«Ν᾿ ἀγαπᾶς τὴν εὐθύνη. Νὰ λές: Ἐγὼ μονάχος ἔχω χρέος νὰ σώσω τὴ γῆς. Ἂν δὲν σωθεῖ ἐγὼ φταίω.» Ν. Καζαντζάκης


Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Ανακοίνωση για την απεργία στις 29/6/2010

 Πάτρα , 25/6/2010          

  ANAKOINΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,

Συμμετέχουμε μαζικά στην παν/κή κινητοποίηση που προκύρηξε η Γ.Σ.Ε.Ε αντιδρώντας στην εφαρμογή  των αντεργατικών μέτρων που προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε εργασιακό και ασφαλιστικό.
Με το "νέο"καθεστώς στις απολύσεις,όπου κάθε εργοδότης επί της ουσίας θα απολύει ελεύθερα όποιον θέλει και όποτε το θέλει,την μαθητεία,την ουσιαστική κατάργηση του ΟΜΕΔ ,την παροχή συντάξεων σε υπεραιωνόβιους, το "νέο μοντέλο"για τις αποζημιώσεις και τους μισθούς πείνας,(όποτε και όταν καταβάλλονται),οδηγούμαστε σε εργασιακές συνθήκες "γαλέρας"και στην κατάργηση του συνδικαλιστικού κινήματος.  Η κυβέρνηση θέλει να νομιμοποιήσει τις παρανομίες  των εργοδοτών οι οποίοι έτσι κι αλλιώς ήταν ασύδοτοι.
Σε όλο αυτό το ξεπούλημα της εργατικής τάξης Α Ν Τ Ι Δ Ρ Ο Υ Μ Ε !!!

Σας καλούμε να δώσουμε όλοι μαζί την απάντησή μας στα βρώμικα σχέδιά τους.Η οργή και ο θυμός μας πρέπει να μετατραπούν σε αγωνιστικότητα και μαχητικότητα με στόχο τον πραγματικό εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλλουν !!!


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣΤΡΙΤΗ , 29/6/2010 ,στις 11.00 π.μ. στην Πλ.Όλγας.


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ





                                                       ΤΟ  Δ.Σ.  ΤΗΣ  "Ε Ν Ω Σ Η Σ "

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Πανελλαδική απεργία 29/6/2010

Μερικές διευκρινήσεις για "τα κούριερ" από τους ταχυμεταφορείς...

Να ευχαριστήσουμε θερμά τα Μ.Μ.Ε. και ιδιαιτέρως κάποιους μεγαλοδημοσιογράφους,που στα κανάλια,στους ραδιοφωνικούς σταθμούς ή στα blogs που "εργάζονται",και με αφορμή το τραγικό συμβάν της απώλειας του Υπασπιστή του Χρυσοχοϊδη,μας αποκαλούν " τα κούριερ ".
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΙΔΑΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ.
Να διευκρινήσουμε λοιπόν :

1)ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ "ΚΟΥΡΙΕΡ".Ως γνωστόν,το άρθρο "το"υπάρχει πριν από ουδέτερα,ζώα ή πράγματα!!!
2)Ας τους πει κάποιος,ότι ο οδηγός ,(είτε δικύκλου,είτε αυτ/του),στη συντριπτική πλειοψηφία των υπαρχόντων εταιρειών ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ το περιεχόμενο των αποστολών που μεταφέρει.Το ίδιο ισχύει και για τους εσωτερικούς υπαλλήλους.
3)Αναλογιστείτε τον τρόπο που οι περισσότεροι από σας φέρεστε σε έναν συνάδελφο που έρχεται να σας παραδόσει κάτι και ...ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ !
4)Σεβαστείτε έναν κλάδο εργαζομένων που από τρομοκρατική επίθεση,πριν μερικά χρόνια,θρήνησε νεκρούς,(έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού στην ACS Πάτρας),και που καθημερινά βρίσκεται αντιμέτωπος με κινδύνους που είτε αφορούν στην οδική ασφάλεια,είτε στις επιθέσεις με σκοπό την κλοπή.
5)Αλήθεια κε Λοβέρδε :Σας έχουμε πείσει ότι ο κλάδος μας,εδώ και χρόνια,θα έπρεπε να είναι ενταγμένος στα Βαρέα και Ανθ/νά ?

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου Γ.Βασιλάκη.





Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Οι αλλαγές που θα μας "προσφέρει" το νέο Ασφαλιστικό

Η αύξηση του ποσοστού απολύσεων, η μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων με προειδοποίηση αλλά και η καταστρατήγηση του κατώτερου μισθού δη­μιουρ­γούν ένα εφιαλτικό τοπίο


Τον δρόμο για την «απόσυρση» από την αγορά εργασίας των... ακριβοπληρωμένων πενηντάρηδων και την «αντικατάστασή» τους με εκπροσώπους της γενιάς των 500 ευρώ ανοίγει η κυβέρνηση. Η αύξηση του ποσοστού των απολύσεων, η μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων με προειδοποίηση, αλλά και η καταστρατήγηση του κατώτερου μισθού για τους νέους, δημιουργούν ένα νέο εφιαλτικό τοπίο στην αγορά εργασίας.
Οι πρώτοι που θα πληρώσουν τα μέτρα είναι οι εργαζόμενοι από 45 έως 64 ετών, όπου το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο τέλος του έτους σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ Σάββα Ρομπόλη.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει, το ποσοστό ανεργίας της συγκεκριμένης ομάδας από 7.4% (με βάση τη Στατιστική Υπηρεσία) που ήταν το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, θα φτάσει τουλάχιστον το 9.5% στις αρχές του 2011.

Υφεση


«Η ηλικιακή ομάδα από 45 έως 64 ετών θα είναι αυτή που κατά κύριο λόγο θα θιγεί μέχρι το τέλος του 2010 από την ύφεση και τις αλλαγές στις απολύσεις και στις αποζημιώσεις που προβλέπονται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Εργασίας» τονίζει χαρακτηριστικά ο Σάββας Ρομπόλης.
Συνεχίζει, επισημαίνοντας πως «μετεξελίσσεται δυσμενέστερα η γενιά των 700 ευρώ στη γενιά των 500 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα πώς μπορεί κανείς να υποστηρίζει πως με τα συγκεκριμένα μέτρα θα υπάρξει ανάταξη της ελληνικής οικονομίας;» Με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, οι εργοδότες:

1 Θα μπορούν να «απαλλάσσονται» ευκολότερα (καθώς αυξάνεται το ποσοστό απολύσεων) και φθηνότερα (καθώς μειώνεται το ποσό της αποζημίωσης με προειδοποίηση) από τους μεγάλους σε ηλικία εργαζόμενους.

2 Στη συνέχεια θα προσλαμβάνουν νέους, καταβάλλοντας από το 70% έως το 85% του κατώτερου μισθού. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι νέοι εργαζόμενοι θα παίρνουν από 518 έως 629 ευρώ το μήνα, τη στιγμή που ο κατώτερος μισθός στη χώρα μας είναι 740 ευρώ.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η προωθούμενη ρύθμιση, ο υπουργός Εργασίας επανήλθε στο θέμα και διαβεβαίωσε πως «το υπόλοιπο το συμπληρώνει ο ΟΑΕΔ». Πρέπει να σημειωθεί πως στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος υπήρχε μία αόριστη αναφορά πως το υπόλοιπο ποσό «δύναται να καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ» και επομένως πρέπει να υπάρξει σαφής διόρθωση για να διασφαλιστούν οι αμοιβές των νέων.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι πού θα βρει τα απαραίτητα κονδύλια ο Οργανισμός Απασχόλησης, για τον οποίο ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε πει λίγους μήνες πριν πως «δεν υπάρχει σάλιο».
Ουσιαστικά «μεταφέρεται» ένα σημαντικό κομμάτι του μισθολογικού κόστους από τις εργοδότες στον ΟΑΕΔ, που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κρατικά κονδύλια για να... βοηθήσει τις επιχειρήσεις να βρουν φτηνό προσωπικό. Μάλιστα αυτό γίνεται σε μία κρίσιμη χρονικά στιγμή, όπου αναμένεται ένα νέο «κύμα» απολύσεων και εκτίναξη του πραγματικού αριθμού των ανέργων στο 1.5 εκατομμύριο στο τέλος του έτους.

Με μπαράζ προσφυγών στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια αλλά και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας «απαντά» η ΓΣΕΕ, που εκτιμά πως τα κυβερνητικά μέτρα ουσιαστικά καταστρατηγούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Τα συνδικάτα προχωρούν σε νέα απεργία στις 29 Ιουνίου τόσο για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις όσο και στο ασφαλιστικό.
Πρόσληψη νέων




Με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος για το ασφαλιστικό, η γενιά των 700 ευρώ «μετεξελίσσεται» σε γενιά των 500 ευρώ.

Οι νέοι από 21 έως 25 ετών θα αμείβονται με το 85% του κατώτερου μισθού

Οι νέοι από 18 έως 21 ετών θα αμείβονται με το 80% του κατώτερου μισθού

-Οι νέοι από 15 έως 18 ετών θα παίρνουν το 70% του κατώτερου μισθού.

Απολύσεις

Οι εργοδότες θα μπορούν να διώχνουν ευκολότερα και φθηνότερα εργαζόμενους.

Ελεύθερες στις επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα προσωπικό. Η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει και σήμερα.

