«Ν᾿ ἀγαπᾶς τὴν εὐθύνη. Νὰ λές: Ἐγὼ μονάχος ἔχω χρέος νὰ σώσω τὴ γῆς. Ἂν δὲν σωθεῖ ἐγὼ φταίω.» Ν. Καζαντζάκης


Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Δεν είναι αργία,είναι Α Π Ε Ρ Γ Ι Α



ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΑΥΡΙΟ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ,ΣΤΙΣ 10.30 π.μ.

ΣΤΗΝ ΠΛ.ΟΛΓΑΣ,ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ

ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ "ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ" ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ.


ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ.

Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ



Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, το 1886, η εργατική τάξη στις ΗΠΑ έδωσε μια από τις πιο σκληρές μάχες για την καθιέρωση του 8ωρου. Η μεγάλη απεργία των εργατών του Σικάγου την Πρωτομαγιά του 1886 είχε τραγική κατάληξη με θύματα και τιμωρία των υποκινητών της εξέγερσης.
Σε ανάμνηση αυτής της εξέγερσης, καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά σαν παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, ύστερα από απόφαση που πήρε η ιδρυτική συνέλευση της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι (που πραγματοποιήθηκε στις 14/7/1889 και στην οποία μετείχαν 391 αντιπρόσωποι συνδικάτων από 20 χώρες).
Από τη στιγμή που η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε σα μέρα διεθνούς διαμαρτυρίας της εργατικής τάξης, συνδέθηκε με τους εργατικούς αγώνες και επιβλήθηκε – μέσα από νίκες και ήττες – σαν εκδήλωση της αλληλεγγύης και της ενότητας του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1893 (την Κυριακή 2 Μαίου 1893) στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Διοργανωτής της ήταν ο Σταύρος Καλλέργης.
Τα αιτήματα της συγκέντρωσης, που διατυπώθηκαν στο ψήφισμα, ήταν τα εξής :
Την Κυριακήν καθ΄όλην την ημέραν να κλείουν τα καταστήματα.
Να περιορισθή η εργασία των εργατών εις οκτώ ώρας από δώδεκα και πλέον που εργάζονται.
Οι εν ενεργεία παθόντες εργάται να συντρέχωνται υπο του κράτους και των συναδέλφων των.
Ύστερα από την επιτυχία της πρώτης εργατικής πρωτομαγιάς του 1893 και τον ενθουσιασμό που δημιούργησε πάρθηκε απόφαση να γιορτασθεί η εργατική Πρωτομαγιά του 1894 ενωτικά από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της εποχής. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι Πλ.. Δρακούλης, Στ. Καλλέργης, Ευαγ. Μαρκαντωνάτος και Δ. Γραμματικός.
Τα αιτήματα της συγκέντρωσης, που διατυπώθηκαν στο ψήφισμα, ήταν τα εξής :
«Την Κυριακήν να κλείωνται τα καταστήματα καθ’ όλην την ημέραν και οι εργάται ν΄αναπαύωνται.
Οι εργάται να εργάζωνται επί 8 ώρας την ημέραν και ν΄ απαγορευθή η εργασία εις τους ανηλίκους.
Να απονέμεται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς συντήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.
Χρειάστηκε να περάσουν 17 ολόκληρα χρόνια, ως το 1911 που γιορτάστηκε και πάλι η εργατική Πρωτομαγιά. Σ΄ όλο αυτό το διάστημα ξέσπασαν μεγάλες απεργίες σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας και πολλούς κλάδους.
Στο διάστημα αυτό ξέσπασαν μεγάλες απεργίες σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας και σε πολλούς κλάδους. Πολλά επίσης Σωματεία και δευτεροβάθμιες οργανώσεις δημιουργήθηκαν, όπως το Ε.Κ. Βόλου το 1908, η Φεντερασιόν το 1909 και το Ε.Κ.Αθήνας το 1910.
Στα 1911 η Φεντερασιόν Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει τη διοργάνωση της εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικές δυνάμεις επεμβαίνουν και συλλαμβάνουν τους πρωτεργάτες, ανάμεσα σ΄αυτούς τον Μπεναρόγια, που εξορίζεται στη Σερβία.
Το 1911 αποφασίστηκε να ξαναγιορτασθεί η Πρωτομαγιά με πρωτοβουλία του Ν.Γιαννιού στο Μέτς, με κεντρικό σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο".
Την επόμενη χρονιά (1912) γιορτάστηκε και πάλι στο Μετς, η Αστυνομία οδήγησε τους Γιαννιό, Αποστολίδη και Παπαγιάννη στα γραφεια της γιατί «δεν είχαν άδειαν», όπου τελικά αφέθησαν ελεύθεροι.
Από το 1912 έχουμε και πάλι μακρόχρονη διακοπή του εορτασμού της Πρωτομαγιάς που θα ξαναγίνει το 1919.
Στο μεσοδιάστημα αυτό, ψηφίστηκε ο Ν.281/1914 «περί Σωματείων» με τον οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και τα σωματεία αρχίζουν να αποκτούν καθαρά εργατικό χαρακτήρα. Εχει επίσης ιδρυθεί η ΓΣΕΕ (1918) καθώς και αρκετά Εργατικά Κέντρα. Ο εορτασμός του 1919 απετέλεσε και την αφορμή για μια κρίση στη ΓΣΕΕ που οδήγησε σε διάσπαση. Τελικά γιορτάστηκε σε 12 πόλεις πανελλαδικά.

