«Ν᾿ ἀγαπᾶς τὴν εὐθύνη. Νὰ λές: Ἐγὼ μονάχος ἔχω χρέος νὰ σώσω τὴ γῆς. Ἂν δὲν σωθεῖ ἐγὼ φταίω.» Ν. Καζαντζάκης


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ "TAPAS" (Πάτρα)


Την Τετάρτη 15/11 και μετά από μια κουβέντα για την απεργία, ο ιδιοκτήτης του "Tapas Κουζίνα" (Κολοκοτρώνη 74) απέλυσε τον εργαζόμενο Α.Φ. ( που εκείνη την ημέρα δεν εργαζόταν αλλά ούτε απεργούσε, αφού το μαγαζί λειτουργούσε κανονικά ), βρίζοντάς τον και απειλώντας τον. Η ίδια συμπεριφορά, παρουσία του κόσμου που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο μαγαζί, συνεχίστηκε και προς τους δύο υπαλλήλους που εκείνη την ώρα εργάζονταν δημιουργώντας ένα κλίμα εργοδοτικής, και όχι μόνο, τρομοκρατίας. Την επόμενη μέρα και μετά από συνάντηση των εργαζομένων στο σέρβις, αποφασίζουμε να επισκεφτούμε το μαγαζί ζητώντας την άμεση επαναπρόσληψη του Α.Φ. και την συμμόρφωση της εργοδοσίας με τα νόμιμα εργασιακά μας δικαιώματα ( προσλήψεις σε όσους εργάζονται παράνομα, κατανομή προσαυξήσεων, δώρων, κτλ. ). Αντ’ αυτών ο ιδιοκτήτης μας έδιωξε από το μαγαζί με φράσεις τύπου «άμα δε γουστάρεις φύγε» και «να με πάτε νομικά», ολοκληρώνοντας την ούτως ή άλλως αναμενόμενη αλαζονεία του αφεντικού. Για μας, από την πρώτη στιγμή, οι έννοιες της αλληλεγγύης και της ενότητας ήταν αδιαπραγμάτευτες. Αναγνωρίζοντας τους εαυτούς μας μέσα στον ευρύτερο ριζοσπαστικό χώρο, γεγονός για το οποίο πολλές φορές δεχτήκαμε προσβολές, γνωρίζουμε πολύ καλά πως το όπλο των καταπιεσμένων απέναντι σε κάθε είδους αυθαιρεσία ( από το μικρό αφεντικό μέχρι το κράτος και τους μεγαλοτραπεζίτες ) ήταν, είναι και θα είναι η από κοινού αντίσταση. Έτσι, παράλληλα με τις νομικές διεκδικήσεις που ήδη ξεκινήσαμε, δε λησμονούμε την ενδυνάμωση της φωνής μας απευθυνόμενοι σε μια κοινωνία που λατρεύει να καταναλώνει κρατώντας τα μάτια της κλειστά. Όμως η εργασιακή καθημερινότητα βγάζει μάτι στους φαινομενικά «ευχάριστους» χώρους «διασκέδασης». Η εκμετάλλευση της εργασίας και οι συνθήκες δουλειάς κάθε άλλο παρά αντιστοιχούν με την όποια «καλή ατμόσφαιρα» που υπάρχει στα μαγαζιά, η οποία αν μπορεί να αποδοθεί σε κάποιους είναι στους ίδιους τους εργαζόμενους που απαρτίζουν κάθε μαγαζί. Και η συνειδητοποίηση αυτών των συνθηκών από τη μεριά όσων παρόλα αυτά επιλέγουν χώρους σαν το "Tapas" για να αποδράσουν από την καθημερινότητα της καταπίεσης, θα ’πρεπε να είναι αρκετή για να πάρει ο καθένας θέση απέναντι σε μια τέτοια κατάσταση.


ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΝ

ΜΠΟΥΚΟΤΑΖ ΣΤΟ TAPAS

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Τα βασικά σημεία του νέου Νομοσχεδίου για τα Εργασιακά...

Συλλογικές συμβάσεις



1. Επιτρέπεται η υπογραφή «ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων», οι οποίες θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων χωρίς περιορισμούς.

