«Ν᾿ ἀγαπᾶς τὴν εὐθύνη. Νὰ λές: Ἐγὼ μονάχος ἔχω χρέος νὰ σώσω τὴ γῆς. Ἂν δὲν σωθεῖ ἐγὼ φταίω.» Ν. Καζαντζάκης


Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ε.Λ.Τ.Α....(ΞΕ) ΠΩΛΕΙΤΑΙ !

Πρόθεση της Κυβέρνησης η αποκρατικοποίηση των ταχυδρομείων μέσα στο 2012
 
 
Εως το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμος ο φάκελος αποκρατικοποίησης για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία που καταρτίζει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) σε συνεργασία με τους συμβούλους που έχουν οριστεί. Ηδη, το ελληνικό Δημόσιο πέρασε το 100% των μετοχών των ΕΛΤΑ στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημόσιου (ΤΑΙΠΕΔ), ενώ με νομοθετική ρύθμιση καταργεί το ελάχιστο ποσοστό του σε διάφορες ΔΕΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΕΛΤΑ.
Τελευταίο νομικό κώλυμα για την αποκρατικοποίηση του οργανισμού αποτελεί η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία σύντομα -με τη συνεργασία της ΕΕΤΤ- θα καθορίζει τους αντικειμενικούς τρόπους κοστολόγησης της «Καθολικής Υπηρεσίας» και το καθαρό κόστος της, αλλά και επιμέρους θέματα που σχετίζονται με το «Ταμείο της Καθολικής Υπηρεσίας» και το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτικών εταιρειών σε αυτό. Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΤΑ αποτελούν το φορέα της «Καθολικής Υπηρεσίας» ως το 2028.
Πάντως, η εταιρεία περιλαμβάνεται στη λίστα των εταιρειών που η κυβέρνηση θέλει να αποκρατικοποιήσει και, μάλιστα, δεν αποκλείεται να είναι μία από τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις που θα προχωρήσουν, καθώς πρόκειται για μια περίπτωση που δεν έχει «εμπόδια» νομικού ή τεχνικού χαρακτήρα, τα οποία βαρύνουν άλλες εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα, όπως π.χ. η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι

Αν και επισήμως δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι και ποιοι είναι μέχρι στιγμής οι ενδιαφερόμενοι, ανεπίσημες διαρροές κάνουν λόγο για πληθώρα ενδιαφερομένων, με πρώτον απ' όλους τα βελγικά ταχυδρομεία De Post - La Poste, τα οποία μετονομάστηκαν σε bpost, που είχαν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον και κατά το παρελθόν, σε κοινοπραξία με τα δανέζικα και τα σουηδικά ταχυδρομεία.
Ενδιαφέρον φαίνεται ότι υπάρχει και από τα ολλανδικά ταχυδρομεία TNT Post (απορροφώνται από την αμερικανική UPS), ενώ στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί και η γερμανική DHL.
Από ελληνικής πλευράς, θεωρείται πιθανή η συμμετοχή στο διαγωνισμό της ACS, συμφερόντων Θόδωρου Φέσσα, της Speedex, συμφερόντων των ομίλων Φουρλή-Σφακιανάκη, και της Star Investments του ομίλου Βαρδινογιάννη.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία την προηγούμενη χρονιά κατέγραψαν κέρδη, παρά τη μεγάλη συρρίκνωση του τζίρου τους, απόρροια της οικονομικής κρίσης, αλλά και της ταχυδρομικής κρίσης που προκαλεί η μείωση της ζήτησης για παραδοσιακές ταχυδρομικές υπηρεσίες. Η εταιρεία το 2011 είχε προ φόρων κέρδη 2,5 εκατ. ευρώ, με τζίρο 484,2 εκατ., ενώ το 2010 τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 3,4 και 543,3 εκατ. ευρώ.
Στόχος των ΕΛΤΑ παραμένει, για το 2012, η κερδοφορία, εν όψει και της πλήρους απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς από 1ης/1/2013.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγχώρια ταχυδρομική αγορά έχει επιστρέψει, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΤ, στα επίπεδα του 2000. Ο αριθμός των διακινούμενων ταχυδρομικών αντικειμένων ανήλθε πέρυσι στα 590 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 13% σε σχέση με το 2010.
Αντίστοιχα, στο σκέλος των εσόδων η αγορά γύρισε 6 χρόνια πίσω, δηλαδή στα επίπεδα του 2005, με τον όγκο των συναλλαγών να φτάνει στα 643 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 9% σε σχέση με το 2010.
Ο αντίκτυπος είναι μεγάλος και στον αριθμό των απασχολουμένων στον κλάδο, καθώς το 2011 προστέθηκαν άλλοι 2.000 άνεργοι, δηλαδή περαιτέρω μείωση των οργανικών θέσεων 11% σε σχέση με το 2010.


Πηγή : naftemporiki.gr
11-09-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνήστε μαζί μας στο enositaxym@yahoo.gr για οποιαδήποτε σχόλια,παρατηρήσεις,προτάσεις κ.λ.π.