Μέχρι 6 άτομα το μήνα στις επιχειρήσεις με 20 έως 150 εργαζόμενους

Μέχρι 5% του προσωπικού στις επιχειρήσεις με πάνω από 150 άτομα προσωπικό. Ωστόσο οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα μπορούν να απολύουν μέχρι 30 εργαζόμενους.

Ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 45-64

Α' τρίμηνο του 2009: 5.5%

Α' τρίμηνο του 2010: 7.4% *

Α' τρίμηνο του 2011: 9.5% **

* Με βάση τη στατιστική υπηρεσία
** Σύμφωνα με την πρόβλεψε του επιστημονικού διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη.

Σε όρια ηλικίας και συντάξεις

Οι δέκα αλλαγές στο Ασφαλιστικό
Βασικές αλλαγές στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή και θα ψηφιστεί στις αρχές Ιουλίου. Το βασικό «πακέτο» των αλλαγών θα τεθεί σε ισχύ το 2011 και οι παρεμβάσεις θα ολοκληρωθούν το 2013 στο Δημόσιο και το 2015 στον ιδιωτικό τομέα.
Οι νέες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό «κλείδωσαν» την Πέμπτη στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Αν. Λοβέρδου και του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη με τους επιτηρητές. Αναλυτικά οι βασικές αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

1 Η πλήρης σύνταξη θα καταβάλλεται στο 65ο έτος ή εναλλακτικά στο 60ο έτος μετά από 40 έτη δουλειάς. Το υπουργείο δίνει μάχη, ώστε ειδικές ρυθμίσεις να ισχύσουν για τις μητέρες ανηλίκων στον ιδιωτικό τομέα (θεμελίωση δικαιώματος στα 50 και σύνταξη στο 60ό έτος).

2 Για τη συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης θα υπολογίζονται μέχρι και πέντε πλασματικά χρόνια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κάποια από τα πλασματικά έτη θα εξαγοράζονται (π.χ. στρατός, τμήμα των σπουδών) και κάποια θα αναγνωρίζονται χωρίς εξαγορά (π.χ. λοχεία).

3 Για κάθε έτος που λείπει μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους -και εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί τα 40 έτη ασφάλισης- το πέναλτι θα είναι 6%. Ετσι κάποιος που αποχωρεί σε ηλικία 61 ετών θα δει τη σύνταξη του να περιορίζεται κατά 24%.

4 Από το 2011 ξεκινά η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση με 35ετία τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα. Η αύξηση θα είναι 6 μήνες τον χρόνο, προκειμένου το όριο ηλικίας να πάει σταδιακά από το 58ο στο 60ο έτος της ηλικίας.

5 Το όριο ηλικίας για «έξοδο» με 35ετία στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα πάει σταδιακά στο 60ό έτος.

6 Τον Ιούλιο του 2011 θα τεθεί σε ισχύ η νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Σε όσα επαγγέλματα «αποχαρακτηριστούν» το όριο πάει στο 65ο έτος.

7 Από το 2011 έως και το 2013 θα εφαρμοστεί η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στον δημόσιο τομέα.

8 Μέσα στο 2011 θα γίνουν μελέτες σε όλα τα επικουρικά ταμεία, προκειμένου οι συντάξεις να είναι ανάλογες με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορέα.

9 Το ποσοστό αναπλήρωσης -βασική και αναλογική σύνταξη- το 2015 θα διαμορφωθεί στο 64% για «έξοδο» με 35ετία. Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ θα χορηγείται πλήρης στο 65ο έτος, ενώ νωρίτερα θα επιβάλλεται «πέναλτι» 6% το χρόνο. Η αναλογική σύνταξη θα υπολογίζεται με μέσο συντελεστή 1.2% και θα δίνει ποσοστό αναπλήρωσης 48%

10 Από τον Αύγουστο θα επιβληθεί ειδική εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα νέο πλαφόν στη σύνταξη να είναι 2.523 ευρώ.

Το ύψος των αποζημιώσεων

Χρόνος προειδοποίησης για την καταβολή της μισής αποζημίωσης από τους εργοδότες

1 μήνας για εργαζομένους που έχουν από 2 μήνες έως 10 έτη στη δουλειά

2 μήνες για όσους έχουν από 10 (συμπληρωμένα) έως 15 χρόνια στη δουλειά

3 μήνες για όσους έχουν από 15 (συμπληρωμένα) έως 19 έτη στη δουλειά

4 μήνες για όσους έχουν συμπληρώσει πάνω από 20 έτη στη δουλειά.