2. Το ποσοστό της μείωσης των μισθών θα αποφασίζεται στη διαπραγμάτευση και θα διαφοροποιείται ανά επιχείρηση. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως θα υπάρχουν μισθοί πολλών ταχυτήτων σε κάθε κλάδο, αφού η κάθε επιχειρησιακή σύμβαση θα έχει τους δικούς της όρους. Εκτιμάται πως οι μειώσεις των μισθών -μέσα από την υπογραφή των νέων συμβάσεων- θα φτάσουν έως και το 26%.

3. Ο κατώτερος μισθός που προβλέπεται στην εθνική συλλογική σύμβαση ασφαλείας και σήμερα διαμορφώνεται στα 740 ευρώ δεν μπορεί να σπάσει.

4. Εκτός από τους μισθούς, οι νέες επιχειρησιακές συμβάσεις θα ρυθμίζουν και τις εργασιακές σχέσεις. Συγκεκριμένα, θα καθορίζουν τον αριθμό των θέσεων εργασίας, τους όρους και τις προϋποθέσεις μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασίας και διαθεσιμότητας, καθώς και κάθε άλλο όρο εφαρμογής.

5. Δεν αποσαφηνίζονται τα κριτήρια για την υπαγωγή μιας επιχείρησης στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Το μόνο που προβλέπεται είναι πως τα εμπλεκόμενα μέρη υποβάλλουν από κοινού αιτιολογική έκθεση προς το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας.

6. Ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης λόγω απόλυσης δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση παραβίασης των όρων η επιχειρησιακή σύμβαση είναι άκυρη και η αποζημίωση υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές της κλαδικής σύμβασης εργασίας. Ωστόσο, φαίνεται πως σε όσες περιπτώσεις δεν υπάρχει ρήτρα στην επιχειρησιακή σύμβαση που να απαγορεύει τις απολύσεις, η αποζημίωση θα υπολογίζεται με βάση τον νέο μισθό.

7. Τη διαπραγμάτευση στις μεγάλες επιχειρήσεις θα την αναλάβουν τα σωματεία (όπου αυτά υπάρχουν). Στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζομένους τον ρόλο αυτόν μπορεί να αναλάβει το αντίστοιχο κλαδικό σωματείο. Πάντως, σε όσες περιπτώσεις δεν υπάρχει συμφωνία του εργοδότη και του σωματείου δεν θα μπορεί να εφαρμόζεται επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας. Τη διάταξη αυτή θέλουν να «αξιοποιήσουν» τα συνδικάτα, ώστε να μπλοκάρουν το σπάσιμο των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και να εμποδίσουν τη μείωση των μισθών.

Ευέλικτες μορφές απασχόλησης

8. Χωρίς αποζημίωση θα απολύονται όσοι προσλαμβάνονται για «δοκιμαστική περίοδο εργασίας» 12 μηνών. Στην περίπτωση αυτή η σύμβαση εργασίας μπορεί να καταγγελθεί χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης, εκτός κι αν έχει συμφωνηθεί από τα συμβαλλόμενα μέρη κάτι άλλο.

9. Η αποζημίωση απόλυσης για όσους απασχολούνται από 12 έως 24 μήνες πέφτει στον έναν μήνα (από δύο που ήταν μέχρι σήμερα).

10. Ο τρόπος υπολογισμού της αμοιβής όσων εργάζονται με μερική απασχόληση επανακαθορίζεται. Συγκεκριμένα η αμοιβή τους, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής από τυχόν πρόσθετη εργασία, πέρα από αυτήν που έχει συμφωνηθεί, θα είναι ανάλογη με την αμοιβή του συγκρίσιμου εργαζομένου (δηλαδή του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης σε ανάλογη θέση εργασίας), χωρίς προσαυξήσεις.

11. Ο χρόνος της διαθεσιμότητας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα επεκτείνεται από τους 6 στους 9 μήνες.

12. Η διάρκεια της απασχόλησης εργαζομένων σε έμμεσο εργοδότη (με τυχόν παρατάσεις) καθορίζεται στους 36 μήνες από τους 18 μήνες που είναι σήμερα (πρόκειται για τις περιπτώσεις της «ενοικίασης» προσωπικού). Ωστόσο, μετά την πάροδο των 36 μηνών ο εργαζόμενος θεωρείται ότι έχει σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου με τον έμμεσο εργοδότη.

