«Ν᾿ ἀγαπᾶς τὴν εὐθύνη. Νὰ λές: Ἐγὼ μονάχος ἔχω χρέος νὰ σώσω τὴ γῆς. Ἂν δὲν σωθεῖ ἐγὼ φταίω.» Ν. Καζαντζάκης


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Sa...(sex) story ...


Δεν γίνεται κανείς πρόεδρος ή αντιπρόεδρος του ΣΕΒ αν δεν χαρακτηρίζεται από καινοτόμο πνεύμα. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις και τα εργατικά δικαιώματα. Κι αν δεν τα κάνει πράξη στις επιχειρήσεις του παρακάμπτοντας τη νομοθεσία, και βιάζοντας την κοινή λογική. Για να μαθαίνουν οι νεότεροι επιχειρηματίες πώς να διοικούν και να διδάσκονται οι νομοθετούντες πώς να νομοθετούν.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ.Δασκαλόπουλος (της άλλοτε ΔΕΛΤΑ) δίδαξε πώς σε μια νύχτα μετατρέπονται οι μισθωτοί οδηγοί σε "επιχειρηματίες-εργολάβους" με φορτηγό-ψυγείο και πώς όσοι δεν έχουν τέτοιες φιλοδοξίες πάνε το επόμενο πρωινό στο σπίτι τους.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θ.Φέσσας (της info-quest και της ACS) δίδαξε πώς μπορεί κανείς σε μια νύχτα να γίνει "επιχειρηματίας-συνεργάτης" με διεθνές brand name,
αρκεί να έχει το αρχικό απαιτούμενο κεφάλαιο και να υπογράψει λεόντειο σύμβαση με τη μαμά εταιρία. Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί σε μια τέτοια πρόκληση; Ποιος θα πίστευε ότι θα ερχόταν η ώρα που δεν θα μπορούσε να συμβάλει στον συμβατικό όρο να ρέει καθημερινά το χρήμα στο κεντρικό ταμείο της ACS;

Αν ο Δασκαλόπουλος άνοιξε το δρόμο στο θεσμό των εργαζομένων με μπλοκάκι, ο Φέσσας καινοτόμησε στον τομέα της επιχειρηματικότητας χωρίς ρίσκο και ευθύνες. This is franchise my friend... που ελληνιστί σημαίνει "δικαιόχρηση", αλλά μεταφράζεται και ως "προνόμιο" επειδή ακριβώς προσδίδει σ' αυτές τις συμβάσεις λεόντειο χαρακτήρα. Κοντολογίς η μοναδική "υποχρέωση" που κράτησε δια τον εαυτό της η μαμά εταιρία είναι η άσκηση ελέγχου στα υποκαταστήματα και τους εργαζόμενους σ' αυτά.

Έτσι λοιπόν ο κ. Φέσσας και η ACS στο site της υπερηφανεύονται για τα 350 καταστήματα των οποίων τα ενοίκια πληρώνουν οι συνεργάτες της. Μιλούν για 3000 εξειδικευμένα άτομα αποκρύπτοντας ότι δεν έχει απευθείας σύμβαση με πάνω από 2500 εργαζόμενους. Μιλούν για 1500 μεταφορικά μέσα διανομής, ενώ τα πλείστα εξ αυτών ανήκουν στους εργαζόμενους. 

Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες  και σε συνδυασμό με την κρίση πολλοί συνεργάτες της ACS αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της με αποτέλεσμα να αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους για πέντε και έξι μήνες. Έτσι δύο καταστήματα (του Αλίμου και της Γλυφάδας) εξαναγκάστηκαν σε λουκέτο μέσα στον Αύγουστο και το πελατολόγιό τους μαζί με τον εξοπλισμό δόθηκαν σε άλλον συνεργάτη της εταιρίας που θα εξυπηρετεί αυτές τις περιοχές με νέο κατάστημα στην Αργυρούπολη. Μόνο οι απλήρωτοι εργαζόμενοι δεν ήξεραν πού να πάνε όταν βρήκαν κλειστά τα καταστήματα που δούλευαν. Ο νέος συνεργάτης προσέλαβε κάποιους χωρίς αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους αλλά με μισθούς κάτω των 600 ευρώ, ενώ κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την καταβολή των δεδουλευμένων.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ACS λόγω της φύσης της (franchise - μεγάλος αριθμός ανειδίκευτων, άρα περισσότερο ευάλωττων) αποτελεί έναν από τους βασικότερους πολιορκητικούς κριούς προκειμένου να περάσουν οι μνημονικές πολιτικές για περαιτέρω συρρίκνωση του εργατικού κόστους. Το μόνο θετικό είναι το γεγονός ότι τα δύο σωματεία που λειτουργούν στο χώρο είναι μαχητικά. Όμως η φύση και η γενίκευση της ταξικής σύγκρουσης επιβάλλει τη μαχητική αλληλεγγύη και των εργαζομένων σε άλλους κλάδους και των ανέργων.

Εδώ λοιπόν αξίζει να πούμε ότι εν μέσω κρίσης η ASC πέρισι παρουσίασε 2.949.000 ευρώ κέρδη προ φόρων, ενώ τα αντίστοιχα κέρδη του φετεινού πρώτου εξαμήνου ανέρχονται στα 1.285.000 ευρώ. Του δε ομίλου των εταιριών του κ. Φέσσα τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου φτάνουν τα 2.887.000 ευρώ. Μικροποσά για έναν πρώην αντιπρόεδρο του ΣΕΒ που
διακήρυσσε ότι "το συμφέρον του τόπου νομοτελειακά ταυτίζεται με το συμφέρον της επιχειρηματικής κοινότητας" και που δήλωνε ότι συμφωνούσε σχεδόν σε όλα και με τις μνημονικές και με τις προ μνημονίου κυβερνήσεις. Μόνο που θα πρέπει να εξηγήσει και στους απλήρωτους εργαζόμενους της εταιρίας του για ποιον τόπο μιλούσε.
Αλλά τις απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτήματα τις έδωσε προ τριμήνου ο κ. Φέσσας στη συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρίας του : "Το 2013 δεν αναμένουμε να δούμε εντυπωσιακές διαφορές στο ύψος των πωλήσεων σε σχέση με πέρισι, ωστόσο εξ' αιτίας των κινήσεων που έχουμε κάνει για μείωση του κόστους και για αλλαγή του προϊοντικού μίγματος, θα μπορούσαμε να προσδοκούμε σε μια καλύτερη κερδοφορία... αν όπως λένε αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση στην οικονομία από το 2014 και μετά, τότε πρώτη η Quest Holdings θα επωφεληθεί περισσότερο από πολλούς άλλους, λόγω της δομής της, του κόστους της και της ρευστότητάς της".

Τόπος και πατρίδα λοιπόν του κ. Φέσσα - όπως άλλωστε και των πολιτικών που προσβλέπουν στη ιδιωτική πρωτοβουλία ξεπουλώντας τον δημόσιο τομέα - είναι η καλύτερη κερδοφορία. Δικός μας τόπος και πατρίδα είναι οι αγώνες και η αλληλεγγύη.