Σαρωτικές ανατροπές
Δραματικές αλλαγές στο ύψος των αποζημιώσεων -οι οποίες μειώνονται έως και 50% σε περίπτωση προειδοποίησης- φέρνει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Εργασίας. Οι συνδικαλιστές μιλούν για «εργασιακό μεσαίωνα», με δεδομένο πως ο εργοδότης θα καταβάλει τη μισή αποζημίωση εφόσον... ενημερώσει έναν έως τέσσερις μήνες νωρίτερα τον εργαζόμενο για την απόλυση.
Σήμερα ο χρόνος προειδοποίησης είναι ανάλογος με τα έτη εργασίας και μπορεί να φτάσει έως και τα δύο χρόνια. Τώρα με τις νέες ρυθμίσεις ο χρόνος αυτός μειώνεται κατακόρυφα και κυμαίνεται από έναν έως τέσσερις μήνες.
Ετσι ο εργοδότης μπορεί με μία σύντομη προειδοποίηση να απαλλάσσεται από τον εργαζόμενο καταβάλλοντας τη μισή μόλις αποζημίωση. Ενδεικτικά αναφέρονται τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα για τις σαρωτικές ανατροπές στο ύψος των αποζημιώσεων:
Σήμερα εργαζόμενος με 6 έτη συμπληρωμένα δικαιούται αποζημίωση 4 μηνών ή εναλλακτικά 2 μηνών, αν η προειδοποίηση γίνει 4 μήνες νωρίτερα. Με τις νέες ρυθμίσεις ο εργοδότης μπορεί δίνει στον εργαζόμενο τη μισή αποζημίωση (2 μήνες) εφόσον τον προειδοποιήσει μόλις 30 μέρες πριν από την απόλυση
Σήμερα εργαζόμενος με 14 έτη συμπληρωμένα δικαιούται αποζημίωση 10 μηνών ή εναλλακτικά 5 μηνών αν η προειδοποίηση γίνει 10 μήνες νωρίτερα. Με τις νέες ρυθμίσεις ο εργοδότης μπορεί να απολύσει τον εργαζόμενο με τη μισή αποζημίωση (5 μήνες) εφόσον τον προειδοποιήσει ένα δίμηνο νωρίτερα!
Σήμερα εργαζόμενος με 24 έτη συμπληρωμένα δικαιούται αποζημίωση 20 μηνών ή εναλλακτικά 10 μηνών αν η προειδοποίηση γίνει 20 μήνες νωρίτερα. Με τις νέες ρυθμίσεις ο εργοδότης μπορεί να απολύσει τον εργαζόμενο με τη μισή αποζημίωση (10 μήνες) εφόσον τον προειδοποιήσει ένα τετράμηνο νωρίτερα.



πηγή : "Ελευθεροτυπία",Κατερίνα Κοκκαλιάρη,20/6/2010

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ-ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ SPEEDEX

Σωματείο εργαζομένων στις ταχυμεταφορικές       Πάτρα 17/6/2010

εταιρείες Ν.Αχαϊας"Η ΕΝΩΣΗ"
ΑΡ.ΠΡΩΤ : 1138/2006

Μέλος Ε.Κ.Πάτρας - Ο.Ι.Υ.Ε.  Κολοκοτρώνη 20,5ος όροφος,Πάτρα
τηλ-φαξ : 2610 270817
mail : enositaxym@yahoo.gr  Blog : somatiocourier.blogspot.com

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ-ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ SPEEDEX

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

Το Σωματείο μας εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλλυλεγγύη του στον αγώνα των συναδέλφων στην εταιρεία SPEEDEX.

Τα προβλήματα και στη συγκεκριμένη εταιρεία -ειδικότερα στα francise καταστήματα-είναι γνωστά και χρόνια.Ειδικότερα στα κέντρα διαλογής¨, σε κάποιες περιπτώσεις ,οι συνθήκες εργασίας είναι συνθήκες "γαλέρας".Τα σημάδια για αυτά που έρχονται-ελέω Δ.Ν.Τ.,Προεδρικών Διαταγμάτων και άλλων - και στον κλάδο μας,δεν είναι αίσια.ΑΜΕΣΗ προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης.

 Εάν δεν αντιδράσουμε έγκαιρα, άμεσα και δυναμικά,το επόμενο βήμα θα είναι η πλήρης αποθράσυνση των εργοδοτών σε όλα τα επίπεδα.

Δυστυχώς,λόγω και της απόστασης,δεν μπορούμε να είμαστε μαζί σας σήμερα,όμως θέλουμε εκτός των παραπάνω να σας πούμε ότι θα είμαστε δίπλα σας στο δίκαιο αγώνα σας και στις μελλοντικές σας κινητοποιήσεις.

ΑΜΕΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ.
ΑΜΕΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
ΕΓΚΑΙΡΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΩΝ.

                                              

                                                       ΓΙΑ ΤΟ  Δ.Σ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΦΗ ΚΑΒΒΑΔΙΑ           ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
             

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Aντιμετώπιση επιπτώσεων από συνθήκες καύσωνα

Στο πλαίσιο της σωστής αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα, η Αντινομαρχία Υγείας και το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΝΑΘ ανακοινώνει τα εξής:


«Για τα δεδομένα των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας μας, ο καύσωνας αποτελεί εποχιακό φαινόμενο που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες. Το φαινόμενο αυτό γίνεται πιο έντονο στις πόλεις, λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα, προτείνονται τα παρακάτω μέτρα που αφορούν:

α) Πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων:

1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φώς κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας (12πμ-4μμ) και παραμονή σε σκιερό & δροσερό μέρος. Η ενδυμασία πρέπει να είναι άνετη, ανοιχτόχρωμη. Η χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου είναι ενδεδειγμένη κατά την παραμονή σε υπαίθριο χώρο

2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας και άσκησης ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία άπνοια και μεγάλη υγρασία.

3. Ελαφρά και μικρά γεύματα με έμφαση στα φρούτα και λαχανικά και περιορισμό στα λιπαρά και στα οινοπνευματώδη ποτά. Ενδείκνυται η λήψη άφθονων υγρών (νερού, χυμού, φρούτων κτλ.)

4. Πολλά δροσερά ντους ή ψυχρά επιθέματα στο μέτωπο, λαιμό, τράχηλο κτλ.

5. Ειδικότερα για τα βρέφη και τα παιδιά πρέπει:

· Να είναι ντυμένα ελαφρά με ελεύθερα τα χέρια και τα πόδια.

· Όταν κάνει ζέστη πρέπει εκτός από το μητρικό γάλα ή άλλο να προσφέρονται και υγρά, όπως νερό.

6. Περισσότερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα:

· Όλα τα άτομα άνω των 65 ετών.

· Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.)

· Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Θα πρέπει να συμβουλεύονται το θεράποντα γιατρό τους για την ενδεχόμενη ελάττωση της δοσολογίας.

β) Προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης παθολογικών καταστάσεων:

Σε περίπτωση που αισθανθείτε:

Αρχικά δυνατό πονοκέφαλο, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετοί, ταχυπαλμία αλλά και σύνδρομο θερμοπληξίας με αυξημένη θερμοκρασία σώματος, σπασμούς, εμετούς, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου-κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα πρώτες βοήθειες με την ελάττωση της θερμοκρασίας του σώματος

· Πλήρης έκδυση από τα ρούχα

· Τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή

· Εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να γίνεται σε νοσηλευτικά ιδρύματα.

Οι χώροι εργασίας θα πρέπει να διαθέτουν κλιματισμό, καθώς και τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες».

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΠΗΝΤΕΞ ΤΗΣ 17/06/2010

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΠΗΝΤΕΞ ΤΗΣ 17/06/2010
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λυσάνδρου 7 Πλ. Αττικής
Τ.Κ 10446 ΑΘΗΝΑ   ΤΗΛ/ΝΟ FAX 211011375\
 e - mail: mailtosettea@yahoo.gr

Η Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων στην Σπηντεξ και το ΣΕΤΤΕΑ, καλεί σωματεία , εργατικά σχήματα, εργαζόμενους , να δώσουν το συναδελφικό τους παρών, στην στάση εργασίας που αποφασίστηκε από το δ/σ του σωματείο εργαζομένων στην Σπηντεξ, της 17/06/2010 και ώρα 07:00 μ.μ – 11:00 μ.μ στο κέντρο διαλογής της Σπηντεξ στην Κάτω Κηφισιά, Ι. Μεταξά 4.

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

...Και μια ιδέα για τα χρέη στις τράπεζες

Επειδή εργάζομαι και σε τράπεζα το άρθρο μου αφορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ εκείνους τους δανειολήπτες οι οποίοι χρωστάνε χρήματα ΑΛΛΑ έχουν πρόθεση να τις τακτοποιήσουν… Δανειολήπτες οι οποίοι ενώ χρωστούν ,,, αδιαφορούν και το μόνο που κάνουν είναι απλά να καταγγέλλουν απλά και μόνο διότι νομίζουν ότι κάποια στιγμή θα χαριστούν τα δάνεια… στυλ να σηκώσουμε όλοι τα λεφτά από τις τράπεζες….. δεν τους αφορά.

Αναφέρομαι στους δανειολήπτες οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές δηλαδή χρωστάνε πάνω από 2 δόσεις ή ακόμη αυτούς που τα δάνεια τους είναι σε ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ με μια σημαντική παράμετρο ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΣΟΥΝ.
Αν είμαστε σε αυτή την κατηγορία τότε σας προετίνω τα εξής και σας εξηγώ τρεις βασικές ρυθμίσης που μπορείτε να κάνετε.
Συντάξτε έγγραφη επιστολή απευθυνόμενοι προς το τοπικό κατάστημα της τράπεζας και το τμήμα δανείων εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους έχετε αδυναμία πληρωμής π.χ πολλά δάνεια και μείωση εσόδων σας λόγω της οικονομικής κρίσης ή ακόμη και απώλεια δουλειάς.
Πηγαίνετε αυτοπροσώπως στο κατάστημα δείχνοντας ότι έχετε καλή πρόθεση να βρεθεί λύση. Δώστε στο κατάστημα το απαιτούμενο χρονικό διάστημα που χρειάζεται προκειμένου να λάβετε απάντηση στο αίτημα σας!
Σε περίπτωση που το αίτημα σας κοπεί τότε συντάξτε εκ νέου επιστολή απευθυνόμενοι ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στα κεντρικά της τράπεζας και κυρίως προς το τμήμα ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ με κοινοποίηση ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ (αν αφορά καταναλωτικό δάνειο) ή ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ (αν αφορά επιχειρηματικό) ή ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΕΓΑΤΣΙΚΗ ΠΙΣΤΗΣ (για στεγαστικό).
Για να γράφετε στο τρωκτικο σημαίνει ότι κατέχετε το ΙΝΤΕΡΝΕΤ άρα πληροφορίες μπορείτε να βρείτε από τις ιστοσελίδες των τραπεζών ενώ δεν είναι κακό να επικοινωνήσετε κατευθείαν με τις κεντρικές υπηρεσίες της τράπεζας αν οι «σχέσεις» σας με το κατάστημα δεν είναι τόσο καλές ας πούμε.

Τι μπορείτε να ζητήσετε ως ρύθμιση:

Α. Αύξηση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου σας. Παράδειγμα: αν έχετε δάνειο με διάρκειας 5 έτη ζητήστε να αυξηθεί ο χρόνος αποπληρωμής δηλαδή από 5 σε 7 έτη ή 10 έτη ας πούμε ώστε να «πέσει» η μηνιαία δόση.

Β. Περίοδο χάριτος (δηλαδή συγκεκριμένο διάστημα πχ. 12 μήνες ή 24 μήνες) κατά την οποία θα πληρώνεται κάθε μήνα μόνο τόκους

Γ. Περίοδο χάριτος κατά την οποία δεν θα πληρώνεται τίποτα. Αυτή η λύση απευθύνεται σε δανειολήπτες οι οποίοι είναι άνεργοι ή έχουν κάποια σοβαρή ασθένεια.

Τέλος μπορεί να ζητήσετε και συνδυασμό των ανωτέρω.

Αν έχετε πιστωτική κάρτα η ανοικτό δάνειο ζητήστε μείωση της ελάχιστης οφειλής σας για κάποιο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο πάντα να ξέρετε ότι αυτές οι λύσεις να τις χρησιμοποιήσετε έως ότου «ξεμπλοκάρετε» οικονομικά .. έως ότου σταθείτε ξανά οικονομικά στα πόδια σας.

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Περί ACS και E.E.T.T....

Μέχρι πότε η ΕΕΤΤ θα αντιμετωπίζει την ACS Courier προνομιακά;


Δυστυχώς με διαφορετικά μέτρα και σταθμά αντιμετωπίζει την ACS Courier η ΕΕΤΤ, σε σχέση με τις ΕΛΤΑ-Ταχυμεταφορές. Μέχρι σημείου προνομιακής και ευνοϊκής στάσης, όπως λένε όσοι γνωρίζουν την αγορά των couriers.Ο έλεγχος για την τήρηση των κανόνων της αγοράς που έχει θεσπίσει η Ελληνική Πολιτεία, από την ιδιωτική ταχυδρομική εταιρεία να είναι ελλιπής, ενώ αντίθετα προς την θυγατρική των κρατικών Ταχυδρομείων η ανεξάρτητη αρχή να ασκεί όλη την αυστηρότητα της.

Δείγμα της εχθρικής αντιμετώπισης της ΕΕΤΤ προς την ΕΛΤΑ-Ταχυμεταφορές Α.Ε. είναι και η άκριτη αποδοχή όλων των καταγγελιών της ACS για την θυγατρική των ΕΛΤΑ. Αντί να κάνει έλεγχο αν η ιδιωτική ταχυδρομική εταιρεία τηρεί τους κανόνες της αγοράς, εφαρμόζει ή καταστρατηγεί την εργατική νομοθεσία και την ασφάλεια διαφύλαξης του απορρήτου των επιστολών, ομφαλοσκοπεί και κάνει άκριτα δεκτές σε βάρος του Κρατικού Ταχυδρομείου και της θυγατρικής του τις αιτιάσεις ενός ιδιώτη, που μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν έχει και το καλύτερο όνομα ως επιχειρηματία στην ελληνική και την παγκόσμια αγορά των couriers.