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Άρθρο του Σ.Κούλογλου σχετικά με το Δ.Ν.Τ.

Αναδημοσιεύουμε από το tvxs.gr ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Σ.Κούλογλου σχετικά με την υπαγωγή της χώρας μας στο Δ.Ν.Τ.
Ας αναλογιστούμε διαβάζοντάς το και τις επιπτώσεις της υπαγωγής αυτής και στο δικό μας πολύπαθο κλάδο.Πόσο πιο κάτω μπορεί να πάμε ? Πως μπορούμε να αντιδράσουμε σ΄αυτή τη λαίλαπα?
ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ.
Ακολουθεί το άρθρο.
"Σύμφωνα με τα παπαγαλάκια και τους σχολιαστές στα τηλεοπτικά παράθυρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέο πακέτο μέτρων που θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο «σοκ και δέος» στην ελληνική κοινωνία: περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και ακόμη κατάργηση του ορίου 2% τον μήνα στις απολύσεις καθώς και των συλλογικών συμβάσεων εργοδοτών-εργαζόμενων. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν θα υιοθετηθούν και ότι πρόκειται απλώς για σκόπιμες διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο,ώστε στο τέλος να εμφανιστεί ότι αντιστάθηκε στις πιέσεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ και του ΔΝΤ. Γιατί παρόμοια μέτρα είναι απαράδεκτα από ηθική,κοινωνική και συνταγματική άποψη, χώρια ότι ισοδυναμούν και με πολιτική αυτοκτονία.
Η κυβέρνηση και οι ξένοι ειδικοί γνωρίζουν καλά ότι οι Ελληνες απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους στην Ευρώπη ενώ συγχρόνως -σύμφωνα με όλες τις στατιστικές- εργάζονται περισσότερο απ όλους τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Μετά πρόσφατα έκτακτα μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ και οι έκτακτοι φόροι ο ελληνικός πληθωρισμός διεκδικεί πανευρωπαική πρωτιά και οι τιμές σε ορισμένα είδη έχουν απογειωθεί: η ελληνική βενζίνη είναι αυτή την στιγμή η ακριβότερη στον κόσμο.

Οσο για την ελαστικότητα στην εργασία, αυτή ήδη εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα εξ αιτίας της απουσίας αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου. Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα παραγωγικότητας και στον ιδιωτικό τομέα αλλά αυτό απαιτεί άλλου είδους μέτρα τεχνολογικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα. Δεν πρόκειται να λυθεί με μία ανάλγητη επιχείρηση εξολόθρευσης σημαντικών μερίδων του πληθυσμού που έχουν φτάσει στα όρια τους.