Πότε προβλέπεται η προσφυγή για εργοδότες και συνδικάτα

Αλλαγές υπάρχουν και στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), στον οποίο μπορούν να προσφεύγουν εργοδότες και συνδικάτα σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Συγκεκριμένα:

Η μεσολάβηση και η διαιτησία θα λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση και την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας της παραγωγικής δραστηριότητας, στην οποία αναφέρεται η συλλογική διαφορά.

Η προσφυγή στη διαιτησία μπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με κοινή συμφωνία των μερών ή μονομερώς σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Η προσφυγή στη διαιτησία περιορίζεται στον καθορισμό βασικού ημερομισθίου ή μισθού. Για τα λοιπά θέματα μπορεί να συνεχιστεί οποτεδήποτε η συλλογική διαπραγμάτευση προκειμένου να συναφθεί συλλογική σύμβαση εργασίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΜΕΔ από 11μελές γίνεται 7μελές. Θα μετέχουν έξι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων και ένας πρόεδρος κοινής αποδοχής. Ολες οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου λαμβάνονται με την ομόφωνη απόφαση και των 7 μελών του.

Πηγή : Εφημερίδα "Το έθνος"

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Σωματείο εργαζομένων στις ταχυμεταφορικές εταιρείες Ν. Αχαϊας "Η ΕΝΩΣΗ"

ΑΡ.ΠΡΩΤ : 1138/2007
Μέλος Ε.Κ.Πάτρας - Ο.Ι.Υ.Ε.
Κολοκοτρώνη 20,5οςόροφος,Πάτρα
τηλ-φαξ : 2610 270817
mail : enositaxym@yahoo.gr Blog : somatiocourier.blogspot.com

                                                                          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι,

To Σωματείο μας συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία που έχει προκυρήξει η Γ.Σ.Ε.Ε. για τις 15 Δεκεμβρίου 2010.
Δεν θεωρούμε ότι η συνδικαλιστική ηγεσία της χώρας μας στάθηκε-ούτε εξακολουθεί να στέκεται-αντάξια των περιστάσεων ,θεωρούμε όμως ότι στην παρούσα φάση αυτό που προέχει είναι η ενότητα.Ειδικότερα στον κλάδο μας.
Χαμένος αγώνας είναι μόνο αυτός που δε δόθηκε.
Πιστεύουμε πως σ' αυτές τις συνθήκες η μόνη απάντηση των εργαζομένων είναι η αντίσταση.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους,την Τετάρτη στις 10.00 π.μ. στην προσυγκέντρωση στην Πλ.Όλγας.
  

                                             Το  Δ.Σ.  της "Ένωσης"

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

"ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΙΣΜΟΣ,Η ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ"(Άρθρο)

Τον λοιδόρησαν οι κοσμικοί, τον υπονόμευσαν οι γραφειοκράτες, τον υποτίμησαν οι κεφαλαιοκράτες, τον αξιοποίησαν για πάρτη τους τα κόμματα εξουσίας, τον αντιμετωπίζουν με δυσπιστία οι εργαζόμενοι - παλιοί και νέοι, τον καταγέλασαν οι κυβερνήσεις που τον καλούν ως συνομιλητή στο τραπέζι μόνον όταν έχει τελειώσει το γεύμα. Αλλά, αν ο συνδικαλισμός είναι χαμένη υπόθεση, γιατί οι εργοδότες επιμένουν να οργανώνονται σε ενώσεις και επιμελητήρια;

"Πάρ' το απόφαση, βρε Στράτο, να γραφτείς στο συνδικάτο!» Ο στίχος που ο Φώντας Λάδης έγραψε μέσα στο αγωνιστικό κλίμα της Μεταπολίτευσης φέρνει στη μνήμη ξεθωριασμένες φωτογραφίες από εργατικές Πρωτομαγιές, άντρες με μισάνοιχτα πουκάμισα, μουστάκια και φαβορίτες, γυναίκες με εμπριμέ φορέματα, και τον Ρίτσο να απαγγέλλει από την εξέδρα της ΓΣΕΕ. Μια εποχή που η αισιοδοξία συνυπήρχε με την αυταπάτη, τα ζιβάγκο προλείαιναν το έδαφος για τα Αρμάνι, το «Εξω οι βάσεις» κοντραριζόταν με το καραμανλικό «Ανήκομεν εις την Δύσιν» και το «Πάγωσε η τσιμινιέρα» τραγουδιόταν ακόμα και από πεντάχρονα παιδιά.

