«Ν᾿ ἀγαπᾶς τὴν εὐθύνη. Νὰ λές: Ἐγὼ μονάχος ἔχω χρέος νὰ σώσω τὴ γῆς. Ἂν δὲν σωθεῖ ἐγὼ φταίω.» Ν. Καζαντζάκης


Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

«Ναι» επί της αρχής στην απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς...μια προτότυπη διασταύρωση ιδιωτικού τομέα και ΕΛΤΑ


Με στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, το νόμοσχέδιο για την απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς. Η συζήτηση του νομοσχεδίου και η παρουσία του Μάκη Βορίδη στα υπουργικά έδρανα με την ιδιότητα του μέλους της Νέας Δημοκρατίας, προκάλεσε ποικίλες αναφορές και σχόλια, που κατέληξαν και σε οξυμένη αντιπαράθεση.
Στην ομιλία του, ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων, Μάκης Βορίδης, επεσήμανε πως το νομοσχέδιο αποτελεί ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας και ως εκ τούτου υπήρξε υποχρεωτικό για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ωστόσο εκτιμά πως θα λειτουργήσει θετικά, παρέχοντας φθηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες.
Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, πως η απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς, θα οδηγήσει σε παραχώρηση των «φιλέτων» της στους ιδιώτες, περιορίζοντας τα ΕΛΤΑ στις επιχειρηματικά «άγονες γραμμές», ο κ. Βορίδης επεσήμανε πως το κόστος της πρόσβασης όλων των πολιτών στις ταχυδρομικές υπηρεσίες («καθολική υπηρεσία»), το φέρουν όλοι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ταχυδρομικής αγοράς, καθώς και ο κρατικός Προϋπολογισμός:
«Οι φορείς της αγοράς, μας ρωτούν «γιατί μας την μετακυλύετε εμάς την υπηρεσία αυτή, αφού ενδιαφέρει το κράτος;». Και έρχεται και το υπουργείο Οικονομικών και μας λέει πως «αφήνετε πολύ ανοιχτό το θέμα της καθολικής υπηρεσίας και εφόσον ανοίγει η αγορά, εμείς δεν θέλουμε να έχουμε καθόλου εμπλοκή σ' αυτήν και το κόστος της». 'Αρα εδώ, η ρύθμισή μας είναι σταθμισμένη επί της αρχής: Θα πληρώσουν οι ιδιώτες (ώστε να μην έχουν αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι του φορέα της καθολικής υπηρεσίας), με αντάλλαγμα το δικαίωμα πρόσβασης στην ταχυδρομική αγορά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Βορίδης.
Από πλευράς ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «ξεπουλά τα πάντα στα μονοπώλια και δεν θα αφήσει πέτρα για πέτρα (…) Όπου απελευθερώθηκε η αγορά, χειροτέρευσαν οι υπηρεσίες και ανέβηκαν οι τιμές: Στο Λος 'Αντζελες η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας οδήγησε σε πολλαπλά μπλακ άουτ - και στην Αγγλία, η ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων οδήγησε σε πολύνεκρα δυστυχήματα. Πολλές εκατοντάδες νεκροί παγώνουν στους δρόμους και πεθαίνουν, όπως και στην Ελλάδα…».
«Γιατί να πάω στο Λος 'Αντζελες, όταν μπορώ να δω πως η απελευθέρωση της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας προκάλεσε πτώση των τιμών, έως και 20%;» αντέταξε ο Μάκης Βορίδης.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ΛΑΟΣ, με τον Αλέκο Χρυσανθακόπουλο να δηλώνει ενάντιος «σε κάθε είδος κρατισμού που ακολουθεί λογικές σπάταλου και συντεχνιακού κράτους: Εμείς θέλουμε ανάπτυξη της αγοράς με όρους υγιούς ανταγωνισμού» δήλωσε ο κος Χρυσανθακόπουλος. ’λλωστε, «ο κρατισμός συμπεριλαμβάνει και την ιδιοτέλεια του επιλεγμένου ιδιώτη, ο οποίος θα πριμοδοτείται για να βγάζει άκοπα κέρδη…».
«Με το νομοσχέδιο διαλύετε τα ΕΛΤΑ» σημείωσε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ): «Ποια είναι η απελευθερωμένη αγορά; Να παίρνω εγώ την Αγουλινίτσα και οι άλλοι τα φιλέτα; Αυτό κάνατε με την ακτοπλοΐα: Οι άγονες γραμμές πληρώνονται αδρότατα απ' τον έλληνα φορολογούμενο. Φτάσαμε οι επιδοτήσεις να αυξάνονται και δρομολόγια να μην υπάρχουν. Θα εγκαταλειφθούν ταχυδρομικές υπηρεσίες στην ακριτική και αγροτική Ελλάδα - οι ιδιωτικές εταιρείες δεν υπάρχει περίπτωση να βάλουν το χέρι στην τσέπη - και ο φορολογούμενος θα πληρώνει τον ιδιώτη ΕΛΤΑ. Αυτά κάνατε και στις αεροπορικές εταιρείες» παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Στις τηλεπικοινωνίες και την αγορά ενέργειας, δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη οι ιδιώτες;» αντέταξε ο υπουργός Μεταφορών. «Πόσο στοιχίζουν στο Δημόσιο οι άγονες αεροπορικές γραμμές και πόσο στοίχιζε η επιδότηση της Ολυμπιακής;» συμπλήρωσε.
«Είμαστε σε μιαν ώρα που δεν πρέπει να ψαρεύουμε ψήφους. Δεν πρέπει να παρασύρουν ορισμένους οι δημοσκοπήσεις: Όποιος φορά μεγαλύτερο παπούτσι απ' το νούμερό του, στο τέλος δεν θα μπορέσει να περπατήσει» απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Μουσουρούλης (ΝΔ). «Το ζήτημα δεν είναι ποιος θα καταψηφίσει τις συνέπειες, αλλά ποιος θα τις αποτρέψει» συμπλήρωσε.
«Έχουμε τρία κόμματα στη συσκευασία της μιας πολιτικής. Ιδιαίτερα η ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ είναι πλέον εξόφθαλμη» απάντησε ο Π. Λαφαζάνης. «Ακούω ότι διαπραγματεύεστε πολύ σκληρά στο Γιούρογκρουπ. Δίνετε μάχη για να βάλετε τη θηλιά στο λαιμό της χώρας. Αν εγκριθούν αυτά που είναι υπό έγκριση στο Γιούρογκρουπ, η χώρα οδηγείται σε πραγματική πτώχευση» παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας τις αιτιάσεις του περί «δοτού Πρωθυπουργού» και «επανειλημμένων κοινοβουλευτικών πραξικοπημάτων».
«Η ομιλία του κου Λαφαζάνη, υπήρξε αμετροεπής» παρατήρησε ο υπουργός Μεταφορών. «Επειδή όντως οι στιγμές είναι δύσκολες, όποιος σκέφτεται την πατρίδα και το λαό, θα πρέπει να αντιληφθεί την ανάγκη της αποκλιμάκωσης και αποδραματοποίησης - να κυριολεκτούμε και να συζητούμε έλλογα».
«Η νομιμοποίηση της κυβέρνησης αυτής, στηρίζεται σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο Πρωθυπουργός ψηφίστηκε απ' αυτό το Κοινοβούλιο και εγκρίθηκε απ' τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και αποτελούν πρωτοφανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία» διατράνωσε ο Μάκης Βορίδης.
«Ο ΛΑΟΣ δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση. Εμείς αποχωρήσαμε - κι αυτό είναι ξεκάθαρο και διαυγές» παρενέβη ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος (ΛΑΟΣ). «Η απουσία του ΛΑΟΣ απ' την κυβέρνηση, της στερεί την νομιμοποίηση για πρωτοβουλίες στα εθνικά θέματα, όπως η επιστολή του Πρωθυπουργού προς τον κο Γκρούεφσκι».
nafteboriki.gr
21-02-2012

