«Ν᾿ ἀγαπᾶς τὴν εὐθύνη. Νὰ λές: Ἐγὼ μονάχος ἔχω χρέος νὰ σώσω τὴ γῆς. Ἂν δὲν σωθεῖ ἐγὼ φταίω.» Ν. Καζαντζάκης


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Συμμετοχή στην 48ωρη απεργία 28 και 29/6

Σωματείο εργαζομένων στις ταχυμεταφορικές εταιρείες Ν. Αχαϊας "Η ΕΝΩΣΗ"


ΑΡ.ΠΡΩΤ : 1138/2007

Μέλος Ε.Κ.Πάτρας - Ο.Ι.Υ.Ε.
Κολοκοτρώνη 20,5οςόροφος,Πάτρα
τηλ-φαξ : 2610 270817
mail : enositaxym@yahoo.gr Blog : somatiocourier.blogspot.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Απλά συμμετέχουμε στην απεργία
 
                                                                                          Για το Δ.Σ. της Ένωσης

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

e-bloko και Γενική Ταχυδρομική


Ο Δ/ντας σύμβουλος της Γενικής Ταχυδρομικής,σύμφωνα με άρθρο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας,στο ένθετο "Οικονομία",26/6,ασχολείται και με το e-bloko το οποίο λέει είναι "ένα διαφημιτσικό site,μια διαδυκτιακή λαϊκή αγορά,όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει τα προϊόντα που ψάχνει ανά περιοχή,ανά είδος και ανά παραγωγό.Επίσης στο άρθρο αναφέρεται πως 2010 "έκλεισε"με έσοδα 1/476.257 ευρώ εκ των οποίων το 60% προέρχεται από τη δραστηριότητα της ιστοσελίδας,(χορηγία Γενικής Ταχυδρομικής,πώληση υλικών συσκευασίας στην τιμή του κόστους κ.α.)
Ο συγκεκριμένος κύριος δεν διευκρινίζει το γιατί εδώ και δυο χρόνια περίπου,οι εργαζόμενοι της Γ.Τ.ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ να αγοράζουν προϊόντα e-bloko,κυριολεκτικά υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης να αιωρείται,σε πολλά δε καταστήματα αγοράζουν τα συγκεκριμένα προϊόντα ενώ είναι μήνες απλήρωτοι ή φυτοζωόντας με προκαταβολές.
Και εντάξει ο συγκεκριμένος κύριος φροντίζει να έχει δουλειά και στο μέλλον,οι συνάδελφοι το ανέχονται λόγω του φόβου της ανεργίας η "Ε"γιατί μας το προβάλλει?

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Κι όμως,τα πράγματα είναι χειρότερα στον κλάδο...



ΚΟΥΡΙΕΡ:«ΕΙΜΑΙ 60ΧΡΟΝΩΝ, ΔΟΥΛΕΥΩ ΓΙΑ 1,5 € ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ»


«Ημουν επιχειρηματίας. Είχα καταστήματα καλλυντικών, έκανα χονδρική και λιανική πώληση. Ανοιξαν δίπλα μου πολυκαταστήματα. Κι έπεσα έξω. Στράφηκα προσωρινά σε μια μικρή εταιρεία κούριερ. Και σήμερα εκεί δουλεύω, προσπαθώντας να συγκεντρώσω τα ένσημα για τη σύνταξη, ενώ ζω με το φόβο ότι θα κλείσει και αυτή η εταιρεία». Ο 58χρονος Γιάννης Κοκοράκης αναγκάστηκε να εργάζεται ως κούριερ όταν έκλεισε την επιχείρησή του. Σήμερα προσπαθεί να γλιτώσει την απόλυση, για να συγκεντρώσει τα αναγκαία ένσημα για τη σύνταξη. Τους τελευταίους τρεις μήνες εργάζεται απλήρωτος, παίρνοντας «έναντι» κάποια μικρά ποσά. Λέει ότι πολλοί είναι αυτοί που προσπαθώντας να ζήσουν την οικογένειά τους ψάχνουν δουλειά ως ντιλίβερι ή κούριερ σε μεγάλες ηλικίες. Ηδη, το 40% των εργαζομένων πάνω από 40 ετών που δουλεύουν ως κούριερ και ντιλίβερι, το κάνουν «για να θεωρήσουν το βιβλιάριο ασθενείας, για τα ένσημα».