Σήμερα, οι μπόμπιρες της Μεταπολίτευσης είναι τριανταπεντάρηδες των 700 ευρώ, της Ελλάδας του ΔΝΤ και των «κοινωνικών δικτύων». Ο σημερινός Στράτος, που μπορεί να λέγεται Κωνσταντίνα, Κάρμεν, Χασάν, δεν αρκεί να το πάρει απόφαση να γραφτεί στο συνδικάτο. Συνδικάτο μπορεί να μην υπάρχει καν στο χώρο όπου εργάζεται ή, κι αν υπάρχει, ο ίδιος μπορεί να μην το ξέρει, ειδικά αν είναι ενοικιαζόμενος ή ημιαπασχολούμενος. Μπορεί και να είναι εργοδοτικό ή σωματείο σφραγίδα ή, απλώς, να αρνείται να τον γράψει επειδή ο Στράτος της ιστορίας μας δουλεύει ως συμβασιούχος ή ως «μπλοκάκι», με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Μπορεί, επίσης, να υπάρχουν όχι ένα αλλά πολλά συνδικάτα, και ο Στράτος του 2010 να μη γράφεται σε κανένα επειδή τα θεωρεί όλα εξίσου απαξιωμένα και αδύναμα ή απλώς επειδή έχει καταπιεί αμάσητο το δόγμα «αμύνεσθαι περί πάρτης». Στην περίπτωση που ο Στράτος, η Κάρμεν, η Κωνσταντίνα, ο Χασάν δραστηριοποιείται στο σωματείο του ή προσπαθεί με άλλους να στήσει ένα σωματείο, πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα υποστεί διακρίσεις, χλεύη, πιέσεις, ακόμα και απόλυση. Η περίπτωση να βρεθεί με το κεφάλι σπασμένο ή το πρόσωπο σημαδεμένο από κάποιον τραμπούκο δεν είναι και τόσο απίθανη - κι ας μη δουλεύει σε μεξικάνικο καρτέλ, αλλά σε χώρα της Ευρωζώνης, στην πάλαι ποτέ «Ισχυρή Ελλάδα» της ΟΝΕ και στη νυν επιτηρούμενη Ελλάδα των ιπτάμενων σπρεντ.
Εκατόν τριάντα χρόνια μετά τις πρώτες εργατικές οργανώσεις, 100 χρόνια μετά την ίδρυση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (προηγήθηκε ο Βόλος και ακολούθησε ο Πειραιάς), 92 χρόνια μετά την ίδρυση της ΓΣΕΕ και 94 χρόνια μετά την ηρωική απεργία των μεταλλωρύχων της Σερίφου, που κέρδισαν με αίμα την καθιέρωση οχταώρου, οι αγώνες του κόσμου της εργασίας αριθμούν σχεδόν ενάμιση αιώνα ζωής - και περισσότερο, αν συνυπολογίσουμε τις πρώιμες αγροτικές εξεγέρσεις του 19ου αιώνα. Διανύοντας τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, έννοιες όπως συνδικάτα, συνδικαλισμός, εργατικό κίνημα, ταξική πάλη δεν είναι πια καινούργιες, αλλά μοιάζουν να επανανοηματοδοτούνται μέσα σε συνθήκες άγριας επίθεσης στο εισόδημα, στα δικαιώματα, στους όρους ύπαρξης των εργαζομένων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ

ΝΤΙΝΑ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ( dida@enet.gr ) ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΟΛΙΤΗ ( politi@enet.gr)

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Πάτρα,10/12/2010


Σωματείο εργαζομένων στις ταχυμεταφορικές εταιρείες Ν. Αχαϊας "Η ΕΝΩΣΗ"

