«Ν᾿ ἀγαπᾶς τὴν εὐθύνη. Νὰ λές: Ἐγὼ μονάχος ἔχω χρέος νὰ σώσω τὴ γῆς. Ἂν δὲν σωθεῖ ἐγὼ φταίω.» Ν. Καζαντζάκης


Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΣΟΚ !!! ΝΕΚΡΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΤΗΣ SPEEDEX

Πάτρα 29-5-2012

Σωματείο εργαζομένων στις ταχυμεταφορικές εταιρείες Ν. Αχαϊας "Η ΕΝΩΣΗ"

ΑΡ.ΠΡΩΤ : 1138/2007  Μέλος Ε.Κ.Πάτρας - Ο.Ι.Υ.Ε.
Κολοκοτρώνη 20,5οςόροφος,Πάτρα
τηλ-φαξ : 2610 270817
mail : enositaxym@yahoo.gr Blog : somatiocourier.blogspot.com


                                                                         
ΨΗΦΙΣΜΑ    ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Συνάδελφοι,

Υπάρχουν κάποιες φορές που τα λόγια φαίνονται λίγα για να περιγράψουν μια κατάσταση...πόσο μάλλον ένα θάνατο...Ένα θάνατο συναδέλφου...ΈΝΑΝ ΑΔΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ...

Όπως ενημερωθήκαμε ο συνάδελφος Γεράσιμος Σταμίρης,εργαζόμενος στην εταιρεία Speedex, υπέστη ανακοπή και δυστυχώς κατέληξε την Κυριακή.Τα αίτια είναι εμφανή από το παρακάτω απόσπασμα της καταγγελίας του Κλαδικού Σωματείου Αττικής,Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α :

Συγκεκριμένα  την Παρασκευή 25/5/2012 , ο  συνάδελφος Γεράσιμος Σταμίρης με την ιδιότητα του μέλους του ΣΕΤΤΕΑ, μας ενημέρωσε πως εξαιτίας της  απώλειας 3 φακέλων της alpha bank  την περασμένη Τρίτη , ανακρίθηκε από τον υπεύθυνο ασφάλειας της SPEEDEX Δ. Τσώτα την Παρασκευή 25/5 στα γραφεία του υποκαταστήματος της SPEEDEX στον Βοτανικό, χωρίς να επιτραπεί η παρουσία μέλους της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου speedex , αλλά ούτε και του προϊστάμενου συναδέλφου Μπάμπη Κοντόπουλου.

  Κατά την ανάκριση ο υπεύθυνος ασφαλείας της SPEEDEX, είπε στον  συνάδελφο πως η εταιρεία θα καταφερθεί εναντίον του, ασκώντας ποινική δίωξη για την απώλεια των φάκελων,  εκτός αν αποχωρήσει οικιοθελώς ο συνάδελφος από την SPEEDEX .Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως ο Γεράσιμος Σταμίρης είχε πάρει 1 μηνά αναρρωτική  άδεια γιατί είχε  προβλήματα  υγείας  και του χορηγούνταν  φαρμακευτική  αγωγή .Παρά το γεγονός ότι  η  Speedex  γνώριζε το πρόβλημα υγείας του συναδέλφου εξακολούθησε την παράλογη πίεση επάνω του , καθώς την ιδία τακτική με τον υπεύθυνο ασφάλειας Δ. Τσώτα κράτησε και ο   οικονομικός  διευθυντής  Π. Γιαννίκης, ο  όποιος επέμεινε στην άσκηση δίωξης εναντίον του συναδέλφου, κατά την διάρκεια  της δεύτερης  συνάντησης που είχε ο συνάδελφος το απόγευμα της Παρασκευής 25 Μαΐου παρουσία  και  του Ηρακλή Ποζαπαλίδη μέλους της διοίκησης του ΣΕΤΤΕΑ.

  Δυο μέρες αργότερα τη Κυριακή 27 Μαΐου ο Γεράσιμος Σταμίρης δεν άντεξε το βάρος της πίεσης που του ασκήθηκε και κατέληξε από ανακοπή καρδιάς."

EXEI ΠΑΤΟ ΤΟ ΘΡΑΣΣΟΣ ΣΑΣ "ΚΥΡΙΟΙ"ΤΗΣ SPEEDEX ??? Ή ΘΕΛΕΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ???

ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΡΕ που κάνετε "ανακρίσεις"και απειλείτε?Ο Σταμίρης ήταν όλο το πρόβλημά σας?Πρώτη φορά χάνονται αποστολές σημαντικών πελατών σας ΚΟΡΑΚΙΑ ?
ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ !!! Για όλους εμάς είστε οι ηθικοί αυτουργοί αυτού που συνέβη.

ΑΝ,ΛΕΜΕ ΑΝ,ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΤΣΙΠΑ,ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ-ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ-ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ.ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

Οι εργαζόμενοι, "κύριοι"της Speedex ΔΕΝ είναι αναλώσιμοιο.Και εάν έχετε αποθρασυνθεί εντελώς με τις αβάντες των διαφόρων,(ΔΝΤ -Υπ.Απασχόλησης-Ανυπαρξία εργατοπατέρων και εργατομητέρων κ.α.),και νομίζετε ότι είστε στο απυρόβλητο ΠΛΑΝΑΣΘΕ,ΠΛΑΝΗΝ ΟΙΚΤΡΑ!

Θέλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους συγγενείς και τους οικείους του Γεράσιμου.Θα είμαστε κοντά τους σε ότι χρειαστεί.