Η κυβέρνηση έχει ήδη παραβιάσει πλήρως το προεκλογικό της πρόγραμμα, αλλά έως σήμερα τα έκτακτα μέτρα παρουσιάστηκαν ως αναγκαίο και μάλλον προσωρινό κακό που προκλήθηκε από την καταστροφική διακυβέρνηση της ΝΔ. Ομως ρυθμίσεις όπως η κατάργηση του 13 και 14 μισθού ή των συλλογικών συμβάσεων συνιστούν ριζικές αλλαγές της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας,για τις οποίες η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απαιτούμενη νομιμοποίηση .

Αν το ΠΑΣΟΚ θεωρεί τέτοιου ειδους μέτρα αναγκαία και θελήσει να τα εφαρμόσει, πρεπει να τα επικυρώσει με νέα λαική εντολή. Πιθανότατα ελλείψει αντιπάλου να ξανακερδίσει τις εκλογές, αλλά μόνο έτσι οι εξελίξεις δεν θα φλερτάρουν με την παραβίαση του Συντάγματος ή την πολιτική ανηθικότητα.

Φυσικά η κυβέρνηση και ο κ. Παπανδρέου δεν συμμετείχαν σε κάποιο συνομωτικό σχέδιο νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης της ελληνικής κοινωνίας. Οδηγήθηκαν σταδιακά σε θέσεις που απέχουν παρασάγγας από το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, λόγω των οικονομικών εξελίξεων και της συμπεριφοράς των «αγορών», τις οποίες δεν είχαν κατανοήσει και προβλέψει. Ισως θα έπρεπε απέναντι στις αρχικές πιέσεις της κύρίας Μέρκελ και των Βρυξελλών που οδήγησαν στα μεχρι τώρα μέτρα να είχαν προβληθεί περισσότερες αντιστάσεις, αλλά ισχύουν εδώ τα ελαφρυντικα της απειρίας, του αιφνιδιασμού και της έλλειψης σοβαρών διαπραγματευτικών όπλων.

Σήμερα όμως υπάρχει ένα ισχυρότατο ατού. Η πανευρωπαική πλέον διάσταση που έχει πάρει το ελληνικό πρόβλημα, κάνει την Ευρωπαική Ενωση και την Γερμανία να θέλει το ίδιο με την Ελλάδα την εξέρευση μιας συμφωνίας και μάλιστα γρήγορα. Η Αθήνα μπορεί να πει όχι στις γνωστές συνταγές του ΔΝΤ, απειλώντας ότι διαφορετικά η ευρωζώνη θα τιναχθεί στον αέρα με απρόβλεπτες συνέπειες για όλο τον πλανήτη. Και μια τέτοια εξέλιξη δεν την θέλει ούτε η κυρία Μέρκελ –την οποία ήδη κατηγορούν ότι πολλαπλασίασε το πρόβλημα και ότι καθυστερεί την επίλυση του- ούτε οι Βρυεξέλλες και το Παρίσι και πιθανότατα ούτε η Ουάσιγκτον.

Η σχετικά ήρεμη αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί οφείλεται μετάξύ των άλλων και στην δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των πολιτών απέναντι στην γραφειοκρατία του δημοσίου και την συμπεριφορά των υπαλλήλων του. Αν ο 13ος ή ο 14 μισθός περικοπεί και στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει μετά από πολλά χρόνια να ενώσει σε ένα ενιαίο μέτωπο δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους. Γι αυτό, δεδομένων και των υπόλοιπων κοινωνικών προβλήμάτων που οξύνονται από την ύφεση καθώς και της ανυποληψίας του πολιτικού συστήματος, μια πιθανή υιοθέτηση από την κυβέρνηση του πακέτου «σοκ και δέους» θα διδάσκεται προσεχώς στα Πανεπιστήμια ως κλασσικό παράδειγμα πολιτικής αυτοκτονίας.

Δημοσιεύθηκε 29/4/2010 στο tvxs.gr

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Υποχρεωτική αργία η φετινή Πρωτομαγιά

Κλειστά θα παραμείνουν το Σάββατο τα καταστήματα, καθώς και για φέτος η Πρωτομαγιά εξομοιώνεται με Κυριακή και κηρύσσεται υποχρεωτική αργία...
Για το λόγο αυτό δεν επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και η απασχόληση μισθωτών, εκτός εκείνων που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας.
Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που νόμιμα λειτουργούν, δικαιούνται να λάβουν, εφόσον εργασθούν, μόνο την προσαύξηση 75%, η οποία υπολογίζεται επί του νόμιμου ημερήσιου μισθού τους (1/25).