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

OΛΟΙ 19/2/201 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ... ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ


ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΟΣΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ,ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ.



ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
ΤΜΗΜΑ Γ.Σ.Ε.Ε.
ΑΡΙΘΜ. ΑΝΑΓΝΩΡ. 1142/1915 ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Κολοκοτρώνη 20 - 262 21 Πάτρα
Τηλ. : 2610-226.300, Fax : 2610 -277.626, e-mail : ekpatras@otenet.gr


                                                                                                                  Πάτρα, 17/02/2012
                       Αρ. Πρωτ. : 7184

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, όλη την Αχαϊκή κοινωνία να συμμετάσχουν στο Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 10:30 το πρωί στο Σύνταγμα για το Σύνταγμα, τους Δημοκρατικούς και Εργατικούς θεσμούς.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ενάντια στην Τρόικα που με τα απαράδεκτα, αντιδημοκρατικά και αντικοινωνικά  μέτρα καταλύει το Εργατικό Δίκαιο και τραυματίζει τη Δημοκρατία στην χώρα που την γέννησε.
Δεν θα υποταχθούμε!!!
Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανατροπή των προκλητικών και απαράδεκτων απαιτήσεων.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΣΤΙΣ 10:30 π.μ.





Από το Ε.Κ.Πάτρας

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Tελικά ... όλα είναι δρόμος,με ή χωρίς συνοδοιπόρους.


Ο συνδικαλισμός πέθανε: ζήτω ο συνδικαλισμός!

Του Θεόδωρου Κουτρούκη
Μέσα στην καταιγίδα των προβλέψεων του νέου Μνημονίου πέρασαν ίσως απαρατήρητα ορισμένα σημεία που από ό,τι φαίνεται θα σηματοδοτήσουν σαρωτικές αλλαγές στη συλλογική αντιπροσώπευση των εργαζομένων. 
Τα σημεία αυτά είναι εν συντομία η κατάργηση της Εργατικής Εστίας και η δια αυτής χρηματοδότηση των εργατικών συνδικάτων, η συρρίκνωση του ρόλου των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ και κατάργηση της διαιτησίας επομένως και εν πολλοίς του δικαιώματος διμερούς ρύθμισης των ωρών απασχόλησης στο εργασιακό περιβάλλον. 
Οι εξελίξεις αυτές προοιωνίζουν το ρέκβιεμ του συνδικαλισμού, τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα.
Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες τα συνδικάτα έχουν γίνει αποδέκτες μιας σφοδρής κριτικής που τα θεώρησε ως στατικούς απαρχαιωμένους οργανισμούς που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.