ΚΑΛΟ  ΔΡΟΜΟ  ΓΕΡΑΣΙΜΕ



ΓΙΑ    ΤΟ    Δ.Σ.      ΤΗΣ     "ΕΝΩΣΗΣ"



Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Μετενέργεια και αγορά εργασίας

Επειδή ζητήσατε διευκρινήσεις σχετικά με την μετενέργεια και την εφαρμογή της στην αγορά εργασίας,τις συνοψίσαμε στα παρακάτω σημεία:


Έληξε    σύμφωνα με το εδάφιο του δεύτερου μνημονίου «Ρυθμίσεις Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με το Ν.4046-14/02/2012 και Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, Αρ. 6 /28/02/2012», η ισχύς της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων, που είχαν λήξει ή καταγγελθεί μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου οπότε και ψηφίστηκε από τη Βουλή.
Η κατάργηση της μετενέργειας συμπαρασύρει 152 συμβάσεις που έχουν λήξει και καλύπτουν περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενους ενώ παραμένουν ακόμη σε ισχύ 23 κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις
Σύμφωνα με το νέο νόμο, μετά την κατάργηση της μετενέργειας ο μισθός κάθε εργαζομένου, ανεξάρτητα με την προϋπηρεσία του, μπορεί με την υπογραφή ατομικής σύμβασης να επαναπροσδιοριστεί με σημείο εκκίνησης τον εκάστοτε κατώτατο μισθό που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι η πιο πρόσφατη κλαδική σύμβαση ή η ευνοϊκότερη επιχειρησιακή που έχει υπογραφεί στον κλάδο.      
Με τη λήξη της μετενέργειας οι κανονιστικοί όροι των κλαδικών συμβάσεων παύουν να ισχύουν και διατηρείται μόνο ο βασικός κλαδικός μισθός, ενώ καταργούνται περίπου 70 επιδόματα. Διασώζονται, εφόσον υπάρχουν, τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.   
Εκτός από τα ειδικά επιδόματα καταργούνται και άλλες παροχές, όπως οι παροχές σε  είδος, ειδικές άδειες και πρόσθετες αργίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνονταν στους όρους των κλαδικών συμβάσεων. 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
1)   Για όσους εργαζόμενους αμείβοντας με την Εθνική Γενική ΣΣΕ: 

α) Μείωση κατώτατων μισθών κατά 22% για εργαζόμενους ηλικίας άνω των 25 ετών β) Μείωση κατώτατων μισθών κατά 32% για εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών

2) Για όσους αμείβονταν με άλλες ΣΣΕ (κλαδικές, ομοιοεπαγγελαμτικές, επιχειρησιακές): 


Η μετενέργεια (δηλαδή η παράταση ισχύος μίας ΣΣΕ μέχρι να καταρτισθεί νέα περιορίζεται από 6μηνο σε 3μηνο. Με τη λήξη της ισχύουν μονομερώς ως νόμιμες αποδοχές μόνο ο βασικός μισθός και τα επιδόματα πολυετίας, σπουδών, τέκνων και ανθυγιεινής εργασίας. Και μάλιστα τα δύο πρώτα παγώνουν στο ίδιο ύψος όπως είχαν διαμορφωθεί στις 14 Φεβρουαρίου 2012. Κατάργηση της ενσωμάτωσης των κανονιστικών όρων της κλαδικής ή επιχειρησιακών ΣΣΕ στις ατομικές συμβάσεις μετά τη λήξη της μετενέργειας.

Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με την όποια ερμηνεία δίνει ο κάθε εργοδότης άμεση συρρίκνωση αποδοχών αφού θα καταργηθούν όλα τα προηγουμένως καταβαλλόμενα επιδόματα, από τα τέσσερα δε που διατηρούνται θα εξαρτώνται από την ερμηνεία του κάθε εργοδότη ποια θα συνεχίσουν να χορηγούνται. Εννοείται επίσης ότι θα επιβραβεύεται η άρνηση των εργοδοτικών οργανώσεων να καταρτίσουν νέες ΣΣΕ αφού στην περίπτωση αυτή δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των νέων διατάξεων.

Μάλιστα ρητά προβλέπει η ίδια Πράξη ότι νέες ΣΣΕ μπορούν να έχουν διάρκεια κατ΄ανώτατο όριο 3 χρόνια, με δυνατότητα καταγγελίας τους πρακτικά οποτεδήποτε από τους εργοδότες, αλλά και ότι Διαιτησία στον ΟΜΕΔ για ΣΣΕ μόνο με τη σύμφωνη γνώμη εργοδοτών και εργαζομένων μπορεί να γίνει (στην πράξη … απολύεται ο θεσμός της Μεσολάβησης και Διαιτησίας στη χώρα μας που λειτούργησε εποικοδομητικά για τις ΣΣΕ από το 1990 μέχρι σήμερα)

3) Για όλους τους εργαζόμενους και ανέργους ανοίγει μία νέα περίοδος με :
1. Προσλήψεις νέων με «ανοικτούς όρους», με μόνο «πάτωμα» την αναθεωρημένη ΕΓΣΣΕ, όσο δεν υπάρχει νέα ρύθμιση ή από εργοδότες που δεν θα δεσμεύονται από τις κλαδικές/ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ βάσει επέκτασης (οι επεκτάσεις έχουν ήδη ανασταλεί, με προηγούμενες διατάξεις) 

2. Μονομερείς και αυθαίρετες κατά περίπτωση και κατά βούληση συρρίκνωση των νόμιμων αποδοχών των ήδη απασχολούμενων

3. Καθιέρωση ως κανόνα πλέον της ατομικής «διαπραγμάτευσης» για τους όρους αμοιβής και εργασίας 

4. Θα πλήττονται δε ασύμμετρα, δυσανάλογα και με συνέπειες διαρκείας ήδη συμφωνημένα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα».