόσιο τομέα.

8 Μέσα στο 2011 θα γίνουν μελέτες σε όλα τα επικουρικά ταμεία, προκειμένου οι συντάξεις να είναι ανάλογες με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορέα.

9 Το ποσοστό αναπλήρωσης -βασική και αναλογική σύνταξη- το 2015 θα διαμορφωθεί στο 64% για «έξοδο» με 35ετία. Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ θα χορηγείται πλήρης στο 65ο έτος, ενώ νωρίτερα θα επιβάλλεται «πέναλτι» 6% το χρόνο. Η αναλογική σύνταξη θα υπολογίζεται με μέσο συντελεστή 1.2% και θα δίνει ποσοστό αναπλήρωσης 48%

10 Από τον Αύγουστο θα επιβληθεί ειδική εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα νέο πλαφόν στη σύνταξη να είναι 2.523 ευρώ.

Το ύψος των αποζημιώσεων

Χρόνος προειδοποίησης για την καταβολή της μισής αποζημίωσης από τους εργοδότες

1 μήνας για εργαζομένους που έχουν από 2 μήνες έως 10 έτη στη δουλειά

2 μήνες για όσους έχουν από 10 (συμπληρωμένα) έως 15 χρόνια στη δουλειά

3 μήνες για όσους έχουν από 15 (συμπληρωμένα) έως 19 έτη στη δουλειά

4 μήνες για όσους έχουν συμπληρώσει πάνω από 20 έτη στη δουλειά.

Σαρωτικές ανατροπές
Δραματικές αλλαγές στο ύψος των αποζημιώσεων -οι οποίες μειώνονται έως και 50% σε περίπτωση προειδοποίησης- φέρνει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Εργασίας. Οι συνδικαλιστές μιλούν για «εργασιακό μεσαίωνα», με δεδομένο πως ο εργοδότης θα καταβάλει τη μισή αποζημίωση εφόσον... ενημερώσει έναν έως τέσσερις μήνες νωρίτερα τον εργαζόμενο για την απόλυση.
Σήμερα ο χρόνος προειδοποίησης είναι ανάλογος με τα έτη εργασίας και μπορεί να φτάσει έως και τα δύο χρόνια. Τώρα με τις νέες ρυθμίσεις ο χρόνος αυτός μειώνεται κατακόρυφα και κυμαίνεται από έναν έως τέσσερις μήνες.
Ετσι ο εργοδότης μπορεί με μία σύντομη προειδοποίηση να απαλλάσσεται από τον εργαζόμενο καταβάλλοντας τη μισή μόλις αποζημίωση. Ενδεικτικά αναφέρονται τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα για τις σαρωτικές ανατροπές στο ύψος των αποζημιώσεων:
Σήμερα εργαζόμενος με 6 έτη συμπληρωμένα δικαιούται αποζημίωση 4 μηνών ή εναλλακτικά 2 μηνών, αν η προειδοποίηση γίνει 4 μήνες νωρίτερα. Με τις νέες ρυθμίσεις ο εργοδότης μπορεί δίνει στον εργαζόμενο τη μισή αποζημίωση (2 μήνες) εφόσον τον προειδοποιήσει μόλις 30 μέρες πριν από την απόλυση
Σήμερα εργαζόμενος με 14 έτη συμπληρωμένα δικαιούται αποζημίωση 10 μηνών ή εναλλακτικά 5 μηνών αν η προειδοποίηση γίνει 10 μήνες νωρίτερα. Με τις νέες ρυθμίσεις ο εργοδότης μπορεί να απολύσει τον εργαζόμενο με τη μισή αποζημίωση (5 μήνες) εφόσον τον προειδοποιήσει ένα δίμηνο νωρίτερα!
Σήμερα εργαζόμενος με 24 έτη συμπληρωμένα δικαιούται αποζημίωση 20 μηνών ή εναλλακτικά 10 μηνών αν η προειδοποίηση γίνει 20 μήνες νωρίτερα. Με τις νέες ρυθμίσεις ο εργοδότης μπορεί να απολύσει τον εργαζόμενο με τη μισή αποζημίωση (10 μήνες) εφόσον τον προειδοποιήσει ένα τετράμηνο νωρίτερα.



πηγή : "Ελευθεροτυπία",Κατερίνα Κοκκαλιάρη,20/6/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνήστε μαζί μας στο enositaxym@yahoo.gr για οποιαδήποτε σχόλια,παρατηρήσεις,προτάσεις κ.λ.π.