«Ν᾿ ἀγαπᾶς τὴν εὐθύνη. Νὰ λές: Ἐγὼ μονάχος ἔχω χρέος νὰ σώσω τὴ γῆς. Ἂν δὲν σωθεῖ ἐγὼ φταίω.» Ν. Καζαντζάκης


Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Interattica...η συνέχεια ...



Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 11 Απριλίου 2010
INTERATTICA

Το παρασκήνιο της πτώχευσης
Του Π. Δ. ΥΦΑΝΤΗ

Ραγδαίες ανακατατάξεις στην ελληνική αγορά ταχυμεταφορών (κούριερ) δρομολογεί το αιφνιδιαστικό «λουκέτο» στην εταιρεία Interattica.
Η διοίκηση της εταιρείας, η οποία ανήκει στον όμιλο GeoPost (θυγατρική των Γαλλικών Ταχυδρομείων LaPoste) ανακοίνωσε την Παρασκευή στους εργαζόμενους ότι η εταιρεία πτωχεύει, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να προχωρήσουν σε κατάληψη των γραφείων της. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις της διοίκησης της Interattica με τον Δ. Βερβεσσό (γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών), νομικό σύμβουλο των εργαζομένων, οι οποίοι απαίτησαν να δεσμευτούν εγγράφως οι μέτοχοι της εταιρείας ότι οι υπάλληλοι θα αποζημιωθούν. Η εταιρεία έδωσε τελικά διαβεβαιώσεις αλλά από την πλευρά των εργαζόμενων υπάρχουν επιφυλάξεις.

Η Interattica δημιουργήθηκε το 1990 και αναπτύχθηκε γρήγορα σε όλη την Ελλάδα ώσπου το 2001 η Τράπεζα Πειραιώς εξαγόρασε το 60%. Πέντε χρόνια αργότερα, η εταιρεία είχε αναρριχηθεί στην τέταρτη θέση της ελληνικής αγοράς ταχυμεταφορών με πανελλαδικό δίκτυο συνεργατών και ετήσιο κύκλο εργασιών 11 εκατ. ευρώ.

Εκείνη τη χρονιά (Ιανουάριος 2006) πέρασε στον έλεχο των Γαλλικών Ταχυδρομείων (LaPoste), μέσω εξαγοράς από τη θυγατρική GeoPost. Ηταν η εποχή που τα Γαλλικά Ταχυδρομεία αναζητούσαν ένα «όχημα» για να εισέλθουν στην ελληνική αγορά ταχυμεταφορών και είχαν προηγουμένως καταθέσει προσφορά για τα ΕΛΤΑ.

Για να αποκτήσει τον έλεγχο της Interattica η GeoPost εξαγόρασε το 60% από τη εταιρεία e-Vision (ανήκε στην Τράπεζα Πειραιώς) κι έφθασε το ποσοστό της στο 80,6%, παίρνοντας επιπλέον 20,6% από άλλους μετόχους της εταιρείας.

Τότε, ο διευθύνων σύμβουλος της GeoPost Paul Chavanne δήλωνε ότι «με την απόκτηση της Interattica ολοκληρώνεται το δίκτυο της εταιρείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», και ότι «η εταιρεία θα αποτελέσει το φυσικό εφαλτήριο για τα Βαλκάνια».

Η «δραπέτευση» των Γαλλικών Ταχυδρομείων από την Interattica ερμηνεύεται με δύο τρόπους από στελέχη της αγοράς. Οπως υποστηρίζουν, αν η GeoPost αποχωρήσει από την ελληνική αγορά αυτό θα συνιστούσε αρνητική εξέλιξη. Ωστόσο, λένε, ίσως η GeoPost να επέλεξε να κινηθεί για την εξαγορά άλλου «παίκτη» της ελληνικής αγοράς.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι λίγο πριν από την ανακοίνωση της πτώχευσης, ανώτερα στελέχη της Interattica απέστειλαν επιστολή προς τους πελάτες της εταιρείας με την οποία φαίνεται να τους προτρέπουν να εξυπηρετούνται στο εξής από άλλη γνωστή εταιρεία του χώρου.

Η εταιρεία απασχολεί 200 μόνιμους εργαζόμενους και άλλους τόσους αποκλειστικούς συνεργάτες σε όλη τη χώρα. Αν συνυπολογιστούν και οι προμηθευτές, από το κλείσιμο της Interattica πλήττονται περί τις 600 οικογένειες.