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Ντροπή και αίσχος.Χρεώνουν ένα φάκελο 13.50 ευρώ και "τρώνε"τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων !!!

Συνάδελφοι ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!
Οι κατά τόπους πράκτορες μεγαλοεταιρειών έχουν αποθρασυνθεί.Η περίπτωση της Ν.Κ. είναι χαρακτηριστική και ελπίζουμε να είναι και η τελευταία.
Η Ν.Κ. προσλήφθηκε από πράκτορα της ACS και αφ΄ότου συμπλήρωσε ένα χρόνο εργασίας, ο πράκτορας,(συνήθης ύποπτος),αποφάσισε να "πουλήσει"όπως είπε την εταιρεία.Βέβαια όλοι γνωρίζουμε πως στο frincising και στις πρακτορείες γενικότερα,δεν υπάρχει "πουλάω",υπάρχει "με πετάει έξω η εταιρεία" συνήθως γιατί είμαι ασυνεπής ως προς αυτή.
Ο εν λόγω πράκτορας λοιπόν κάλεσε το προσωπικό,γύρω στα 7 άτομα,και τους εξαπάτησε
λέγοντάς τους πως όποιος ήθελε να απολυθεί και να αποζημιωθεί,έχειν καλώς.Όποιος όμως ήθελε να συνεχίσει να εργάζεται θα έπρεπε να υπογράψει οικειοθελή αποχώρηση από την εταιρεία του και αυτός θα μεσολαβούσε ώστε να προσληφθεί στον καινούργιο πράκτορα,ο οποίος βέβαια θα συνέχιζε το έργο της μητρικής εταιρείας.
ΑΙΣΧΟΣ και ΝΤΡΟΠΗ !!!
Το αποτέλεσμα ήταν πως όσοι δέχτηκαν να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση,την επόμενη μέρα το πρωί προσελήφθησαν στον καινούργιο πράκτορα και εξακολούθησαν να διεκπεραιώνουν το δρομολόγιο που είχαν από πριν.Η διαφορά είναι πως προσελήφθησαν χωρίς την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και δύο από αυτούς,μεταξύ των οποίων και η Ν.Κ. απολύθηκαν πριν καν κλείσουν ένα μήνα,προκειμένου ο καινούργιος "μάγκας"πράκτορας να μην πληρώσει και αυτός αποζημίωση...Βέβαια η μητρική εταιρεία κοιτάει αλλού.
Γνωρίζουμε βέβαια τα ονόματά τους και θα τα δημοσιεύσουμε αμέσως μετά την κατάθεηση των αγωγών εναντίον τους.
Και όχι μόνο.
Σκεφτόμαστε πως οι εν λόγω "κύριοι" θα πρέπει να δούνε τις φάτσες τους και σε αφίσες...
ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ Η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

Εκμεταλεύονται την ανάγκη για δουλειά και την αμάθεια των εργαζομένων περί των δικαιωμάτων τους ΓΙΑ ΝΑ ΘΗΣΑΥΡΙΣΟΥΝ!!!
Διαδώστε το,έτσι ίσως τους φρενάρουμε λίγο...αν και η σχέση τους με το φιλότιμο δε φαίνεται να υπάρχει...

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Μια φορά κι έναν καιρό

Μια φορά κι έναν καιρό,ήταν ένας περιφερειάρχης της ACS που πήρε και ένα κατάστημα ,(για ξεκάρφωμα,στα στοιχεία συγγενούς του,πρώτου βαθμού),επειδή είναι ασύμβατο να είναι κάποιος πράκτορας και ταυτόχρονα περιφερειάρχης.Πήρε επίσης και κάποιους από τους εργαζόμενους.Βέβαια εκμεταλλευόμενος την ανεργία και την αμάθεια,τους προσέλαβε χωρίς να τους αναγνωρίσει την προϋπηρεσία και χωρίς σαφώς ο προηγούμενος πράκτορας να τους αποζημιώσει.Έκανε όμως ένα λάθος...μεταξύ άλλων...
Προσέλαβε εργαζόμενο στις αρχές του μήνα και τον απόλυσε πριν λήξει ο μήνας,προκειμένου να μην καταβάλει αποζημίωση.
Νομίζει δε,πως θα μείνει ατιμώρητος,και αυτός και η "παρέα"που σκαρφίζεται όλες αυτές τις γελοιότητες εις βάρος πάντα των εργαζόμενων.
Το επόμενο επεισόδιο της ιστορίας την Παρασκευή