Τέλος του 2008 η ACS κατήγγειλε τον ΕΛΤΑ για κακή χρήση του ταχυδρομικού δικτύου από το κρατικό Ταχυδρομείο και για ευνοϊκή μεταχείριση προς τις Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ, ΖΗΤΩΝΤΑΣ να απολαμβάνει των ίδιων υπηρεσιών. Ο ΕΛΤΑ απαντώντας στο αίτημα του ιδιώτη, του προσέφερε το ίδιο τίμημα που προσφέρει στην θυγατρική του, δηλαδή ετήσιο συμβόλαιο 1.500.000 ευρώ και επιπλέον 2,6 ευρώ ανά αντικείμενο και 1,6 ευρώ ανά επίδοση. Ο ιδιώτης, δεν έκανε αποδεχτή την προσφορά των ΕΛΤΑ, θεωρώντας ότι τα στοιχεία για την σύμβαση των Κρατικών Ταχυδρομείων με τη θυγατρική τους είναι άλλα, ευνοϊκότερα που αποκρύπτονται.

Προφανώς ο ιδιώτης δουλεύοντας με ανασφάλιστους μετανάστες και με ελαστικές μορφές απασχόλησης, προσδοκούσε ένα τίμημα πολύ χαμηλό. Μετά από αυτό καταγγέλλει στην ΕΕΤΤ για να διερευνηθεί η σύμβαση των ΕΛΤΑ με την θυγατρική του και βάζει θέμα χρηματοδότησης των ΕΛΤΑ-Ταχυμεταφορών μέσω των διαβιβάσεων ΕΛΤΑ και των σταυροειδών επιδοτήσεων. Παρότι η ΕΕΤΤ έχει στα χέρια της όλες τις συμβάσεις των ΕΛΤΑ με τη θυγατρική τους και γνωρίζει το αβάσιμο των καταγγελιών του ιδιώτη και μπορούσε και έπρεπε να κλείσει την υπόθεση αμέσως, δεν το κάνει και έτσι η ίδια η ανεξάρτητη αρχή στοχοποιεί το κρατικό ταχυδρομείο και την θυγατρική του. Βέβαια δικαίως θα αναρωτηθεί κανείς ''τι σόι κρατική αρχή είναι αυτή που παίζει τα παιγνίδια του κάθε ιδιώτη και σε βάρος μάλιστα μίας σοβαρής κρατικής επιχείρησης'';

Όσον αφορά τον αθέμιτο ανταγωνισμό που επικαλείται ο ιδιώτης, τον ρωτάμε να μας πει, τι αθέμιτος ανταγωνισμός είναι αυτός, όταν το 2001 ο κύκλος εργασιών των couriers πανελλαδικά ήταν 190.000.000 ευρώ, σήμερα είναι περίπου 300.000.000 ευρώ και η θυγατρική των ΕΛΤΑ που είχε τότε το 10 μέχρι 14% του τζίρου, το ίδιο εξακολουθεί να ελέγχει και σήμερα. Που άραγε κύριοι υπάρχουν εμπόδια για την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς;

Και βέβαια υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και βέβαια σε βάρος της ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΛΤΑ που τον καταγγέλλουμε επίσημα και καλούμε δημόσια τον Εισαγγελέα, μέσω αυτού του δημοσιεύματος, αλλά και την ΕΕΤΤ να πάρουν θέση. Καλούμε τους αρμόδιους φορείς και το Υπουργείο Εργασίας να στείλει το ΣΕΠΕ, το γνωστό σώμα ελεγκτών για να ερευνήσει αν τηρούνται από την ACS οι εργασιακές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αμείβονται με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και δεν είναι αντικείμενο ΜΑΥΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Επιπρόσθετα καλούμε τον Υπουργό Υ.ΜΕ.Δ κ.Ρέππα, να ορίσει με νόμο την υποχρέωση όλων των εταιρειών που ασχολούνται με το έργο των ταχυμεταφορών, κάθε χρόνο να υποβάλλουν υποχρεωτικά στην ΕΕΤΤ ένα πρόγραμμα επενδύσεων, για να ξέρουν αυτοί που τις χρησιμοποιούν, πόσο σοβαρές εταιρείες είναι.

Και τέλος να νομοθετηθεί κάτι που ζητούν οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου, την έγκριση τύπου για τις μηχανές των couriers, για να παύσει επιτέλους η εκμετάλλευση της ανασφάλιστης απασχόλησης, της εντατικοποίησης της εργασίας και η χρησιμοποίηση των πιτσαδόρων και των ντελιβεράδων με δικά τους ανασφάλιστα και επικίνδυνα μηχανάκια, την ημέρα να κάνουν έργο couriers.