Επομένως, σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ατομικές συμβάσεις εργασίας, συστήματα αμοιβής που συνδέονται με την απόδοση και επικέντρωση στους ατομικούς στόχους, τα συνδικάτα λογίζονται ως αναχρονιστικά εμπόδια που στέκονται τροχοπέδη στην λειτουργία της οικονομίας της αγοράς.

Ειδικά στη χώρα μας η σχετική κριτική -που δεν ήταν αβάσιμη- επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι ο συνδικαλισμός ήταν κρατικοδίαιτος και κομματικά εξαρτημένος, καθιέρωσε προνόμια και δημιούργησε συνθήκες απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης δύο ταχυτήτων, ευνόησε τους insiders της αγοράς εργασίας σε βάρος των outsiders, χρησιμοποιήθηκε για την προώθηση άνομων ατομικών επιδιώξεων και αθέμιτων πολιτικών φιλοδοξιών.     

Ας γυρίσουμε πίσω στα βασικά: εργατικό συνδικάτο είναι μια ανεξάρτητη αυτοδιοικούμενη οργάνωση που συστήνεται για να προωθήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων  διαμέσου της συλλογικής τους δράσης. 

Τα εργατικά συνδικάτα υπάρχουν, ακριβώς, γιατί ο μεμονωμένος εργαζόμενος διαθέτει πολύ ισχνή διαπραγματευτική δύναμη για να επηρεάσει τις αποφάσεις που σχετίζονται με την εργασία τους. Το σπουδαιότερο πλεονέκτημα για την ένταξη σε ένα εργατικό συνδικάτο είναι ότι ο εργαζόμενος αποκτά την δυνατότητα να έχει φωνή και επιρροή στο εργασιακό του περιβάλλον, να προστατεύσει και να βελτιώσει την αμοιβή και τις συνθήκες απασχόλησης.    

Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι σε μονάδες παραγωγής όπου υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση οι εργαζόμενοι συνήθως αμείβονται καλύτερα και είναι λιγότερο πιθανό να απολυθούν σε σχέση με τους χώρους όπου δεν δραστηριοποιούνται συνδικάτα. 

Ακόμη κι αν τα ελληνικά συνδικάτα βρίθουν αδυναμιών, ακόμη κι αν μπορούν να καταλογιστούν πολλά σε πρόσωπα και καταστάσεις που παρεισέφρησαν στην συλλογική έκφραση των μισθωτών την τελευταία 30ετία, το μέγα ερώτημα είναι πώς θα διαμορφωνόταν το τοπίο στην αγορά εργασίας χωρίς έναν μηχανισμό υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων.  

Σήμερα που κλονίζονται τα ιερά και τα όσια της εργασίας, η χώρα έχει περισσότερο από ποτέ άλλοτε την ανάγκη ενός ισχυρού εργατικού συνδικαλισμού, που όμως θα είναι απαλλαγμένος από τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος και θα μπορεί να συμμετέχει ως αξιόπιστος συνομιλητής στις εθνικές και τις ευρωπαϊκές διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου.    

Τα συνδικάτα νέου τύπου οφείλουν να προσανατολιστούν λιγότερο στη διατήρηση συντεχνιακών επιδιώξεων και μικροσυμφερόντων και να αναπροσανατολιστούν στην προσφορά υπηρεσιών προς τα μέλη τους όπως είναι η νομική αντιπροσώπευση και προστασία, η πληροφόρηση, η εκπαίδευση και κατάρτιση, η ιατροφαρμακευτική κάλυψη κ.α. 

Αν το συνδικαλιστικό κίνημα θέλει να οργανώσει το νέο εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα του Μνημονίου θα πρέπει να μεταρρυθμίσει την ατζέντα και τις θεσμικές του πρακτικές για να συναντήσει τις ανάγκες των εργαζομένων στις εταιρίες φύλαξης και καθαρισμού, τα εστιατόρια, τα εμπορικά καταστήματα, τα ξενοδοχεία, τις κλινικές και τα γραφεία.

Ο κ. Θεόδωρος Κουτρούκης είναι Επίκ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
capital.gr
15-02-2012

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Δημοσιεύεται αυτούσια η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΑΙΤΗΜΑ-ΚΑΛΕΣΜΑ των συναδέλφων του "Σωματείου εργαζομένων A.C.S.A.E.E" όπως αυτή μας στάλθηκε.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ A.C.S. Α.Ε.Ε.

ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 6 – ΑΘΗΝΑ
ΜΕΛΟΣ Ο.Ι.Υ.Ε. – Ε.Κ.Α.
Α.Α. 18274 ΕΙΔ. 4686/3/3/92 Αθήνα 10/2/2012



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΙΤΗΜΑ - ΚΑΛΕΣΜΑ

Προς το Δ.Σ. του σωματείου courier Ν. Αχαΐας «Ένωση»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σε σχέση με την πρόσφατη απαράδεκτη και συγκεκαλυμμένη δίωξη του συνάδελφου συνδικαλιστή Χρήστου Γιαμπουράνη, όλα τα σωματεία του κλάδου και τα αρμόδια δευτεροβάθμια όργανα εκδηλώσαμε την συμπαράσταση μας με ψηφίσματα, ανακοινώσεις και καταγγελίες όπως τελικά διαπιστώσαμε,.

