«Ν᾿ ἀγαπᾶς τὴν εὐθύνη. Νὰ λές: Ἐγὼ μονάχος ἔχω χρέος νὰ σώσω τὴ γῆς. Ἂν δὲν σωθεῖ ἐγὼ φταίω.» Ν. Καζαντζάκης


Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Aτομικές συμβάσεις :Τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Οι εργαζόµενοι έχουν υποστεί µειώσεις µισθών, περικοπές επιδοµάτων, υποχρεωτική εκ περιτροπής εργασία.

H εφημερίδα " ΧΩΝΙ" µε τη βοήθεια του επιστηµονικού συνεργάτη της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), ∆ιονύση Τεµπονέρα δίνει απαντήσεις
σε 10 καίρια ερωτήµατα που απασχολούν όλους µας. Αν ο εργοδότης σου σου προτείνει να υπογράψεις ατοµική σύµβαση, εσύ θα πρέπει να γνωρίζεις:
- πώς θα χειριστείς την κατάσταση
- πού θα καταφύγεις για υποστήριξη
- πως θα διασφαλίσεις τα δικαιώµατα σου

Τα τελευταία δύο χρόνια, η ελληνική κοινωνία έχει έρθει αντιµέτωπη µε µία άνευ προηγουµένου κρίση σε όλα τα επίπεδα. H οικονοµία καταρρέει, ο κοινωνικός ιστός διαρρηγνύεται και κεκτηµένα δικαιώµατα που έχουν αποκτηθεί µέσα από αγώνες δεκαετιών καταργούνται µε συνοπτικές διαδικασίες αµφιβόλου νοµιµότητας.
Η απορρύθµιση του εργατικού δικαίου παρατηρείται τα τελευταία χρόνια µέσω διαφόρων νοµοθετικών παρεµβάσεων, όπως η εκ περιτροπής εργασία, τα συστήµατα διευθέτησης χρόνου εργασίας, νέες µορφές απασχόλησης, outsourcing, µερική απασχόληση κ.ά.
Οµως, αυτό που συµβαίνει την τελευταία διετία, µε τα επονοµαζόµενα «µνηµόνια» και την παρέµβαση του ∆.Ν.Τ και της Ε.Ε. στην ελληνική έννοµη τάξη µπορεί να χαρακτηριστεί µόνο ως πλήρης κατάρρευση των εργασιακών δικαιωµάτων, αλλά κυρίως των κυριότερων θεσµών της συλλογικής αυτονοµίας των εργαζοµένων.
Το φαινόµενο που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστηµα είναι η µετατόπιση της διαπραγµάτευσης, από τη συλλογική διαπραγµάτευση στην ατοµική σύµβαση εργασίας. Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι ο εργαζόµενος που αποτελεί την αδύναµη πλευρά, ωθείται στην αποδοχή δυσµενών όρων εργασίας κάτω βέβαια και από την «δαµόκλειο σπάθη» της απόλυσης.

1.Μπορεί ένας εργαζόµενος να µην αποδεχθεί την πρόταση για ατοµική σύµβαση εργασίας; Μπορεί να πει όχι;


Οι δυνατότητες του εργαζοµένου στην περίπτωση αυτή, είναι βέβαια είτε να αποδεχθεί την νέα σύµβαση εργασίας οπότε και ισχύουν οι νέοι όροι εργασίας είτε να ενηµερώσει τον εργοδότη ότι δεν αποδέχεται τους όρους αυτούς (ενδεχοµένως µε κάποιο εξώδικο) και να τον καλέσει να συνεχίσει να τον αµείβει µε τους προγενέστερους όρους, επικαλούµενος µονοµερή βλαπτική µεταβολή στη σύµβαση εργασίας του. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να είναι σε ισχύ η συλλογική σύµβαση εργασίας και να µην έχει καταγγελθεί ή να µην έχει λήξει η µετενέργειά της (τρίµηνο σύµφωνα µε το νόµο 4046/2012). Στην περίπτωση αυτή βέβαια, οι όροι της ΣΣΕ ενδέχεται να έχουν ενσωµατωθεί στην ατοµική σύµβαση εργασίας οπότε και συνεχίζουν και ισχύουν και µετά την λήξη της ΣΣΕ.
2.Τι µπορούµε να κάνουµε αν δεν γίνει δεκτή η απόρριψή µας;


Σε περίπτωση που η άρνησή µας για περικοπή των αποδοχών είναι σύµφωνη µε τις διατάξεις της εργατική νοµοθεσίας και ο εργοδότης επιµένει, αφού του κοινοποιήσουµε ένα εξώδικο µε το οποίο διαµαρτυρόµαστε για τη µεταβολή, έχουµε δικαίωµα να προσφύγουµε στην τοπική Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία και είναι υποχρεωµένη, µέσα σε εύλογο χρονικό διάστηµα, να διενεργήσει εργατική διαφορά καλώντας τον εργοδότη και ενηµερώνοντάς τον για τις συνέπειες των πράξεών του. Αν ο εργοδότης επιµένει, το λόγο έχουν τα δικαστήρια τα οποία θα εκδικάσουν την υπόθεση και θα αποφανθούν για τη νοµιµότητα της µείωσης του µισθού.

3.Τι επιπτώσεις µπορεί να έχει στην εργασία του η αρνητική -από µέρους του εργαζοµένου- απάντηση;


 Μπορεί ο εργοδότης να τον απολύσει ή να τον εντάξει σε ατοµική σύµβαση χωρίς τη θέλησή του;
Οι συνέπειες των παραπάνω ενεργειών µας είναι οι εξής:
∆υστυχώς στην ελληνική έννοµη τάξη η καταγγελία της σύµβασης εργασίας είναι αναιτιώδης. Αυτό σηµαίνει ότι ο εργοδότης µπορεί να απολύσει τον εργαζόµενο οποιαδήποτε στιγµή, αρκεί να τηρήσει τις διατυπώσεις του νόµου (έγγραφος τύπος και καταβολή αποζηµίωσης). Ελέγχεται, βέβαια, πάντα και η καταχρηστικότητα της απόλυσης αλλά και η ακυρότητά της (281 ΑΚ). Αν βέβαια ο εργοδότης προχωρήσει σε απόλυση ενώ έχει παράνοµα περικόψει τις αποδοχές του εργαζοµένου, µπορεί ο τελευταίος να ζητήσει και µισθούς υπερηµερίας.

4.Μπορεί ο εργοδότης να του δηµιουργήσει άλλα προβλήµατα;


Ο εργοδότης, όπως έχει προκύψει από την πράξη, εφόσον στην ανωτέρω περίπτωση ο εργαζόµενος αρνηθεί να δεχτεί την µείωση µισθού, συνήθως χρησιµοποιεί διάφορες πρακτικές προκειµένου να εξωθήσει τον εργαζόµενο σε οικειοθελή παραίτηση (µεταβολή ωραρίου, τόπου εργασίας, ανάρµοστη και απαξιωτική συµπεριφορά κ.λπ.). Στις περιπτώσεις αυτές ο εργαζόµενος καλείται να δείξει ψυχραιµία, να µην προβεί σε αξιόποινες πράξεις , να συµβουλευτεί την τοπική Επιθεώρηση Εργασίας ή τις αρχές του υπουργείου Εργασίας προκειµένου να ενηµερωθεί για τις νοµικές δυνατότητες που έχει. Ειδικά οι «παλαιοί εργαζόµενοι», που σε περίπτωση απόλυσης δικαιούνται και µεγαλύτερη αποζηµίωση, πρέπει να εξαντλούν το νοµικό τους «οπλοστάσιο» και να µην υποχωρούν «αµαχητί».

5.Τι απαντάµε αρχικά σε µια πρόταση για υπογραφή ατοµικής σύµβασης; Πώς πρέπει να κάνουµε τη διαπραγµάτευση;


Η διαπραγµάτευση πρέπει να γίνεται κατόπιν γνώσης και σωστής ενηµέρωσης. Οι ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης είναι µοναδικές. Η σωστή νοµική συµβουλή µπορεί να προστατεύσει τον εργαζόµενο από περιπέτειες και να υποδείξει τον καλύτερο δυνατό δρόµο. Ο εργαζόµενος δεν θα πρέπει να υπογράφει αµέσως και κάτω από την πίεση του εργοδότη την ατοµική σύµβαση πριν συµβουλευτεί τις αρµόδιες αρχές ή κάποιο δικηγόρο. Είναι αναφαίρετο δικαίωµα να µελετήσει τους όρους, αλλά και να επιφυλαχτεί παντός νοµίµου δικαιώµατος αναγράφοντας την σχετική ρήτρα στην ατοµική σύµβαση εργασίας.

6.Πώς κινούµαστε; Συνασπιζόµαστε; Ζητάµε βοήθεια από το σωµατείο µας;


Τα συνδικαλιστικά σωµατεία καλούνται σε περίοδο οξείας οικονοµικής κρίσης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Οπου υπάρχουν (µπορούµε να προσφεύγουµε και στα τοπικά εργατικά κέντρα), καλό είναι να ενηµερώνουµε τα όργανα του σωµατείου, να ενηµερωνόµαστε από τους νοµικούς τους συµβούλους και πάνω από όλα να συµµετέχουµε στις κινητοποιήσεις, αφού η συσπείρωση και η οµοψυχία φέρνουν καλά αποτελέσµατα στις εργατικές διεκδικήσεις.

7.Μια τέτοια πρόταση είναι πιο εύκολο να «περάσει» σε µια µικρή επιχείρηση;


Το 95% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα απασχολούν κάτω από δέκα εργαζόµενους. Στις επιχειρήσεις αυτές συνδικαλιστικά σωµατεία δεν προβλέπονται εκ του νόµου, οπότε εκεί ο εργοδότης είναι ισχυρότερος. Απαιτείται βέβαια επαφή των εργαζοµένων µεταξύ τους, αλληλοσυνεννόηση και αγωνιστικότητα για τη διαφύλαξη των δικαιωµάτων τους. Στην πίεση του εργοδότη θα πρέπει να αντιπαρατάξουν σε συλλογικό επίπεδο τη συναδελφική αλληλεγγύη .

8.Αν ο εργοδότης επιµείνει, από ποιον ζητάµε βοήθεια; Από δικηγόρο, από εργατολόγο ή υπάρχει κάποια υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας που δέχεται τέτοιες παρατηρήσεις; Κι αν υπάρχει ποιο είναι το τηλέφωνο επικοινωνίας και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουµε;


Αρµόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας στις περιπτώσεις αυτές είναι πέρα από τις τοπικές Επιθεωρήσεις Εργασίας η ∆/νση Αµοιβής και ∆/νση Ορων εργασίας (Ταχ. ∆/νση: Πειραιώς 40), Τηλέφωνο: 213-1516448 και 213-1516564
Φυσικά και ένας εργατολόγος θα µπορούσε να καθοδηγήσει τους εργαζόµενους για τις νοµικές τους κινήσεις.

9.Ποιοι είναι οι ποιο ακραίοι όροι που έχετε συναντήσει σε περιπτώσεις ατοµικών συµβάσεων;


Για παράδειγµα, εργοδότης, ενώ εµφάνιζε κέρδη στον ετήσιο ισολογισµό του, επικαλούµενος τον αθέµιτο ανταγωνισµό που ενδέχεται να υποστεί στο µέλλον από τις ανταγωνίστριες επιχειρήσεις (οι οποίες και µείωσαν το εργατικό κόστος), ζήτησε από εργαζόµενους που εργάζονταν 25 ηµέρες το µήνα, να προσέρχονται στην εργασία µόνο 4 (µία µέρα την εβδοµάδα)!

10.Υπάρχουν παραδείγµατα επιχειρήσεων, όπου επιχειρήθηκε η υπογραφή ατοµικών συµβάσεων µε τους εργαζόµενους και η πρόταση του εργοδότη να απορρίφθηκε; Κι αν ναι, τι εξέλιξη είχαµε σ' αυτές τις περιπτώσεις;


Παραδείγµατα επιχειρήσεων που ζητούν τη µείωση µισθών και επιδοµάτων υπάρχουν χιλιάδες. Οπως
υπάρχουν και πάρα πολλοί εργοδότες που έσπευσαν να επωφεληθούν από το νέο «εργασιακό µεσαίωνα», προχωρώντας σε σηµαντικές µειώσεις µισθών και επιδοµάτων ενώ για παράδειγµα δεν είχε ακόµα λήξει η µετενέργεια (τρίµηνο) και άρα δεν µπορούσαν να µειώσουν τους µισθούς. Πολλοί εργοδότες δεν αντελήφθησαν ότι σύµφωνα µε το νόµο 4046/2012 διατηρούνται ο βασικός µισθός και 4 επιδόµατα σε ορισµένες ΣΣΕ και προχώρησαν σε ολοσχερή περικοπή όλων των επιδοµάτων. Αλλοι, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την κερδοφορία τους προχωρούν σε µονοµερή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας ή µερικής απασχόλησης, τη στιγµή που καταγράφουν κέρδη στους ετήσιους ισολογισµούς τους. Τα δικαστήρια σε αρκετές περιπτώσεις από αυτές δικαίωσαν τους εργαζόµενους και οι τελευταίοι συνεχίζουν και αµείβονται κανονικά µε τους προγενέστερους όρους.
Τέλος, πρέπει να αναφέρουµε ότι µετά το νόµο 4024/2011 που διέλυσε τις ΣΣΕ και το νόµο 4046/2012 αλλά και τον τελευταίο νόµο 4093/2012, το εργατικό δίκαιο έχει µπει σε µια κρίσιµη καµπή.
Αποµένει, λοιπόν, στην εργατική τάξη, µε τις συνδικαλιστικές της οργανώσεις, επικουρούµενη από τη νοµολογία και τη θεωρία της χώρας, να αναδείξει τις στρεβλώσεις του υφιστάµενου νοµοθετικού πλαισίου και να διεκδικήσει την αποκατάσταση των θεµελιωδών δικαιωµάτων της.


                                    Μάθε τα εργασιακά σου δικαιώµατα!



Πηγή  :  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΟ ΧΩΝΙ "        
27-1-2013

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Αποζημιώσεις απόλυσης μετά το μνημόνιο 3


Δείτε πως διαμορφώνονται οι αποζημιώσεις απόλυσης μετά το Ν.4093/2012 (μνημόνιο 3) από 12/11/2012...



ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Χρόνος υπηρεσίας
στον ίδιο εργοδότη
Ποσό αποζημίωσης

Χρόνος προειδοποίησης
για τη χορήγηση της μισής αποζημίωσης

1 έτος συμπλ. έως 2

2 μικτοί μισθοί + 1/6

1 μήνας

2 έτη συμπλ. έως 4

2 μικτοί μισθοί + 1/6

2 μήνες

4 έτη συμπλ. έως 5

3 μικτοί μισθοί + 1/6

2 μήνες

5 έτη συμπλ. έως 6

3 μικτοί μισθοί + 1/6

3 μήνες

6 έτη συμπλ. έως 7

4 μικτοί μισθοί + 1/6

3 μήνες

7 έτη συμπλ. έως 8

4 μικτοί μισθοί + 1/6

3 μήνες

8 έτη συμπλ. έως 10

5 μικτοί μισθοί + 1/6

3 μήνες

10 έτη συμπληρωμένα

6 μικτοί μισθοί + 1/6

4 μήνες

11 έτη συμπληρωμένα

7 μικτοί μισθοί + 1/6

4 μήνες

12 έτη συμπληρωμένα

8 μικτοί μισθοί + 1/6

4 μήνες

13 έτη συμπληρωμένα

9 μικτοί μισθοί + 1/6

4 μήνες

14 έτη συμπληρωμένα

10 μικτοί μισθοί + 1/6

4 μήνες

15 έτη συμπληρωμένα

11 μικτοί μισθοί + 1/6

4 μήνες

16 έτη συμπλ. και άνω

12 μικτοί μισθοί + 1/6

4 μήνες


Για ιδιωτικούς υπαλλήλους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, που ήδη απασχολούνται και έχουν συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη προϋπηρεσία άνω των δεκαεπτά (17) ετών, καταβάλλεται αποζημίωση απόλυσης επιπλέον της αναφερόμενης στον προηγούμενο πίνακα, οποτεδήποτε κι αν απολυθούν κατά την εξής αναλογία:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 17 ΕΤΗ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟΔΟΤΗ
(επιπλέον αποζημίωση)
Χρόνος υπηρεσίας
στον ίδιο εργοδότη
Ποσό αποζημίωσης
Χρόνος προειδοποίησης για τη χορήγηση της μισής αποζημίωσης

Με 17 έτη συμπληρωμένα

1 μικτός μισθός

4 μήνες

Με 18 έτη συμπληρωμένα

2 μικτοί μισθοί + 1/6

4 μήνες

Με 19 έτη συμπληρωμένα

3 μικτοί μισθοί + 1/6

4 μήνες

Με 20 έτη συμπληρωμένα

4 μικτοί μισθοί + 1/6

4 μήνες

Με 21 έτη συμπληρωμένα

5 μικτοί μισθοί + 1/6

4 μήνες

Με 22 έτη συμπληρωμένα

6 μικτοί μισθοί + 1/6

4 μήνες

Με 23 έτη συμπληρωμένα

7 μικτοί μισθοί + 1/6

4 μήνες

Με 24 έτη συμπληρωμένα

8 μικτοί μισθοί + 1/6

4 μήνες

Με 25 έτη συμπληρωμένα

9 μικτοί μισθοί + 1/6

4 μήνες

Με 26 έτη συμπληρωμένα

10 μικτοί μισθοί + 1/6

4 μήνες

Με 27 έτη συμπληρωμένα

11 μικτοί μισθοί + 1/6

4 μήνες

Με 28 έτη συμπληρωμένα και άνω

12 μικτοί μισθοί + 1/6

4 μήνες

Για τον παραπάνω υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη:

α) ο χρόνος προϋπηρεσίαςπου είχε συμπληρώσει ο υπάλληλος κατά τη δημοσίευση του ΜΠΔΣ 2013-2016,ανεξάρτητα από το χρόνο απόλυσης του.

(Δηλαδή αν κάποιος εργαζόμενος έχει σήμερα 18 χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη και απολυθεί, θα πάρει αποζημίωση 14 μικτούς μισθούς πλέον του 1/6 αυτών. Ας υποθέσουμε τώρα,ότι συνεχίζει να εργάζεται στον εργοδότη για ακόμη 5 χρόνια, όποτε και απολύεται, μετά από 23 χρόνια υπηρεσίας δηλαδή. Δεν θα πάρει αποζημίωση 19μισθούς + 1/6 όπως ίσχυε μέχρι σήμερα αλλά μόνο τους 14 μισθούς + 1/6, αφού δεν μετράει η υπηρεσία του από την ψήφιση του νέου μνημονίου και μετά.)

β) Μετά τα 17 συμπληρωμένα χρόνια η αποζημίωση υπολογίζεται με τις τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης που δεν υπερβαίνουν το πόσο των δύο χιλιάδων(2.000€) ευρώ

Σε περίπτωση που ο μισθωτός έχει τις προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, (εδάφιο δεύτερο άρθρου 8 του Ν. 3198/55 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 5 παρ. 1 του Ν. 435/76) η οριζόμενη αποζημίωση θα υπολογίζεται με βάση τις τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, με την επιφύλαξη του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Ν. 3198/1955, δηλαδή δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές που υπερβαίνουν το 8πλάσιο του ημερομισθίου ανειδικεύτου εργάτη πολλαπλασιαζόμενο επί τον αριθμόν 30.

Για τους εργατοτεχνίτες δεν αλλάζει η κατάσταση που επικρατούσε μέχρι σήμερα, συνεπώς ισχύει ο παρακάτω πίνακα (δεν επιτρέπεται προειδοποίηση απόλυσης)




Χρόνος υπηρεσίας

Ποσό αποζημίωσης

έως 1 έτος

0

Από 1 έτος συμπληρωμένο έως 2

7 ημερομίσθια μικτά + 1/6

Από 2 έτη συμπληρωμένα έως 5

15 ημερομίσθια μικτά + 1/6

Από 5 έτη συμπληρωμένα έως 10

30 ημερομίσθια μικτά + 1/6
Από 10 έτη συμπληρωμένα έως 15

60 ημερομίσθια μικτά + 1/6

Από 15 έτη συμπληρωμένα έως 20

100 ημερομίσθια μικτά + 1/6

Από 20 έτη συμπληρωμένα έως 25

120 ημερομίσθια μικτά + 1/6

Από 25 έτη συμπληρωμένα έως 30

145 ημερομίσθια μικτά + 1/6

Από 30 έτη συμπληρωμ. και άνω

165 ημερομίσθια μικτά + 1/6

Θα είμαστε όλοι εκεί !


Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Ο υπάλληλος... που έγινε Αϊ-Βασίλης

 Άγιος Βασίλης "ντύθηκε" ο Δημήτρης Αποστολάκης από το Ηράκλειο Κρήτης και μοίρασε μόνος τους τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια που συγκέντρωσε από γνωστούς και φίλους. Με μια απλή ιδέα, να προσφέρει τις γιορτινές ημέρες σε όσους έχουν αναάγκη, κατάφερε να σκορίπισει χαμόγελα σε 25 άπορες οικογένειες.
"Χριστούγεννα και κάποια παιδιά δεν θα έπαιρναν παιχνιδια.Έτσι πήρα την πρωτοβουλία να αναρτήσω μια ανακοίνωση στο facebook και να γνωστοποιήσω σε όλους τους φίλους μου ότι μαζεύω τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια προκειμένου να τα μοιράσω σε οικογένειες και τη Στέγη Ανηλίκων", αναφέρει ο ίδιος.

Ο καλός Σαμαρείτης οργάνωσε τη σκέψη του, υπολογίζοντας την παραμικρή λεπτομέρεια και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Ζήτησε από τη μεταφορική εταιρία για την οποία εργάζεται τα τελευταία δέκα χρόνια να του διαθέσει το χώρο για να στέλνουν οι κάτοικοι Κρήτης τα πράγματα. Πήρε από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου λίστες με τα ονόματα των οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
"Γέμισα δύο βαν, τα οποία επίσης μου έδωσε η εταιρεία με μεγάλη ευχαρίστηση για να κάνω τη διανομή. Έτσι, το Σάββατο, ημέρα που έτσι και αλλιώς δεν εργάζομαι, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα χτύπησα τα κουδούνια σε 25 οικογένειες,. ενώ μετέφερα σακούλες στη Στέγη Ανηλίκων".


πηγή : enikos.gr