Λέει ότι «ειδικά κάποιοι που έκλεισαν τα καταστήματά τους, έρχονται με ακριβά αυτοκίνητα και ζητάνε δουλειά με το κομμάτι. Παίρνοντας πέντε δέματα να τα παραδώσουν σε πελάτες για να βγάλουν 1,20 ή 1,50 ευρώ το ένα. Δουλεύουν ανασφάλιστοι, κάνουν μαύρη εργασία για δέκα ευρώ μεροκάματο, ποντάροντας στο φιλοδώρημα. Αλλά έχω ενάμιση χρόνο να δω πουρμπουάρ. Παραδίδω σε πελάτη δέμα αξίας 29 ευρώ και περιμένει στην πόρτα να πάρει το ένα ευρώ ρέστα».
Αρκετοί συνάδελφοί του είναι πρώην επιχειρηματίες, λογιστές και αρκετοί απολυμένοι. Σε ηλικίες από 40 έως 60 ετών, ορισμένες φορές και μεγαλύτεροι. Λέει ότι εκατοντάδες ζητούν προσωρινή δουλειά με το κομμάτι. Οσα δέματα παραδώσουν για τόσα θα πληρωθούν.
Λίγοι κατάφεραν να προσληφθούν ως μισθωτοί, όπως ο ίδιος. Κι αυτοί αντιμετωπίζουν «φοβερή πίεση. Φορτωμένος κάθε μέρα με τριάντα δρομολόγια για παραδόσεις και παραλαβές. Δουλεύω όπως κι ένας 18χρονος. Είμαι στο αεροδρόμιο κι έπρεπε ήδη να είχα παραδώσει στην παραλιακή. Δεν βγαίνει με τίποτα. Για τους μεγαλύτερους δεν υπάρχει συγχώρεση κι έλεος. Κι έχεις ν' αντιμετωπίσεις την ανασφάλεια αν θα έχεις τη δουλειά σου. Γιατί οι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται την κρίση και δεν σε πληρώνουν. Κι άλλοι δεν μπορούν να πληρώσουν, γιατί δεν έχουν».

«Είμαστε καταδικασμένοι»

Ο Παναγιώτης Μουλουδάκης έκλεισε τα 60. Είναι ζωγράφος που δούλευε σε εταιρεία κούριερ και απολύθηκε: «Εννέα άτομα στο δρόμο. Πάνω από έναν χρόνο δούλευα χωρίς να πληρωθώ, αφήνοντας τους λογαριασμούς απλήρωτους. Τα προβλήματα επιβίωσης οδήγησαν και σε ψυχολογικά προβλήματα. Εχω μια κόρη 20 ετών, άνεργη. Η εταιρεία σήμερα έκανε πτώχευση. Μακάρι να μπορούσα να δουλέψω άλλα δέκα χρόνια. Δεν βρίσκω δουλειά».
Λέει ακόμα: «Για ν' αντέξω τις συνθήκες δουλειάς γυμναζόμουν, δεν πίνω και δεν καπνίζω. Ερχόμουν αντιμέτωπος με τις καιρικές συνθήκες. Τις βροχές και τον καύσωνα. Είναι πολύς ο κόσμος που ψάχνει για δουλειά μετά τα 50. Ολοι είναι οικογενειάρχες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Πρέπει να συντηρήσεις την οικογένεια. Και όταν η γυναίκα σου δεν βρίσκει δουλειά...». Λέει ότι «ψάχνω καθημερινά τις μικρές αγγελίες. Αλλά αφού δεν βρίσκει δουλειά η κόρη μου, που είναι είκοσι χρονώ, εμείς είμαστε καταδικασμένοι».



Πηγή :ΠΡΕΖΑ TV,17/6/2011








Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Oι νέες δραματικές αλλαγές στα εργασιακά


Χαμηλότερους μισθούς για τους νέους εργαζόμενους και μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια εργασίας έρχονται μετά τη συνάντηση της υπουργού Εργασίας και
Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Κατσέλη, στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και κλιμακίου και εμπειρογνωμόνων της τρόικας.

Ειδικότερα, η αμοιβή των νέων, ηλικίας από 18 έως 25 ετών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας θα μπορεί να είναι έως και 20% χαμηλότερη από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Επεκτείνεται από τους 4 στους 6 μήνες η χρονική περίοδος της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, κατά την οποία παρέχεται η δυνατότητα εφαρμογής συνδυασμού αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης, χωρίς να καταβάλλονται υπερωρίες.

Αυξάνεται, τέλος, η ισχύς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Οι διετείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που μπορούσαν να ανανεωθούν έως 2 φορές όπως προέβλεπε το Π.Δ 180 του 2004, μετατρέπονται σε τριετείς.
Επισηµαίνεται ότι και τα νέα στοιχεία του ΣΕΠΕ (Επιθεωρητές Εργασίας) για το 2011 δείχνουν ότι οι µετατροπές των συµβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε συµβάσεις µερικής και "εκ περιτροπής" εργασίας οδηγούν σε µείωση έως 50% στους µισθούς των εργαζοµένων.
Έτσι, µέσω των ατοµικών συµβάσεων εργασίας (4 στις 10 συµβάσεις είναι µε µερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία) έχουν οδηγήσει στο σπάσιµο του κατώτατου ορίου της ΕΓΣΣΕ των 740 ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για την 4ωρη εργασία (που κυριαρχεί σε ποσοστό 61,33% µεταξύ των συµβάσεων µερικής απασχόλησης) ο µέσος µισθός είναι 457,67 ευρώ, για την 3ωρη απασχόληση 356,07 ευρώ και για τη δίωρη 253,38 ευρώ. Ο µέσος µισθός για τις συµβάσεις 5ωρης εργασίας έφτασε τα 544,27 ευρώ.