Το σωματείο μας τοποθετήθηκε στο θέμα με σχετική ανακοίνωση την Παρασκευή 3/2/2012 κοινοποιώντας την με e-mail και στο σωματείο σας.

Στις 7/2/12 με κοινή ανακοίνωση τους τα τρία σωματεία της Θεσσαλονίκης προς το Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α. επίσης τοποθετήθηκαν στο θέμα. Σαν πανελλαδικό σωματείο εργαζομένων A.C.S., αρχικά μας στεναχώρησε ο επίλογος σ’ αυτήν την ανακοίνωση: «Τέλος μένουμε άφωνοι με την παντελή απουσία του Σωματείο Εργαζομένων A.C.S. Α.Ε.Ε. και του Προεδρείου του σε αυτή την συνδικαλιστική δίωξη και Απαιτούμε τον σεβασμό των κινητοποιήσεων σας από αυτούς».

Με δεδομένη την αγανάκτηση μας για τα όσα άδικα και αδικαιολόγητα μας καταλόγισαν στην ανακοίνωση τους οι συνάδελφοι της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρηθήκαμε έντονα με e-mail που τους στείλαμε αρχικά στις 8/2/2012 14:18 και στην συνέχεια στις 16:06. Τα κείμενα και το περιεχόμενο τους, τα κοινοποιήσαμε και σε σας με το δεύτερο e-mail μας.

Στην συνέχεια το απόγευμα της ίδιας μέρας, διαβάζοντας το e-mail μας η πρόεδρος σας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο μας εκφράζοντας την λύπη της για την άστοχη και άδικη τοποθέτηση των συναδέλφων της Θεσσαλονίκης,.

Από την συνομιλία αυτή, ενημερώθηκε ο πρόεδρος μας και για την δική σας αντίστοιχη ανακοίνωση συμπαράστασης που από 3/2/2012 είχατε ήδη αναρτήσει στο blog σας. Στην ροή αυτής της τηλεφωνικής συζήτησης διάβασε και το πλήρες κείμενο της.

Κείμενο που καταλήγει, τουλάχιστον αναιτιολόγητα και ανεξήγητα ισοπεδωτικά, με την έκφραση: «Είναι γνωστό ότι οι εταιρείες του κλάδου-και όχι μόνο-δεν επιθυμούν "ενοχλητικούς"συνδικαλιστές.Οι μόνοι που ,αναγκαστικά,ανέχονται είναι οι "προσκυνημένοι".Όποιος καταγγέλει την πραγματικότητα...απλά διώκεται!».

Σε μια ανακοίνωση αλληλεγγύης για την δίωξη συναδέλφου συνδικαλιστή, προφανώς η όλη έκφραση είναι περιττή. Επίσης θα έπρεπε να είναι περιττές τέτοιου τύπου συγκρίσεις όταν μάλιστα είναι και αόριστες, θολές ή «μουγκές» τέλος πάντων. Δηλαδή ή πες το ή άστο.

Σε όλο το υπόλοιπο κείμενο σας αναφέρεται και καταγγέλλεται αποκλειστικά η εταιρεία ACS. Όμως ο επίλογος σας ξεκινά (για πρώτη φορά στο κείμενο) με την διεύρυνση: «οι εταιρείες του κλάδου-και όχι μόνο-». Συνεχίζει δε και με μια δεικτική σύγκριση για τους ”ενοχλητικούς” συνδικαλιστές και τους… προσκυνημένους. Όπως διατυπώνεται όμως, άραγε ποιους προσκυνημένους εννοεί; Συνδικαλιστές; Εργαζόμενους; Συνεργάτες; Περαστικούς;

Με δεδομένη την θολούρα και την ασάφεια της φράσης, να σας περιγράψουμε σκέψεις – συμπεράσματα συναδέλφων:

Καλά για… περαστικούς, δε μιλάμε σίγουρα.

Ανέχονται; Μήπως εννοούν τους συνεργάτες; Και γιατί δεν το έγραψαν; Παράληψη!

Μήπως να εννοούν τους εργαζόμενους; Μα τι… ανέχονται; Μπα δεν… κολλάει.

Συνδικαλιστές; Για ποιους να λένε άραγε; Ε… μιας και για πρώτη φορά το κείμενο αναφέρετε σε εταιρείες του κλάδου (και όχι αποκλειστικά για την ACS) δεν μπορεί να εννοεί συνδικαλιστές στην ACS. Και γιατί όχι; Μα αυτούς τους έχει μηνύσει ήδη η ACS. Και ποιός το λέει αυτό; Ε… αυτό είναι το θέμα; Ποιος το λέει; Παρ’ τους τηλέφωνο να δούμε. Αλήθεια έχουν διωχθεί;

Συνάδελφοι, τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται λίγο αστεία, αλλά άμα το καλοσκεφτείτε μάλλον φταίει η… παρουσίαση. Ίσως να φταίει η… δικιά μας παρουσίαση.