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι
Στα τέλη τις δεκαετίας του 1990 τα αφεντικά επέβαλλαν τα franchise στον κλάδο ταχυδρόμησης – ταχυμεταφοράς χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.
Σήμερα στη νέα εποχή που μπαίνει η ταχυδρομική αγορά μέσω των συγχωνεύσεων εταιρειών, οι εργαζόμενοι διεκδικούμε να καθορίσουμε τις εξελίξεις μέσα από τους αγώνες και τις αντιστάσεις μας.
Είναι σαφές ότι οι καθυστερήσεις μισθών, η μη καταβολή δώρου Πάσχα , οι απολύσεις, η τρομοκρατία αλλά και το κλείσιμο της DPD Interattica με ταυτόχρονη απορρόφηση του πελατολογίου της από την A.C.S μας δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενικευμένη επίθεση των αφεντικών.
Στόχος αυτής της επίθεσης είναι να βάλουν χέρι στο δημόσιο ταχυδρομείο. Για να μπορέσουν να πετύχουν το στόχο αυτό, πρέπει να μεγαλώσουν τις υποδομές τους μέσω των συγχωνεύσεων, αλλά και να μειώσουν το εργατικό κόστος.
Ποιο εργατικό κόστος ;
Το εργατικό κόστος του μισθού των 800 ευρώ συν το Ι.Κ.Α, αν το franchise είναι μια φορά κάτεργο , οι συγχωνεύσεις εταιρειών με στόχο το δημόσιο ταχυδρομείο για όλους εμάς θα είναι δέκα φορές κάτεργο.
Τα οικονομικά κέρδη των αφεντικών μας μέσα από αυτή την διαδικασία , δεν σημαίνουν, κέρδη και για εμάς αν δεν αγωνιστούμε.
Οι μεγαλοκαρχαρίες του κλάδου θέλουν και την πίτα ολάκερη και το σκυλί χορτάτο, δηλαδή θέλουν και τις δουλειές από το δημόσιο ταχυδρομείο να πάρουν , και εμάς να μας κάνουν ενοικιαζόμενους, με μπλοκάκι, part time επιβάλλοντας έτσι πάσης φύσεως επισφαλούς εργασία χωρίς δικαιώματα. Η πρώτη πράξη αυτού του έργου παίζεται σήμερα στην DPD Interattica.
Σύμμαχοι και καθοδηγητές τους ευρωπαϊκή ένωση, Σ.Ε.Β, κυβέρνηση και η ¨κρίση¨ που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Το κίνημα που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια στις ταχυμεταφορές και κατάφερε να πετύχει νίκες σε επιμέρους χώρους εργασίας είναι σήμερα πιο ώριμο, πιο αποφασισμένο, πιο ενωμένο από οποιαδήποτε άλλη φορά.
Με συμμάχους μας την κοινωνία και την αλληλεγγύη του εργατικού κινήματος , είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή την φορά θα ανοίξουν πολλά ρουθούνια.
Καλούμε τους συναδέλφους – ίσσες να συμμετάσχουν στην σύσκεψη σωματείων, εργατικών σχημάτων και εργαζομένων που οργανώνει το Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α με θέμα τις εξελίξεις στις ταχυμεταφορές η οποία θα γίνει στις 20/04/2010 στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και ώρα 06:00 μ.μ. Επίσης στις 22/04/2010 καλούμε σε στάση εργασίας από 08:00 π.μ έως και 12:00π.μ , με συγκέντρωση 07:00 π.μ στο πύργο Αθηνών Μεσογείων 2 .