ΑΡ.ΠΡΩΤ : 1138/2007
Μέλος Ε.Κ.Πάτρας - Ο.Ι.Υ.Ε.
Κολοκοτρώνη 20,5οςόροφος,Πάτρα
τηλ-φαξ : 2610 270817

mail : enositaxym@yahoo.gr Blog : somatiocourier.blogspot.com

Συνάδελφοι,

Οι τελευταίες δυσάρεστες για όλους εξελίξεις στον Κλάδο μας σε συνδυασμό με την κατάθεση του νέου Νομοσχεδίου του Υπ.Απασχόλησης και οι συνέπειες που από αυτά απορρέουν,θεωρούμε ότι καθιστούν επιτακτικότερη  από κάθε άλλη φορά την συστράτευση και τον συντονισμό όλων των Σωματείων του Κλάδου προς μια κοινή κατεύθυνση και πορεία.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους των υπαρχόντων Σωματείων να ορίσουμε από κοινού τόπο και ημερ/νία πανελλαδικής σύσκεψης με θέματα :

1)Aποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στο θέμα της Σ.Σ.Ε. και της ισχύος του νέου Νομοσχεδίου.
2)Προτάσεις δράσης.
3)Δημιουργία πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου.

Θέση μας είναι πως πρέπει να παραγκωνιστούν "μνημόσυνα"και έριδες και να χαραχθεί από κοινού δρόμος δράσης.Πρέπει να διευκρινισθεί η θέση,η στάση και η βούληση του κάθε Σωματείου απέναντι στα δύσκολα που έπονται.Εάν αυτό δε καταστεί εφικτό και πριν γυρίσει ο καθένας στα "του οίκου του"ας ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση και μεταξύ μας αλλά και στα μέλη μας.¨

Περιμένουμε τις προτάσεις σας.

                                                          το Δ.Σ. της "ΕΝΩΣΗΣ"


                                                                                    

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2010

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου σε οποιονδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρα εορτών.
 Για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε, δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο, που είναι ίσο με έναν 1 μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς τους, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα, είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους είτε γιατί απολύθηκαν, δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σε αυτήν τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων θα το υπολογίσουν ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια, ανάλογα με το πώς αμείβονται, για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Ο "Τιτανικός" της ΣΣΕ στον κλάδο μας

Ακολουθεί ανακοίνωση του Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α)