Αν όμως, ανησυχήσατε και σεις ότι μπορεί να φταίει και η δικιά σας παρουσίαση, με δεδομένη την σοβαρότητα της εποχής, θα παρακαλούσαμε να ολοκληρώσετε – διορθώσετε (ή ότι άλλο νομίζετε) την ανακοίνωση σας και την ανάρτηση της. Με τρόπο που, τουλάχιστον, να ξεκαθαρίζει το σε ποια από τις δύο όχθες (που εσείς επιλέξατε να θέσετε) κατατάσσετε τους συνδικαλιστές του σωματείου μας.

Στην έως σήμερα κοινή πορεία των σωματείων μας, μοναδικό σημείο που ουσιαστικά διαφοροποιήθηκαν οι τοποθετήσεις μας ήταν η διαχείριση της κλαδικής μας σύμβασης στις αρχές του 2010.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε πλέον, το ζήτημα της κλαδικής μας σύμβασης είχε τραγική κατάληξη πολύ πριν την καταιγίδα που τελικά έφεραν στον τόπο: οι γιωργάκηδες, η κομματικοποίηση του συνδικαλισμού και ο παραταξιακός διαμελισμός της.

Επίσης πολύ καλά θα πρέπει να γνωρίζετε, πως στην περιβόητη σύσκεψη της Ομοσπονδίας για το ζήτημα της κλαδικής Σ.Σ.Ε., παρά την καθολικότητα της υπόλοιπης «πλειοψηφίας», ήμασταν το μόνο σωματείο του κλάδου που αρνήθηκε να προσκυνήσει στο κάλεσμα για τζογάρισμα και ανάληψης ρίσκου για τα μεροκάματα 15.000 συναδέλφων του κλάδου μας.

Το να αισθανόμαστε… δικαιωμένοι στο ζήτημα, θα ήταν τραγικό και αστείο. Το να περιμένουμε όμως τον στοιχειώδη σεβασμό από τους υπόλοιπους συναδέλφους του κλάδου, δεν είναι αστείο.

Αναφερόμαστε στο ζήτημα γιατί, εκτός της ανεξήγητης και λανθασμένης τότε επιλογής σας, μας έχει εντυπωσιάσει και η παρουσίαση σας για το θέμα στην συνέχεια με τις από 28/11/2010 και 10/12/2010 σχετικές ανακοινώσεις και αναρτήσεις σας.

Στην πρώτη σας ανακοίνωση μάλιστα, μας παρουσιάζετε (ένοχα;) με τον αόριστο χαρακτηρισμό «έκτός από ενός». Αλήθεια συνάδελφοι γιατί έτσι; Ήταν κακό ή περιττό να αναφερθεί επώνυμα το έστω ένα σωματείο που αρνήθηκε το ρισκάρισμα της κλαδικής; Μήπως γιατί οι συνδικαλιστές αυτού του επιχειρησιακού σωματείου, ήταν αυτοί που κατάφεραν να υπάρξει κλαδική σύμβαση για τους εργαζόμενους όλης της Ελλάδας από το 1998; Μήπως γιατί τότε αρκετοί από τους επίδοξους (κατά το έτος 2010) αποκαταστάτες του κλάδου δεν υπήρχαν καν σαν συνδικαλιστές ή σαν εργαζόμενοι; Μήπως γιατί εμείς στα «κεντρικά» έχουμε σύμβαση και πολύ καλές αποδοχές και για κάποιους αυτό συνεπάγεται ότι «στα παλιά μας τα παπούτσια» οι συνάδελφοι του franchising;

Αν έχουν δημιουργηθεί τέτοιες απορίες ή ζητήματα στον οποιονδήποτε του κλάδου μας, ποια τσογλάνια, ποιοι τυφλοπόντικες και ποια ηττοπαθή ερπετά τις έχουν πλασάρει; Για ποιο λόγο; Ποια «omerta» επιβάλει στον κλάδο να μην ακούγονται οι α-λήθειες; Ποια «συμφωνία» επιβάλει στον κλάδο -και όχι μόνο- το όνομα του σωματείου μας να ακούγεται συχνά – πυκνά με προβοκάτσια, συκοφαντία και λάσπωμα;

Αναρωτιέστε τι φταίει συνάδελφοι; Πως «ευδοκίμησε» το «αναρριχητικό» looser ασημόχαρτο στον κλάδο μας;

Μα με ποιες διαδικασίες πώς και ποιοι αποφάσισαν για την τύχη ενός ολόκληρου κλάδου; Με ποια καταγεγραμμένη αντιπροσωπευτικότητα; Με πόσο δημοκρατικές διαδικασίες; Ποιος πολιτικός χώρος διατείνεται ότι αποτελεί το βασικό εκφραστή του κλάδου; Γιατί είχε ανάγκη από πολιτικό εκφραστή ο κλάδος; Μήπως στα πλαίσια που κάθε κλάδος έχει την ίδια ανάγκη; Τι περισσότερο πέτυχε η δια τυμπάνων είσοδος του πολιτικού χώρου στον κλάδο μας; Πόσο πρεκαριάτο ήμασταν και πόσο γίναμε;

Η κριτική συνάδελφοι και πολύ περισσότερο η αυτοκριτική είναι θεμέλιος λίθος για κάθε αύριο. Ειδικά η πορεία για το αύριο του κλάδου μας πρέπει να περάσει μέσα από την αλήθεια. Από παραμύθια και παραμυθιάσματα χόρτασαν οι σχεδόν άπαντες τους άπαντες.

