«Ν᾿ ἀγαπᾶς τὴν εὐθύνη. Νὰ λές: Ἐγὼ μονάχος ἔχω χρέος νὰ σώσω τὴ γῆς. Ἂν δὲν σωθεῖ ἐγὼ φταίω.» Ν. Καζαντζάκης


Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Άρχισαν τα όργανα...



Επιχειρησιακή σύμβαση «παγώνει» ωριμάνσεις...


Της Χριστινας Κοψινη

Νέο κύμα συμβάσεων, αυτή τη φορά όχι μόνο για μειώσεις στους μισθούς αλλά με αποκλειστικό αντικείμενο το πάγωμα των ωριμάνσεων στα μισθολογικά κλιμάκια (τριετίες) άρχισε ήδη να εμφανίζεται και μάλιστα σε συνδυασμό με προσφυγές στις υπηρεσίες του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επιχειρησιακή σύμβαση που υπεγράφη από την εταιρεία ΣΠΗΝΤΕΞ Α.Ε. Ταχυμεταφορών και το σωματείο εργαζομένων Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο των ταχυμεταφορών στην Ελλάδα με προσωπικό περίπου 1.400 εργαζομένους. Οι δύο πλευρές ενώπιον του μεσολαβητή κ. Χρ. Ιωάννου συμφώνησαν το πάγωμα έως και 31.12.12 των προβλεπόμενων ωριμάνσεων για τα μισθολογικά κλιμάκια. Οι ωριμάνσεις θα καταβληθούν κανονικά από την 1.1.2013 αλλά χωρίς αναδρομική ισχύ, ενώ ο διανυθείς χρόνος θα υπολογιστεί κανονικά για την ωρίμανση (καταβολή) του επόμενου κλιμάκιου.
Επίσης με την ίδια σύμβαση η οποία υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο παγώνει το σύνολο των αποδοχών όπως είχαν διαμορφωθεί με την προηγούμενη επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας του 2010.
Σύμφωνα με το τελευταίο άρθρο της σύμβασης, «σε περίπτωση που, λόγω του ιδιαίτερα δυσμενούς και ρευστού οικονομικού περιβάλλοντος, προκύψει ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της παρούσας σύμβασης, πριν από την παρέλευση έτους από την έναρξη ισχύος της, κάθε ένα από τα δύο μέρη δύναται να κάνει χρήση των υπηρεσιών του ΟΜΕΔ».
Η σύναψη σύμβασης με αποκλειστικό αντικείμενο τις ωριμάνσεις αφορά το σύνολο των μισθωτών που εργάζονται στην εταιρεία με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.



Hμερομηνία :  12/1/12   
Copyright:  http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνήστε μαζί μας στο enositaxym@yahoo.gr για οποιαδήποτε σχόλια,παρατηρήσεις,προτάσεις κ.λ.π.