ΑΘΗΝΑ 28/11/2010

Αρ. απόφασης πρωτοδικείου 6295/2008
ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ 7 ΠΛ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Τ.Κ 10446 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ / ΦΑΞ 2110113757
e – mail: mailtosettea@yahoo.gr
http://www.settea.blogspot.com/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι, το Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α κατέθεσε στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), την πρόταση / σχέδιο για την πρώτη κλαδική σύμβαση εργασίας στον κλάδο ταχυδρόμησης – ταχυμεταφοράς, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που έγινε στις 31/01/2010.
Η κατάθεση της κλαδικής σύμβασης από το σωματείο μας έγινε γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε πως οι συνθήκες στον κλάδο μας είναι υπερώριμες για να υπογραφεί σύμβαση.
Η πεποίθήση μας αυτή βασιζόταν και βασίζεται σε τρεις λόγους , πρώτον την κερδοφορία των εταιρειών ταχυδρόμησης – ταχυμεταφοράς ακόμα και μέσα στην «κρίση» , δεύτερον από την εφαρμογή θεσμικού πλαισίου που θα αφορά τα franchise και τις ειδικότητες στον κλάδο μας , πολύ περισσότερο τώρα που oi εταιρείες ταχυδρόμησης – ταχυμεταφοράς εμφανίζονται να διεκδικούν κομμάτι της πίτας των ΕΛ.ΤΑ ταχυμεταφορές όσο και των ΕΛ.ΤΑ σε συνθήκες απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς , τρίτον στο ικανοποιητικό βαθμό συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων του κλάδου σε πανελλαδικό επίπεδο, λαμβάνοντας
υπ’ όψιν πάντα την κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος , που οφείλεται στα ξεπουλήματα που η «ηγεσίες» του έχουν διαπράξει.
Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε ότι η πλευρά των εργοδοτών εκπροσωπείται από την Πανελλήνια Ένωση Ταχυδρομικών Επιχειρήσεων (Π.Ε.Τ.Ε), με την οποία η Ο.Ι.Υ.Ε υπογράφει την σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών που αφορά και τον κλάδο μας.
Το συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί τους εργοδότες στον κλάδο μας , μετά την κατάθεση της κλαδικής σύμβασης εργασίας στον Οργανισμό ΜΕσολάβησης Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ) από την Ο.Ι.Υ.Ε στις 23/04/2010, απάντησαν στην πρόσκληση αυτή, εγγράφως στις 27/04/2010, πως δεν έχει αρμοδιότητα να έρθει στη συζήτηση που αφορά την εν’ λόγο σύμβαση γιατί έχει περιπέσει από τον Μάιο του 2008 σε αδράνεια!!!.
Η Ο.Ι.Υ.Ε για λόγους που δεν γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα, δεν μας ενημέρωσε ούτε επίσημα(ταχυδρομική αλληλογραφία), ούτε ανεπίσημα(φαξ, e-mail , προφορικά) παρόλο που συνεχώς το σωματείο ρωτούσε για την πορεία της σύμβασης, καταλήγοντας να το μάθουμε από τρίτους και το επιβεβαιώσαμε με τον δικηγόρο του σωματείου μας.
Από την Ο.Ι.Υ.Ε θα περιμέναμε περισσότερη σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης, καθώς από δικούς της χειρισμούς εξαρτιούνται η συνθήκες εργασίας και οι μισθοί χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα όπως και στον κλάδο μας.
Οι χειρισμοί της Ο.Ι.Υ.Ε σε σχέση με την σύμβαση του κλάδου μας, είναι μια ακόμα περίπτωση που βοηθά στην απαξίωση της συνδικαλιστικής δράσης που οφείλεται στην δικαιολογημένη κρίση εμπιστοσύνης που δείχνουν οι εργαζόμενοι στα συνδικάτα.
Το Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α στα δυο χρόνια δράσης του στάθηκε μαχητικά απέναντι στην εργοδοσία , παλεύοντας ταυτόχρονα ενάντια στις γραφειοκρατικές λογικές που υπάρχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Αποτέλεσμα αυτής της δράσης είναι έντεκα ανακλήσεις απολύσεων, επιτυχημένες παρεμβάσεις σε χώρους εργασίας του κλάδου μας που δεν τηρούσαν οι εργοδότες την σύμβαση παροχής υπηρεσιών, όπως και παρεμβάσεις σε περιπτώσεις αλλαγής ιδιοκτησίας franchise/καταστημάτων προκειμένου να εξασφαλιστούν και να συνεχιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων, επίσης οι είκοσι αποκλεισμοί καταστημάτων , η ενεργός συμμετοχή στο εργατικό κίνημα κ.α.
Συνέπεια και συνέχεια αυτής της λογικής είναι και η κατάθεση-υπογραφή της κλαδικής σύμβασης εργασίας η οποία πέρασε με την σύμφωνη γνώμη όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων του κλάδου έκτός από ενός.
Η Ο.Ι.Υ.Ε είναι εκτεθειμένη απέναντι στους εργαζόμενους του κλάδου τόσο ηθικά όσο και νομικά με τους χειρισμούς που πραγματοποίησε σε ότι αφορά την κλαδική σύμβαση εργασίας.
Καλούμε την Ο.Ι.Υ.Ε να προχωρήσει μονομερώς στον Ο.ΜΕ.Δ την σύμβαση του κλάδου μας , ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ, καταγγέλλουμε το γεγονός ότι από τις 27/04/2010 δεν πραγματοποίησε την παραπάνω διαδικασία, αλλά ούτε και μας ενημέρωσε για τις εξελίξεις και τις προθέσεις των εργοδοτών .

ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ , ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ, ΚΑΛΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ο.Ι.Υ.Ε ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΣΗΣ – ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑΣ.


Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α



Και η απάντηση της Ομοσπονδίας




ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αριθ. Πρωτ. 1006
Αθήνα, 30/11/2010

Προς

• Δ.Σ. ΣΕΤΤΕΑ

• Σωματεία – μέλη -Εργαζόμενους
στον κλάδο ταχυμεταφορών



Συνάδελφοι,

Με έκπληξη λάβαμε ανακοίνωση της οργάνωσής με την οποία
καταγγέλλετε την Ομοσπονδία για το ζήτημα της πορείας της κλαδικής ΣΣΕ
στον κλάδο των ταχυμεταφορών.
Κατανοούμε την ανάγκη σας, να απολογηθείτε στα μέλη σας για τους
αποτυχημένους χειρισμούς του Σωματείου σας στο θέμα της ΣΣΕ και ιδίως για
την επιμονή σας, καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης και τρέχουσας
χρονιάς, να βγάλετε έξω από τη ΣΣΕ Παροχής Υπηρεσιών τον κλάδο των
ταχυμεταφορών και να απαιτείτε την υπογραφή ξεχωριστής κλαδικής ΣΣΕ.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την απαράδεκτη και
αντιδεοντολογική σας ενέργεια να επιρρίπτετε τις δικές σας ευθύνες στην
ΟΙΥΕ.
Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι τόσο στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί
το Δεκέμβριο του 2009 μεταξύ του Δ.Σ. του σωματείου σας με την ΟΙΥΕ, όσο
και στη σύσκεψη των σωματείων – μελών της ΟΙΥΕ από το χώρο των
ταχυμεταφορών στις 29.1.2010, η Ομοσπονδία σας είχε προειδοποιήσει
έντονα για τον κίνδυνο να μην υπάρξει συλλογική σύμβαση στον κλάδο σας,
λόγω των πληροφοριών που υπήρχαν για την προβληματική κατάσταση στην
οποία είχε περιέλθει ο σύνδεσμος των εργοδοτών (ΣΕΤΕ).
Επιμόνως δε σας ζητήσαμε, ως αρμόδιο σωματείο του κλάδου, ναδιερευνήσετε κατά πόσον είναι σε λειτουργία ο ΣΕΤΕ, ώστε να είναι δυνατή η
σύναψη κλαδικής ΣΣΕ, κάτι το οποίο ποτέ δεν κάνατε. Αντιθέτως μέλη του
Δ.Σ. του σωματείου σας, μας διαβεβαίωναν ότι ο εργοδοτικός σύνδεσμος
υπάρχει και λειτουργεί, αφού κάποιος «εκπρόσωπός» του ελάμβανε εξώδικά
σας.
Πρόταση της ΟΙΥΕ ήταν να μην βγει έξω από το κέλυφος της ΣΣΕ Παροχής
Υπηρεσιών ο κλάδος, ως η πιο ασφαλής διαδικασία για να ενταχθούν στο
πεδίο ισχύος της οι εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές.
Παρά τις συστάσεις μας, πείσατε και τα υπόλοιπα σωματεία να προχωρήσει
η διαδικασία για σύναψη ξεχωριστής κλαδικής ΣΣΕ, κάτι το οποίο έκανε η
ΟΙΥΕ, σεβόμενη τις αποφάσεις της πλειοψηφίας των σωματείων του κλάδου.
Πράγματι η ΟΙΥΕ κοινοποίησε πρόκληση στο ΣΕΤΕ για τη σύναψη ΣΣΕ,
όπου κανείς δεν προσήλθε στη ορισθείσα συνάντηση και στη συνέχεια
αποστείλαμε αίτηση στον ΟΜΕΔ για ανάδειξη μεσολαβητή. Κατά τη
συνάντηση για την ανάδειξη, εμφανίστηκε ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΤΕ,
όπου κατέθεσε έγγραφο, σύμφωνα με τον οποίο η εργοδοτική οργάνωση δεν
έχει κάνει εκλογές από το 2008, οπότε και δεν υφίσταται ο Σύνδεσμος.
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να μην μπορεί να προχωρήσει η
διαδικασία σύναψης κλαδικής ΣΣΕ για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υφίσταται
αντίστοιχη εργοδοτική οργάνωση.
Στην ανακοίνωση του Σωματείου σας επικαλείστε ότι, η ΟΙΥΕ δεν σας
ενημέρωσε για την εξέλιξη της σύμβασης. Ψεύδεστε, γιατί από τον
Απρίλιο έως σήμερα επανειλημμένα σας είχαμε ενημερώσει
προφορικά για την πορεία της υπόθεσης. Η τελευταία δε ενημέρωση
έγινε από μέλος της Διοίκησής μας σε μέλη του Προεδρείου σας κατά την
κοινή μας παρουσία στη Γ.Σ. των εργαζομένων στην DHL στις 13.11.2010,
ενώ σας είχε καταστεί σαφές ότι, η ΟΙΥΕ αναζητεί τρόπους για την εκ νέου
κάλυψη των εργαζομένων στις ταχυμεταφορές μέσα από τη ΣΣΕ Παροχής
Υπηρεσιών του επόμενου έτους.
Επιπλέον, το δικό σας σωματείο είναι αυτό το οποίο ποτέ δεν απηύθυνε
έγγραφο στην Ομοσπονδία μας, ζητώντας να ενημερωθεί, προφανώς επειδή
εσείς θεωρείτε ότι τέτοιου είδους αλληλογραφία συνιστά «γραφειοκρατική
λογική», ενάντια στην οποία παλεύετε, όπως χαρακτηριστικά σημειώνετε
στην επιστολή σας.
Εάν πάλι κατηγορείτε την ΟΙΥΕ για «γραφειοκρατική λογική», ξεχνάτε
προφανώς ότι επανειλημμένα μέλη της Διοίκησης μας προσέρχονται μαζί σας
σε εργατικές διαφορές και εργασιακούς χώρους, στηρίζοντας συνεχώς τον
αγώνα σας.
Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση του Σωματείου σας το λιγότερο που θα
μπορούσε να χαρακτηριστεί είναι άτυχη και σαφώς αντισυναδελφική, η δε
προσπάθεια να απολογηθείτε στα μέλη σας, τόσο για την ατελέσφορη εμμονή
σας στη σύναψη ξεχωριστής ΣΣΕ, χωρίς να υπάρχουν οι νόμιμες
προϋποθέσεις, όσο και για την επί 8 μήνες αδιαφορία σας ως προς την πορεία
της ΣΣΕ, δεν αλλάζει την πραγματικότητα.
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι η ΟΙΥΕ σε συνεργασία με όλα τα σωματεία –
μέλη της, θα αναζητήσει τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να
υπάρξει εκ νέου κάλυψη των εργαζόμενων στις ταχυμεταφορές.