Δεν πας όμως στην διαδρομή του μπροστά, του αύριο και της αλήθειας βαφτίζοντας την κριτική και κυρίως την αυτοκριτική «"μνημόσυνα"και έριδες». Ιδιαίτερα μετά από τέτοιο λάθος δεν υπάρχει η αναγκαιότητα για κανενός είδους κουκουλώματος. Είτε της ονομασίας του έστω ενός, είτε του ό,τι έγινε… έγινε.

Κατόπιν τόσο μεγάλου ατοπήματος, όπως αυτό της κλαδικής σύμβασης, η διάθεση για αυτοκριτική αποτελεί δείγμα ήθους, που προφανώς χρειάζεται, για να υποσκελιστεί το έστω και κατά λάθος ανήθικο κατρακύλισμα σε… προδιαγεγραμμένα ρίσκα, συνάδελφοι.

Στα πλαίσια του θέματος, αλλά και για πιο ακραία ολισθήματά τους, πρόσφατα γράψαμε στους συναδέλφους της Θεσσαλονίκης:

Οι άντρες και οι ολοκληρωμένοι άνθρωποι διακρίνονται και από την δυνατότητα τους να αναγνωρίζουν τα λάθη τους αλλά και να ξέρουν πότε να ζητήσουν ή και να δεχτούν συγνώμη.

Η ωριμότητα και τα λάθη είναι μέσα στη ζωή. Πιστεύουμε πως θα επικρατήσει η λογική, η αλήθεια και το κοινό εργασιακό συμφέρον μας μέσα στις καταιγίδες που ήρθαν.

Εν μέρει το απευθύνουμε και σε σας.

Στα καταστατικά όλων μας μεταξύ των σκοπών σίγουρα αναφέρονται και: «Η καλλιέργεια και ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και συναδελφικότητας, η συνεργασία με άλλα συγγενή σωματεία…κ.λ.π.»

Άλλωστε σαν συνδικαλιστές καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε πως το περισσότερο που παλεύουμε να πετύχουμε είναι η ανύψωση του πνευματικού, πολιτικού (όχι κομματικού) και πολιτιστικού επιπέδου των μελών μας. Αυτός είναι ο ασφαλέστερος αλλά και ο συντομότερος δρόμος για τις όποιες άλλες επιτυχίες μας.

Συνάδελφοι, δεν είναι μόνο βαριά η καλογερική, συνεπάγεται και σεβασμό (τουλάχιστον για τους καλογέρους)

Η ρήση: «κανείς δεν μας περισσεύει» δεν σημαίνει πως έχουμε ανάγκη τον όποιο μπαγασάκο. Εννοεί πως χωράει και ο κάθε μπαγασάκος. Την ρήση αυτή την καθιέρωσαν αυτοί που εμπιστεύονται τόσο πολύ τις δυνάμεις τους που θεωρούν πως χωράει, για να τον μαζέψουν και βελτιώσουν παραμερίζοντας την μπαγασιά. Θεωρούν δε αδιανόητη κατάληξη την επιβολή της μπαγασιάς και στους υπόλοιπους.

Τι έγινε αλήθεια στο θέμα μας; Ήταν ένας, κάποιοι ή πολλοί οι μπαγάσηδες;

Καλά.

Ας το πάρουμε ανάποδα.

Ποιος τουλάχιστον δεν ήταν σίγουρα μπαγάσας στο ζήτημα;

Αυτά είναι τα εύκολα συνάδελφοι.

Μην κωλυόμαστε σ’ αυτά.

Ας περιορίσουμε τα κωλύματα μας τουλάχιστον στα «δύσκολα», Για να πάμε και παρακάτω.

Αλλιώς και τότε… θα πάμε παραδίπλα.

Τέλος καθώς θεωρούμε σημαντική ευκαιρία, ίσως και καθοριστική στιγμή των εξελίξεων, τις προαναγγελμένες κινητοποιήσεις του επόμενου τριημέρου θα θέλαμε να παρευρεθείτε στην Αθήνα την Κυριακή 12/02/12 με τον κατά το δυνατόν μαζικότερο τρόπο που θα μπορούσατε.

Πιστεύουμε πως είναι η ώρα να παραστεί όλη η Ελλάδα στην κινητοποίηση του Συντάγματος.

Είναι η ώρα να φανεί ξεκάθαρα πόσοι είναι οι συνειδητοποιημένοι πολίτες και πόσοι οι κομματικοποιημένοι υπήκοοι.

Πόσοι είναι τελικά αυτοί που θέλουν να πάμε παρακάτω πραγματικά.