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
- STOP στις καθυστερήσεις πληρωμών
- STOP στις απολύσεις
- Υπογραφή κλαδικής σύμβασης
- Βαρέα Ανθυγιεινά στον κλάδο
- Αναγνώριση ειδικοτήτων
- Νομοθετικό πλαίσιο για τα franchise
- Κατάργηση κάθε μορφής επισφαλούς εργασίας
- Αυξήσεις και προσλήψεις
- 35ωρο – 7ωρο – πενθήμερο
- ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΙΣ DPD INTERATTICA ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ
- ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ A.C.S ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ


Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ - ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ


Σ. Ε. Τ. Τ. Ε. Α

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Δήλωση Στρατούλη σχετικά με Interattica



12/04/2010
Δήλωση Δημ. Στρατούλη σχετικά με την αναστολή των εργασιών της INTERATTICA
Σχετικά με την αναστολή εργασιών της INTERATTICA, ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την εξής δήλωση:

Η εταιρεία ταχυμεταφορών και ταχυδρόμησης INTERATTICA εντελώς αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε την αναστολή των εργασιών της πετώντας στο δρόμο 214 εργαζόμενους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Υπουργό Εργασίας και τις αρμόδιες κρατικές και εισαγγελικές αρχές να εξετάσουν τι κρύβεται πίσω από την απόφαση για κλείσιμο αυτής της επιχείρησης που ήταν κερδοφόρα και ανήκε στις 4 μεγαλύτερες του κλάδου. Επίσης να διασφαλίσουν στους εργαζόμενους της INTERATTICA την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και την πρόσληψή τους στην ACS, η οποία θα απορροφήσει το πελατολόγιό της.

To Γραφείο Τύπου

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Επιβεβαίωση του blog μας από troktiko και tvxs


"Βάρεσε κανόνι η INTERATTICA COURIER"
"Στο αποκλεισμό της εταιρείας ταχυμεταφορών «INTERATTICA» προχώρησαν οι 100 περίπου εργαζόμενοι, μετά από την ανακοίνωση των υπευθύνων για πτώχευση της εταιρείας.
Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τον αποκλεισμό, καθώς δεν υπήρξε διαβεβαίωση για την καταβολή των αποζημιώσεων. Ύστερα από διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους διευθυντές, οι εργαζόμενοι έλαβαν γραπτή εγγύηση για καταβολή των αποζημιώσεων μέχρι την 5η Μαΐου, όταν και θα εκδικαστεί η υπόθεση της πτώχευσης της εταιρείας.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε να επιτραπεί στους Γάλλους διευθυντές να εξέλθουν από το κτίριο, αλλά και να συνεχιστεί η κατάληψη το Σαββατοκύριακο. Τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι θα συνεδριάσουν και πάλι ώστε να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Στο δικτυακό τόπο του σωματείου ταχυμεταφορέων Ν. Αχαϊας «Ένωση» γίνεται αναφορά στην πτώχευση της INTERATTICA και τονίζεται ότι «η είδηση για ολοκληρωτικό κλείσιμο της εταιρείας υπήρχε εδώ και καιρό, αλλά στις ερωτήσεις των εργαζομένων, οι απαντήσεις των υπευθύνων ήταν πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα, μέχρι να "βγουν"και οι μέρες του Πάσχα». Παράλληλα, μέσω της ιστοσελίδας, πραγματοποιείται κάλεσμα συμπαράστασης στους εργαζομένους της INTERATTICA, ενώ αναφέρεται και το ενδεχόμενο συγχώνευσης της εταιρείας με κολοσσό του τομέα των ταχυμεταφορών.

Σημειώνεται ότι η INTERATTICA δραστηριοποιείται στο χώρο των υπηρεσιών ταχυμεταφορών από το 1990, ενώ το 2006 η εταιρεία εξαγοράστηκε κατά 86% από τον όμιλο εταιρειών GEOPOST, ο οποίος ανήκει εξ ολοκλήρου στον όμιλο LAPOSTE (Γαλλικά Ταχυδρομεία)."

(Έτσι ακριβώς αναρτήθηκε στις 11/4 στο "troktiko" και στο "tvxs").

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Interattica...η συνέχεια ...



Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 11 Απριλίου 2010
INTERATTICA

Το παρασκήνιο της πτώχευσης
Του Π. Δ. ΥΦΑΝΤΗ

Ραγδαίες ανακατατάξεις στην ελληνική αγορά ταχυμεταφορών (κούριερ) δρομολογεί το αιφνιδιαστικό «λουκέτο» στην εταιρεία Interattica.
Η διοίκηση της εταιρείας, η οποία ανήκει στον όμιλο GeoPost (θυγατρική των Γαλλικών Ταχυδρομείων LaPoste) ανακοίνωσε την Παρασκευή στους εργαζόμενους ότι η εταιρεία πτωχεύει, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να προχωρήσουν σε κατάληψη των γραφείων της. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις της διοίκησης της Interattica με τον Δ. Βερβεσσό (γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών), νομικό σύμβουλο των εργαζομένων, οι οποίοι απαίτησαν να δεσμευτούν εγγράφως οι μέτοχοι της εταιρείας ότι οι υπάλληλοι θα αποζημιωθούν. Η εταιρεία έδωσε τελικά διαβεβαιώσεις αλλά από την πλευρά των εργαζόμενων υπάρχουν επιφυλάξεις.

Η Interattica δημιουργήθηκε το 1990 και αναπτύχθηκε γρήγορα σε όλη την Ελλάδα ώσπου το 2001 η Τράπεζα Πειραιώς εξαγόρασε το 60%. Πέντε χρόνια αργότερα, η εταιρεία είχε αναρριχηθεί στην τέταρτη θέση της ελληνικής αγοράς ταχυμεταφορών με πανελλαδικό δίκτυο συνεργατών και ετήσιο κύκλο εργασιών 11 εκατ. ευρώ.

Εκείνη τη χρονιά (Ιανουάριος 2006) πέρασε στον έλεχο των Γαλλικών Ταχυδρομείων (LaPoste), μέσω εξαγοράς από τη θυγατρική GeoPost. Ηταν η εποχή που τα Γαλλικά Ταχυδρομεία αναζητούσαν ένα «όχημα» για να εισέλθουν στην ελληνική αγορά ταχυμεταφορών και είχαν προηγουμένως καταθέσει προσφορά για τα ΕΛΤΑ.

Για να αποκτήσει τον έλεγχο της Interattica η GeoPost εξαγόρασε το 60% από τη εταιρεία e-Vision (ανήκε στην Τράπεζα Πειραιώς) κι έφθασε το ποσοστό της στο 80,6%, παίρνοντας επιπλέον 20,6% από άλλους μετόχους της εταιρείας.

Τότε, ο διευθύνων σύμβουλος της GeoPost Paul Chavanne δήλωνε ότι «με την απόκτηση της Interattica ολοκληρώνεται το δίκτυο της εταιρείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», και ότι «η εταιρεία θα αποτελέσει το φυσικό εφαλτήριο για τα Βαλκάνια».

Η «δραπέτευση» των Γαλλικών Ταχυδρομείων από την Interattica ερμηνεύεται με δύο τρόπους από στελέχη της αγοράς. Οπως υποστηρίζουν, αν η GeoPost αποχωρήσει από την ελληνική αγορά αυτό θα συνιστούσε αρνητική εξέλιξη. Ωστόσο, λένε, ίσως η GeoPost να επέλεξε να κινηθεί για την εξαγορά άλλου «παίκτη» της ελληνικής αγοράς.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι λίγο πριν από την ανακοίνωση της πτώχευσης, ανώτερα στελέχη της Interattica απέστειλαν επιστολή προς τους πελάτες της εταιρείας με την οποία φαίνεται να τους προτρέπουν να εξυπηρετούνται στο εξής από άλλη γνωστή εταιρεία του χώρου.

Η εταιρεία απασχολεί 200 μόνιμους εργαζόμενους και άλλους τόσους αποκλειστικούς συνεργάτες σε όλη τη χώρα. Αν συνυπολογιστούν και οι προμηθευτές, από το κλείσιμο της Interattica πλήττονται περί τις 600 οικογένειες.