Επειδή το θέμα couriers είναι μεγάλο θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία, καλώντας για άλλη μια φορά τον Εισαγγελέα και την ΕΕΤΤ να διερευνήσουν τις καταγγελίες μας.



Πηγή : paspaase.gr

04-05-2010

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ-ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΚΙΤΣΩΝΗ Β.

Σωματείο εργαζομένων στις ταχυμεταφορικές              Πάτρα 3/6/2010   
εταιρείες Ν.Αχαϊας"Η ΕΝΩΣΗ"
ΑΡ.ΠΡΩΤ : 1138/2006
Μέλος Ε.Κ.Πάτρας - Ο.Ι.Υ.Ε.
Κολοκοτρώνη 20,5ος όροφος,Πάτρα
τηλ-φαξ : 2610 270817
mail : enositaxym@yahoo.gr



                                                                                                    
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ


ΜΕ ΤΟ ΣΕΤΤΕΑ


Την Δευτέρα 5 Απρίλη, ο σερβιτόρος συνάδελφος Βαγγέλης Κιτσώνης, που εργαζόταν στο εστιατόριο banquet στην Θεσσαλονίκη έμαθε τηλεφωνικά!!! πως απολύθηκε. Το φαινόμενο αυτό φυσικά δεν είναι μεμονωμένο, αφού το αφεντικό, του εστιατορίου καταστρατηγεί την εργοδοτική νομοθεσία συνεχώς, δεν κολλάει κανονικά ένσημα και αμφισβητεί την συλλογική σύμβαση εργασίας.

Φυσικά δεν γίνετε λόγος για ωράρια ,δώρα χριστουγέννων και πάσχα πολύ πριν και αυτά καταργηθούν από Ε.Ε , ΔΝΤ, ΣΕΒ κτλ.

Το καλό όμως είναι πως αυτό δεν έμεινε αναπάντητο και από εργαζόμενους του εστιατορίου αλλά και από αλληλέγγυους.

Η έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη που οδήγησαν σε πορείες , παρεμβάσεις στην Θεσσαλονίκη αλλά και στις καθημερινές παραστάσεις έξω από το εν λόγω εστιατόριο με κύριο αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων και την επαναπρόσληψη του συναδέλφου είχαν εν μέρει αποτέλεσμα.

Την Παρασκευή 23 Απριλίου και κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων, ο εργοδότης δέχτηκε να ξαναπροσλάβει στην εργασία των συνάδελφο Β. Κιτσώνης και να ικανοποίηση σειρά αιτημάτων. Δυστυχώς την επόμενη μέρα ανακάλεσε τα συμφωνηθέντα.

Αφού τελικά αρνήθηκε και άφησε απλήρωτους τους εργαζόμενους, έκλεισε και το εστιατόριο, δίνοντας λαβή σε ΜΜΕ και λοιπούς να γκεμπελισουν ενάντια στην τακτική των εργαζομένων και τον συνδικάτων ότι δήθεν αυτά είναι που φταίνε και κλείνουν επιχειρήσεις και μένει άνεργος κόσμος . ¨Ξέχασαν¨ βέβαια τα Μ.Μ.Ε να πουν στην κοινή γνώμη, ότι το lock out είναι παράνομο και λειτούργησε, αφού το αφεντικό κάλεσε μέρος της επιτροπής των εργαζομένων και αξίωσε από αυτούς να είναι εκτός συζητήσεων ο συνάδελφος Β. Κιτσώνης και αυτοί του απάντησαν « ή θα είμαστε όλοι ή κανένας» παίρνοντας την απάντηση που του άξιζε.

Από την πλευρά μας σαν εργαζόμενοι , εκφράζουμε την αλληλεγγύη στο συνάδελφο Β. Κιτσώνη ΚΑΙ ΣΕ ΌΣΟΥΣ ΑΓΩΝΊΖΟΝΤΑΙ ΜΑΖΊ ΤΟΥ , απέναντι σε αυτές τις αρρωστημένες διαθέσεις των αφεντικών του εστιατορίου, αρρωστημένες διαθέσεις που σίγουρα δεν είναι άγνωστες και στον κλάδο ταχυδρόμησης – ταχυμεταφοράς.



ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ


- άμεση επαναπρόσληψη του Β. Κιτσώνη χωρίς όρους


- άμεση καταβολή των δεδουλευμένων από τα αφεντικά της banquet


- να πάρει θέση η επιθεώρηση της περιοχής και το υπουργείο εργασίας για το lock out στην επιχείρηση


- να λυθεί το θέμα άμεσα εκτός δικαστικής διαμάχης



ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΤΙΚΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