Η προ-συγκέντρωση του σωματείου μας είναι για 16:00 μ.μ. στα γραφεία μας. Η παρουσία σας θα μας δώσει δύναμη και κουράγιο για την συνέχεια του κλάδου και του τόπου μας.

Τα δικαιώματα του συνδικαλισμού κατακτήθηκαν.

Δεν χαρίστηκαν ποτέ. Δεν θα χαριστούν ούτε και σήμερα.

Ο λάκκος σίγουρα δεν είναι για μας.

Έχει μικρές διαστάσεις.



Αγωνιστικά για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας



Αντώνης Παπακώστας Θεόδωρος Μπερδές

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

OΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΦΛΕΒΑΡΗ 2012


09/02/2012
Σωματείο εργαζομένων στις ταχυμεταφορικές εταιρείες Ν. Αχαϊας "Η ΕΝΩΣΗ"
ΑΡ.ΠΡΩΤ : 1138/2007
Μέλος Ε.Κ.Πάτρας - Ο.Ι.Υ.Ε.

Κολοκοτρώνη 20,5οςόροφος,Πάτρα
τηλ-φαξ : 2610 270817
mail : enositaxym@yahoo.gr Blog : somatiocourier.blogspot.com

                               

                        Σ Υ Μ Μ Ε Τ Ε Χ Ο Υ Μ Ε !!!

ΠΡΟ-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ : ΑΠ.ΠΑΥΛΟΥ 6,ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΩΡΑ 16.00 μ.μ.(ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ A.C.S. A.E.E.)

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ.





ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ 48ωρη ΠΑΝ/ΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 10-11/02/2012


09/02/2012

Σωματείο εργαζομένων στις ταχυμεταφορικές εταιρείες Ν. Αχαϊας "Η ΕΝΩΣΗ"
ΑΡ.ΠΡΩΤ : 1138/2007
Μέλος Ε.Κ.Πάτρας - Ο.Ι.Υ.Ε.

Κολοκοτρώνη 20,5οςόροφος,Πάτρα
τηλ-φαξ : 2610 270817
mail : enositaxym@yahoo.gr Blog : somatiocourier.blogspot.com


Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,



Συμμετέχουμε στην 48ωρη Παν/κή απεργία της ΓΣΕΕ με στόχο ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΔΥΝΑΜΙΚΑ, προκειμένου να αποκρούσουμε αυτή την ΑΔΙΚΗ, ΒΑΡΒΑΡΗ, ΚΥΝΙΚΗ, ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΗ συνταγή κοινωνικής χρεοκοπίας.
ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ τη διακύβευση και ακύρωση των ΒΑΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ με οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση.


ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ:




   Την ανατροπή και ακύρωση του εργατικού θεσμικού πλαισίου της χώρας μας.
    Τη μόνιμη και διαρκή λιτότητα, την κατάργηση των κοινωνικών παροχών, την υποταγή των
  εργαζομένων και των πολιτών στις πιο ακραίες απαιτήσεις των «αγορών» και των
   τραπεζιτών
        Τις εφεδρείες, τις απολύσεις, την ανεργία, την κατάργηση της μονιμότητας στο ∆ημόσιο
        Την ανατροπή και αμφισβήτηση των ΣΣΕ στον Ιδ. Τομέα, στις ∆ΕΚΟ, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις Τράπεζες
        Τις νέες δραματικές περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων
        Τη νέα δραστική περικοπή των κύριων και επικουρικών συντάξεων
        Την εκποίηση = ξεπούλημα των ∆ΕΚΟ, των Οργανισμών και Φορέων του ∆ημοσίου, στρατηγικής σημασίας και κοινωνικού οφέλους
        Την φοροεπιδρομή κατά των μονίμων και σταθερών «υποζυγίων» που πληρώνουν και διπλοπληρώνουν φόρους.
        Την περικοπή και τη συμπίεση του επιδόματος ανεργίας και των άλλων κοινωνικών παροχών
        Την πλήρη και ανεξέλεγκτη ελαστικοποίηση και καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων και των βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων!
        Την υποβάθμιση και διάλυση των ∆ημοσίων Υπηρεσιών και των κοινωνικών αγαθών και ιδιαίτερα της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
        Την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής και ενός προγράμματος ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, αποδεσμευμένων από τα δεσμά των μνημονίων και των Νεοφιλελεύθερων Ευρωπαϊκών εμμονών και απαιτήσεων.
        Την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την υποστήριξη των ανέργων και των φτωχών.


      Να πληρώσουν οι ΦΟΡΟΚΛΕΠΤΕΣ, οι ΕΙΣΦΟΡΟΚΛΕΠΤΕΣ, οι ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ, ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ! Αυτοί που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο και διοχέτευσαν τα υπερκέρδη και τον παράνομο πλούτο στο εξωτερικό.


Δεν δείχνουμε καμιά ανοχή στη μνημονιακή πολιτική, στις απολύσεις, στη λιτότητα, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, στα χαράτσια, στη διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.


Όλοι μαζί μπορούμε!!!!!
Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο Ε. Κ. Πάτρας 
   την Παρασκευή 10/02/2012 και ώρα 10:30 π.μ.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Άρχισαν τα όργανα...



Επιχειρησιακή σύμβαση «παγώνει» ωριμάνσεις...