Για την ΟΙΥΕ

Η Πρόεδρος                           Ο Γεν. Γραμματέας

ΜΕΤΑΞΙΑ ΣΤΕΚΟΥΛΕΑ     ΘΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Κοινοποίηση:

• Σωματεία – μέλη της ΟΙΥΕ



Και ένα σχόλιο από τη διαχειριστική ομάδα του blog:

Να υπενθυμίσουμε στους συναδέλφους πως ένα από τα Σωματεία που υπερψήφισαν την κατάθεση ΣΣΕ ήταν και η "Ένωση".
Όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος "και στραβός ήταν ο γυαλός και στραβά αρμενίζαμε".
Η παραπάνω ανακοίνωση της Ομοσπονδίας δε θα σχολιαστεί από εμάς,προτιμούμε να τη σχολιάσει ο καθένας μόνος του.
Σαφώς και υπάρχει περισυλλογή και σκεπτικισμός γύρω από τις δυσάρεστες αυτές εξελίξεις στο Δ.Σ.,κυρίαρχη τάση όλων όμως είναι πως τελικά χάθηκε μια μάχη,(έστω και μεγάλη).Πεποίθεσή μας είναι πως από κοινού,όλα τα σωματεία του κλάδου θα πρέπει να συμφωνήσουμε,(έστω για μια φορά),για τη συνέχιση του αγώνα.Υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι κι άλλοι τρόποι...Το Σωματείο μας "δε θα πηδήξει για να σωθεί".
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να υποβάλουν στο Δ.Σ.τις προτάσεις τους σχετικά με την συνέχιση των διεκδικήσεών μας έως και την Παρασκευή 10/12/2010.