Σάββατο 10 Απριλίου 2010



Πάτρα , 9 Απριλίου 2010
Κλαδικό Σωματείο εργαζομένων στις ταχυμεταφορικές εταιρείες Ν. Αχαίας "Ένωση"
ANAKOINΩΣΗ

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,


Το σωματείο μας καταδικάζει έντονα όλα όσα διαδραματίστηκαν μετά το λουκέτο της εταιρείας Interattica,και βέβαια όπως πάντα εις βάρος των 200 και πλέον εργαζομένων και των οικογενειών τους.Όπως μάθαμε,η Interattica,εδώ και καιρό είχε αναθέσει σε γραφείο συμβούλων την εύρεση εταιρείας στην οποία και θα "διοχέτευε"το πελατολόγιό της,φυσικά όχι χωρίς ανταλάγματα...Για το ότι τόσοι εργαζόμενοι θα βρίσκονταν στο δρόμο δε φάνηκε να την απασχολεί...


Η εταιρεία λοιπόν βρέθηκε(μεγαθήριο του κλάδου και "συνήθης ύποπτη ",οι πελάτες της Interattica εξυπηρετήθηκαν από την πρώτη μέρα και έμεινε μια μικρή λεπτομέρεια για να λυθούν όλα όμορφα και προπαντός δημοκρατικά :οι εργαζόμενοι.


Μετά από αποκλεισμό που πραγματοποιήθηκε χτες στην κεντρική εταιρεία,δεσμεύτηκαν πως θα δώσουν τις αποζημιώσεις...


Εδώ στην Πάτρα τα πράγματα ήταν κατά πολύ διαφορετικά.Από την πρώτη στιγμή που μάθαμε την είδηση προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τους εδώ συναδέλφους.Τα τηλέφωνα ήταν κλειστά ή δεν απαντούσαν.Αργά το απόγευμα μάθαμε πως από κάποιον "υπεύθυνο"τους δώθηκε ρητή εντολή να μην έρθουν σε επαφή με το σωματείο γιατί ούτε τις αποζημιώσεις τους θα πάρουν αλλά ούτε και κάποιοι θα προσληφθούν στην εταιρεία που ήδη εξυπηρετεί το πελατολόγιό της Interattica,(ναι,είναι αυτή που σημαίνει ...cάτεργο).H γνωστή τακτική του μαστίγιου και του καρότου...


Η πραγματικότητα είναι άλλη όπως όλοι γνωρίζουμε.Και βέβαια δεν θα το αφήσουμε έτσι.


Θα είμαστε παρόντες στην συγκέντρωση του προσωπικού που θα γίνει τη Δευτέρα 12-4 και θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε με τους συναδέλφους στο τι τελικά πρέπει να γίνει και τι ενέργειες πρέπει να ακολουθηθούν , αφού βεβαίως αποσαφηνιστούν και τα κίνητρα της μητρικής Interattica.

Το σωματείο μας και αυτή τη φορά θα κάνει αυτό που κάνει πάντα.Αγώνα με εντιμότητα και αξιοπρέπεια.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ


Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ INTERATTIKA



Η είδηση για ολοκληρωτικό κλείσιμο της INTERATTICA υπήρχε εδώ και καιρό,αλλά στις ερωτήσεις των εργαζομένων,οι απαντήσεις των υπευθήνων ήταν πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.Αυτά μέχρι να "βγουν"και οι μέρες του Πάσχα...
Σήμερα τους ανακοινώθηκε πως κλείνει η εταιρεία...
Από το μεσημέρι στην κεντρική INTERATTICA,στην Αθήνα,έχει γίνει αποκλεισμός και οι υπεύθηνοι μέχρι αυτή τη στιγμή λένε πως όλοι θα πάρουν τις αποζημιώσεις αλλά δεν λένε το πότε...
Συνάδελφοι,
πρέπει όλοι να στηρίξουμε των αγώνα των εργαζομένων στην INTERATTICA.
Δε δίνει κανείς σημασία στο ότι τόσοι εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο.Πρέπει όλοι να αντιδράσουμε.
Επίσης ακούγεται πως μετά από αυτή την κίνηση,θα υπάρξει τύπου συγχώνευση της INTERATTICA με άλλη εταιρεία-μεγαθήριο του κλάδου.
Προφανώς θα δούνε πολλά τα ματάκια μας ακόμα...
Εις αναμονή των εξελίξεων