Της Χριστινας Κοψινη

Νέο κύμα συμβάσεων, αυτή τη φορά όχι μόνο για μειώσεις στους μισθούς αλλά με αποκλειστικό αντικείμενο το πάγωμα των ωριμάνσεων στα μισθολογικά κλιμάκια (τριετίες) άρχισε ήδη να εμφανίζεται και μάλιστα σε συνδυασμό με προσφυγές στις υπηρεσίες του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επιχειρησιακή σύμβαση που υπεγράφη από την εταιρεία ΣΠΗΝΤΕΞ Α.Ε. Ταχυμεταφορών και το σωματείο εργαζομένων Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο των ταχυμεταφορών στην Ελλάδα με προσωπικό περίπου 1.400 εργαζομένους. Οι δύο πλευρές ενώπιον του μεσολαβητή κ. Χρ. Ιωάννου συμφώνησαν το πάγωμα έως και 31.12.12 των προβλεπόμενων ωριμάνσεων για τα μισθολογικά κλιμάκια. Οι ωριμάνσεις θα καταβληθούν κανονικά από την 1.1.2013 αλλά χωρίς αναδρομική ισχύ, ενώ ο διανυθείς χρόνος θα υπολογιστεί κανονικά για την ωρίμανση (καταβολή) του επόμενου κλιμάκιου.
Επίσης με την ίδια σύμβαση η οποία υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο παγώνει το σύνολο των αποδοχών όπως είχαν διαμορφωθεί με την προηγούμενη επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας του 2010.
Σύμφωνα με το τελευταίο άρθρο της σύμβασης, «σε περίπτωση που, λόγω του ιδιαίτερα δυσμενούς και ρευστού οικονομικού περιβάλλοντος, προκύψει ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της παρούσας σύμβασης, πριν από την παρέλευση έτους από την έναρξη ισχύος της, κάθε ένα από τα δύο μέρη δύναται να κάνει χρήση των υπηρεσιών του ΟΜΕΔ».
Η σύναψη σύμβασης με αποκλειστικό αντικείμενο τις ωριμάνσεις αφορά το σύνολο των μισθωτών που εργάζονται στην εταιρεία με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.



Hμερομηνία :  12/1/12   
Copyright:  http://www.kathimerini.gr

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

03/02/2012

Σωματείο εργαζομένων στις ταχυμεταφορικές εταιρείες Ν. Αχαϊας "Η ΕΝΩΣΗ"

ΑΡ.ΠΡΩΤ : 1138/2007
Μέλος Ε.Κ.Πάτρας - Ο.Ι.Υ.Ε.

Κολοκοτρώνη 20,5οςόροφος,Πάτρα
τηλ-φαξ : 2610 270817
mail : enositaxym@yahoo.gr Blog : somatiocourier.blogspot.com

 
                                                          ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
 
Συνάδελφοι,
 
Θέλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο συνάδελφο-συνδικαλιστή του Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α Χρήστο Γιαμπουράνη και στον αγώνα του εξ'αιτίας της μύνησης για συκοφαντική δυσφήμηση που δέχτηκε από την ACS.Ο λόγος είναι κείμενα,αφίσες και grafiti που κυκλοφόρησαν  κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων το καλοκαίρι του 2007 και που γνωστοποιούσαν ότι η ACS θέλοντας να αλλάξει ειδικότητα σε 17 εργαζομένους της,ουσιαστικά τους ωθούσε στην έξοδο.
 
Η ACS δηλαδή μυνύει το συνάδελφο γιατί στα κείμενά του έγραψε ...αλήθειες!
 
Το γεγονός από μόνο του δηλώνει φασίζουσα νοοτροπία και στόχο έχει την φίμωση της ενεργής συνδικαλιστικής δράσης,μέσω της δίωξης του συναδέλφου.
 
Όταν μια εταιρεία επιτρέπει οι εργαζόμενοί της να υφίστανται καταστάσεις όπως : μη έγκαιρη καταβολή δεδουλευμένων,"μαύρες"υπερωρίες,απειλές για απολύσεις σε όσους αντιδρούν και εν τέλει απολύσεις "εκκαθάρισης",προκειμένου ο νέος πράκτορας να βρει το τοπίο καθαρό στον υπέροχο κόσμο του franchise...ε,τότε ΝΑΙ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΡΓΟ!
 
Όταν μια εταιρεία δρομολογεί  απολύσεις συνδικαλιστών...ε,τότε ΝΑΙ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΡΓΟ!  
 
Όταν μια εταιρεία επιστρατεύει "φουσκωτούς" και τους τοποθετεί απέναντι από τους απεργούς...ε,τότε
ΝΑΙ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΡΓΟ!
 
Είναι γνωστό ότι οι εταιρείες του κλάδου-και όχι μόνο-δεν επιθυμούν "ενοχλητικούς"συνδικαλιστές.Οι μόνοι που ,αναγκαστικά,ανέχονται είναι οι "προσκυνημένοι".Όποιος καταγγέλει την πραγματικότητα...απλά διώκεται!
 
 
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ-Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
 
                                   
                      
                                                                                    
 
                                                                                                                      Το  Δ.Σ. της "Ένωσης"